(錢途)engine簡咩major

285 回覆
2 Like 2 Dislike
一定係civil,所謂泡沫爆只係班既得利益者唔想人分餅仔。笑撚死人,日日話爆,年年最高人工又係佢地
點都唔好揀indust
Civil一定搵到食,scheme A之後上埋牌
唔做infrastructure都可以做project /maintenance
Bme
細電無人講
老撚都civil
其次係有得考牌既engine

除非你本身係某科好有料
Chemical / Biomedical 係咪等乞食?
civil唔是個個頂得順

開頭好有理想。。。
讀左一個sem 團火熄左
一定係Civil,讀Mech EE好多時讀完出嚟做BS,BS通常都係俾Civil食住,大家都係fg,Civil人工地位都高過你(甚至你上司) 仲要Mech EE係難讀過Civil Mech EE唯一改變嘅出路就係入兩電做,如果唔係諗定轉行都得
其實CS都幾好,given that你有能力同興趣,再minor多個finance,grad左可以好好揾
細電就好似係全engine最難讀,兼最難揾工
Industrial/Logistic 係最易讀,但揾工難,一係做物流mt,一係做啲商品(維他奶,李錦記)嘅mt,有啲就做銀行,不過呢啲唔同真mt,揾錢冇Civil, BS咁多,至少短期內係
Biomedical 唔知,不過好似唔少人grad會去外國再讀上去
我覺得CS(有能力/興趣)/Civil>Mech/EE>BS>Industrial/Logistic>ECE
你果度有無aviation / transportation 揀?
civil ME EE 哩d 傳統科一定不死,穩紮穩打。
但發展黎講 aviation /transportation 黎緊有好大空間。
你果度有無aviation / transportation 揀?
但發展黎講 aviation /transportation 黎緊有好大空間。

ME同EE同BSE

做BS有冇咩分別?
aerospace

ME同EE同BSE

做BS有冇咩分別?

分別應該係me ee要由頭學過
lm
aerospace

suddy 係未因為讀aero可以成日飛去日本
civil 大電 mech cs bs indust
邊科最好pay

btw civil似乎面臨乞食

Civil, 做工程點都有譜過bs
Mech基本上係百搭,直接d講句就係乜撚都唔岩你做
讀mech入邊行做就depends on 你grad左之後去入左邊行先.....見佢地bs, industrial, building construction, 周圍都見到佢地。
讀industrial, 記得grad左就好去報煤氣中電, 衰左就即係去考政府工,唔好諗住做呢行或者轉去做bs會有希望。

個人認為最撚好一定係大電,各行各業好多牌照都需要大電degree先有資格囉
civil 大電 mech cs bs indust
邊科最好pay

btw civil似乎面臨乞食

CS 暫時進可攻退可守
但起薪17-8k 唔夠傳統engineering 高
但IT佬 玩後繼
不過要有一定程度既學習力

請創新一定35歲樓下
35歲it 界 上唔到 management 多數玩完
睇下腦魔你就知
揀bs 吧啦 又易 又hea 出黎算餓你唔死
但係無乜bs 公司5日工咁
多數5.5

Bs做撚死你呀,又唔專業
覺得自己數學唔錯,program又ok
去讀cs, 專做big data, machine learning, crytography 仲好

aviation ->mech, transport->civil?
即係又係civil/mech
睇得出呢個post好多人都未出黎做野

CS 暫時進可攻退可守
但起薪17-8k 唔夠傳統engineering 高
但IT佬 玩後繼
不過要有一定程度既學習力

請創新一定35歲樓下
35歲it 界 上唔到 management 多數玩完
睇下腦魔你就知
揀bs 吧啦 又易 又hea 出黎算餓你唔死
但係無乜bs 公司5日工咁
多數5.5

Bs 都hea
閣下係咪未出黎做野

未出黎做過野,或者岩岩入行就唔好尻嗡害人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞