(錢途)engine簡咩major

285 回覆
2 Like 2 Dislike
總之唔好簡BSE
做又係你 人工最低又係你
我問十個有八個都話如果有得重新簡 一定簡CIVIL

做過bs就個呢行晒撚氣
入civil做有譜好多....

絕對係
日日比人屌 OT 做二奶
真係唔明點解會有人簡
我當年就係比高登水左去讀

人工如何?
總之唔好簡BSE

做過bs就個呢行晒撚氣

BS 同BSE 好似係唔同科

Hku既 影得衰sorry 好耐之前影

IETM (indust. eng)搵咁高

max 40,000 ????
mean 18450 ???? 點黎

啲人入銀行同航空公司差唔多啦
有冇人知 salary 分左basic 同 gross有咩分別

唔太明你想講乜
拎唔同u既卷黎比較有咩意思 條curve都唔係一齊拉啦 你咁講ust咪仲慘 出晒名爛grade 你cu已經係出名派grade
利申 hku civil year4

即係講緊考核內容簡單,唔等於出得簡單

出得簡唔簡單係睇個個Department d人,我用cu,hku 做例子,就係證明,同一個course,同一樣內容,但考核內容可以一個好深一個好淺

從而反駁你話civil淺,因為有可能係mech d內容深但考核個陣出得易,而相反civil教授內容淺但考試勁深(例如有時有d professor照copy上年pp)

再反駁你話civil輕鬆

識計d 深既數有咩用
出到黎做野重會用手計咩
civil 出到黎workload 大到阿媽咁
mech 算輕鬆架啦
總之唔好簡BSE

做過bs就個呢行晒撚氣

絕對係
日日比人屌 OT 做二奶
真係唔明點解會有人簡
我當年就係比高登水左去讀

Civil啲project面額郁啲都近百億
BS嘅project過到十億已經算多
邊面幫到公司賺錢顯然易見
所以好難怪啲公司當BS係二奶仔
落到site Civil撚帶工程師帽 BS撚做左廿年都係帶工人帽炸
叫工人做野,工人都睇你唔撚起,當你同級
BS真係做唔過
搵到HKU數據,重新po過
另外一提唔好再將BS, BSE撈埋講, 2者好似有唔同的

Polyu 2015 Graduate freshgard salary

Engineers
$20,392 Electrical Engineering
$20,038 Civl Engineering
$19,602 Building Services Engineering
$18,071 Mechanical Engineering
$16,047 Biomedical Engineering
$15,856 Electronic & Information Engineering
$15,842 Computing
$15,485 Industrial & Systems Engineering

Surveyors
$22,801 Building Engineering & Management
$19,443 Surveying
$17,403 Property Management
$17,147 Geomatics

HKU 2015 Graduate freshgrad gross salary

Engineers
$21,500 Electronic Engineers
$21,028 Computer Engineers
$20,260 Civil / Structural Engineers
$19,706 Electrical Engineers
$19,228 Building Services Engineers
$18,261 Mechanical Engineers
$18,000 Industrial / Manufacturing Engineers
$16,000 Telecommunication Engineers

Surveyors
$19,039 Estate / Maintenance Surveyors
$18,354 Quantity Surveyors
$18,024 Building / Land Surveyors
$15,556 Appraisers, Rating & Valuating Surveyors
HKU 份report真係唔知信唔信好

細電最高,仲高過civil ,21.5k
indust. eng 18K

佢地搵得多 多數咪係靠hku個名
HKU 份report真係唔知信唔信好

細電最高,仲高過civil ,21.5k
indust. eng 18K

佢地搵得多 多數咪係靠hku個名

做得engine
間間u 都差唔多架啦
你估hku 個朵真係香d 咩

想問下civil engine呀個d做唔做到surveyor嘅野,定一定要讀survey先做得

邊類survey 先
construction 個邊應該得
但其實做既野用既野學既野好唔同
sruvey 係玩contract 同例

出得簡唔簡單係睇個個Department d人,我用cu,hku 做例子,就係證明,同一個course,同一樣內容,但考核內容可以一個好深一個好淺

從而反駁你話civil淺,因為有可能係mech d內容深但考核個陣出得易,而相反civil教授內容淺但考試勁深(例如有時有d professor照copy上年pp)

再反駁你話civil輕鬆

識計d 深既數有咩用
出到黎做野重會用手計咩
civil 出到黎workload 大到阿媽咁
mech 算輕鬆架啦

我咪就係咁講囉,civil 辛苦唔在於佢內容深,而係在於佢workload,或者考試內容

重講讀書
出黎做野啦
做左幾年野,first hon 都冇人care 你啦
屌HKU細電個data係鳩黎
斷估係毒細電毒到痴左線

Electronic Engineers 21,500(basic avg) 21,500(gross avg) 21,500(basic med) 21,500(gross med) 21,500(basic max) 21,500(gross max) 21,500(basic min) 21,500(gross min)

btw 補返BEngMedE
$17,850 Medical Engineering
唔好讀大電,大電好伏
老老實實,雖則工程fresh grad 最低得個$15.5k
但都比個大群science 囝$15.3k高

地球是HKU的

[HKU BSc] Of the 464 graduates from this programme, 427 responded to the survey.
$15,365 (2015 Gross salary)
唔好讀大電,大電好伏

CIVIL屌打EE ME BSE
成班中學雞ive 仔係度講廢話
一句啦
單計錢途 唔講工作幾辛苦讀書幾辛苦 單講錢多少

Civil >BEM/BSE>>>>>>>>>>>ME/EE>ee/CE
呢幾樣係香港工程界叫做有得做
其他就真心做唔返本行架喇
Ise?seem? Bioeng ?其他?
都係死硬的垃圾科

唔同意既人係細路仔 講完.
成班中學雞ive 仔係度講廢話
一句啦
單計錢途 唔講工作幾辛苦讀書幾辛苦 單講錢多少

Civil >BEM/BSE>>>>>>>>>>>ME/EE>ee/CE
呢幾樣係香港工程界叫做有得做
其他就真心做唔返本行架喇
Ise?seem? Bioeng ?其他?
都係死硬的垃圾科

唔同意既人係細路仔 講完.

唔同意

ISE>>>>>>>>>>>>>>>>CIVIL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞