(錢途)engine簡咩major

285 回覆
2 Like 2 Dislike
成班中學雞ive 仔係度講廢話
一句啦
單計錢途 唔講工作幾辛苦讀書幾辛苦 單講錢多少

Civil >BEM/BSE>>>>>>>>>>>ME/EE>ee/CE
呢幾樣係香港工程界叫做有得做
其他就真心做唔返本行架喇
Ise?seem? Bioeng ?其他?
都係死硬的垃圾科

唔同意既人係細路仔 講完.

唔同意

ISE>>>>>>>>>>>>>>>>CIVIL

ISE出黎做MT好過啦
civil狗都唔屌
想搵錢就financial engineering
HKUST IELM(or system engineering)入面大把finance/programming course
只要你夠醒,讀掂optimization theory + finance + programming, 再搵intern
屌打一班垃圾finance吹水怪

ielm得financial engineering option咋
讀9 credits
同你講ielm 全ust engine人工最低
唯一好嘅就係啲course相對其他major淺好多,出黎有工開,就係咁
屌HKU細電個data係鳩黎
斷估係毒細電毒到痴左線

Electronic Engineers 21,500(basic avg) 21,500(gross avg) 21,500(basic med) 21,500(gross med) 21,500(basic max) 21,500(gross max) 21,500(basic min) 21,500(gross min)

btw 補返BEngMedE
$17,850 Medical Engineering

細電數據得1個做本行 應該係入咗mtr 所以先有呢個價
HKUST IELM(or system engineering)入面大把finance/programming course
只要你夠醒,讀掂optimization theory + finance + programming, 再搵intern

ielm得financial engineering option咋
讀9 credits
同你講ielm 全ust engine人工最低
唯一好嘅就係啲course相對其他major淺好多,出黎有工開,就係咁

2015 ust engine median 17527
hkust ielm 15498

呢度係用ielm, 唔係ieem
ieem就係兩個唔同世界

同finance搶屎食
聽到都覺淒涼
斷估係毒細電毒到痴左線

Electronic Engineers 21,500(basic avg) 21,500(gross avg) 21,500(basic med) 21,500(gross med) 21,500(basic max) 21,500(gross max) 21,500(basic min) 21,500(gross min)

得一個人搵到工
其他全部quit defer 失業
好彩既有 post grad讀
睇freshgrad salary 會唔會實際d
Polyu 2015 Graduate freshgard, 是但copy左上面有提過個啲, btw有冇巴打有其他U?

$22,801 Building Engineering & Management
$20,392 Electrical Engineering
$20,038 Civl Engineering
$19,602 Building Services Engineering
$18,071 Mechanical Engineering
$16,047 Biomedical Engineering
$15,856 Electronic & Information Engineering
$15,842 Computing
$15,485 Industrial & Systems Engineering

Poly Bem city cem
斷估係毒細電毒到痴左線

得一個人搵到工

痴撚線 有冇咁惡劣呀
斷估係毒細電毒到痴左線

得一個人搵到工

如果係英國讀完係咪仲衰

得一個人搵到工

痴撚線 有冇咁惡劣呀

留諗到有班人係到抹黑ee,唔知有咩居心
整係計pccw,中電,機電處,都唔只請得一個人啦

得一個人搵到工

痴撚線 有冇咁惡劣呀

*留意到

得一個人搵到工

痴撚線 有冇咁惡劣呀

*留意到

冇人黑大電,我係黑細電啫
利申讀緊
EE比人推左咁多年,年年幾百個咁出黎,已經爆曬煲啦。本身個需求又唔高,黎黎去去都係兩電一鐵。
BE相對地就真係多啲選擇,香港地最多就係樓。不過記住你讀完出黎做野係四年之後既事,揀咩就自己諗啦。
CS睇見公司班3X歲果班真係慘過食屎, 完全唔明點解有人讀

讀得cs既,就應該醒目學programming之餘,讀多d關於data analysis既科,仲有搭多少少network知識。呢3年有時間既話應該抽時間go through晒machine learning既知識,最好學埋cryptography既basic,例如random number generation, hash function等既知識,了解下咩叫blockchain.

因為好多人都係打份工
唔多會catchup返啲新野
我指望下hacker news ,得閒留意下咋
再加上有部份人底差
難啲去自我進修 同讀深入啲

不過我認同話要錢途係香港要做finance
因為佢地個base係高
除左Civil我都諗唔到係咩 大電已經俾鏗哥煲爆左,勸你唔好簡 Mech出黎又係做bs野,俾人係咁屌 civil雖然話係話睇市,但一直keep住都高人工
lm
除左Civil我都諗唔到係咩 大電已經俾鏗哥煲爆左,勸你唔好簡 Mech出黎又係做bs野,俾人係咁屌 civil雖然話係話睇市,但一直keep住都高人工

成班電佬吹civil
明明爆到七彩
hku ust poly city thei 珠海 rmit 一年grad成千個 civil
仲未計 environmental, transportation, construction management 堆 degree
如果計埋hd 同 overseas 真係二千幾三千人一年狗衝 civil post ,
project sum ㄧ年要多四億
依加跌緊幾十億 你仲簡 civil?
做人做狗自己簡
有冇咁多間U既CS排名
有冇咁多間U既CS排名

Cu>hku>ust>city
幫人問,mechatronic同 mechanic 有咩唔同?
同出泥做野錢途同前途差幾多?
有冇咁多間U既CS排名

ust竟然仲廢過cu hku??
幫人問,mechatronic同 mechanic 有咩唔同?
同出泥做野錢途同前途差幾多?

唔識fluid 做唔到p&d hvac
姐係冇bse後路
自己睇路
有冇咁多間U既CS排名

ust竟然仲廢過cu hku??

Cu cs好勁
hku cs可以搭配好多major
齋講cs就ust好過hku 但計埋major exchange 等等就實係hku好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞