2018 JRE

1001 回覆
32 Like 16 Dislike
淨係講佢出去住 比唔比錢僱主都唔想就算了
模疑真實信件

敬啟者﹕

謝謝 閣下於xx 日透過互聯網致本署有關僱傭工作環境的查詢。根據「標準僱傭合約」第3條的規定,外籍家庭傭工必須在僱主的住址工作及居住。僱主亦必須按照僱傭合約附錄「住宿及家務安排」內所規定的標準,為你提供免費住宿。

如閣下懷疑有外傭在香港工作時的人身安全和權益受威脅,可到以下機構求助:

如外傭遭受身體傷害或個人安全受到威脅,應立即致電警方緊急熱
線“999”求助。

如外傭未獲支付工資或你的任何僱傭權益受損,應致電勞工處24小時電話查詢熱線“2717 1771”或親臨勞工處勞資關係科分區辦事處查詢及求助。

謝謝 閣下對外傭工作環境事宜的關注。

勞工及福利局局長(勞工主任 陳一心 代行)
英文果題其中一個suggestion寫左可以encourage中小學星期六日借個場出黎用
Same! 咁先可以區區有ICMH架嘛
英文舊年難好多
做下recreation 都夠嘅,但其他function 呢,同埋佢integrated 係唔想patient 走黎走去wor

: 9up
作唔哂係咪已fail?
我都觀中喎清
我都係咁唸 draft姐 唔洗上下款啦
改都唔使改
唔夠時間做
我岩岩好咋 但監考喺咁行黎行去 好煩
有冇順利
臨走有條友係咁響電話
中文嗰題我寫 唔贊成取消強制留宿
弊係因為提高左外傭安全風險同影響本地就業機會
加上畀錢佢哋出去租會令僱主反而減少聘請外傭
而且唔同區嘅成本會有好大分別 造成不公平嘅現象
解決方法除咗平時嗰啲之外 仲要有舉報機制
等啲外傭有被剝削嘅情況可以即時舉報
順利觀中
有人響咩?
樓上寫十幾板係寫畢業論文? 考官咁多卷要睇邊得閒逐字品嚐你篇文 一下子就捉重點黎睇 睇下邏輯組織適唔適合 你寫多過頭反而難搵重點 錯失良機
利申: 中文英文各三板炮灰
好難面面俱到 寫都一樣就寫唔到其他
其實份卷比現任問責局長寫會係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞