2018 JRE

1001 回覆
32 Like 16 Dislike
下個月就係一年一度嘅JRE喇, 唔知各位巴絲準備成點呢
咁啱未見有人開post, 所以而家開定一個先, 旨在大家有個地方交流下, 或者約出嚟一齊溫書亦可

講返自己狀況先, 身邊無人一齊考JRE, 每日睇paper 睇到傻
睇咩paper
有咩paper睇
幾樣野啦, 首先熟悉下政府架構, 了解各個決策局負責d 咩
仲有睇立法會各個小組文件, 因為局要向立會報告工作進度/攞撥款, 透過呢度了解佢地近年嘅project
各個局又會出d 報告/consultation paper 講解下過去/未來一段比較長嘅time frame 內佢地想點/有咩發現之類
例如https://www.thb.gov.hk/eng/psp/publications/transport/publications/rds2014.pdf
仲要操返少少實用文格式

講咗咁多剩係英文題咋, 仲有中文嘅議論文呢
巴打已經收到JRE invitation?
未呀, 不過都幾sure 係8號考
lm
留名學野
清你準備得咁足既
我邊番工邊考 都係扮工個陣睇下立法會文件
有冇巴打知幾時出信通知你去考
咁耐都冇信以為已經收左皮
RUMOR THIS WEEK 有EMAIL
唔好咁講, 大家互相交流下姐
講就要睇咁多實際上邊有時間睇得晒
我而家都係睇緊立會嘅野咋
巴打加油
小弟第一次考都唔知點prep
所以先上黎學下野聽多少少
好驚到時唔夠時間寫同諗唔到寫咩
我都係第一次考, 所以都驚緊
現階段希望睇晒d 資料之後學點樣砌份野出黎

至於參考, 我都係睇hk01個系列
只恨自己已grad 無利用到大學資源
On9 份野考logic,based on case 寫下睇法,知咩決策撥款呢啲野黎做咩?
藍田考

唔知邊道有格式睇

上網無乜人講, 好貴唔想買攻略
樓主準備啲野似係for interview多過JRE
已經出左email?
唔好意思, 或者我誤解咗個玩法, 如果有錯請指出

但參考返jre 嘅例題同埋就我所搜集到嘅資料, 英文題的確要分析參考自現實嘅議題, 並作出結論 (e.g. 引唔引入__)
似乎並唔係純粹由邏輯出發去argue, 而係要求考生對政府政策(同埋時事)有一定程度嘅熟悉,
所以我先認為睇局嘅policy initiatives (即係佢地討論分析完, 攞俾公眾睇嘅成果) 有助於自己站在政府立場睇佢地點樣制定/執行政策 同埋睇佢中間點樣"擺平"各個持分者, which is required by the question

ref. JRE 官網例題 (要求寫一份discussion paper for the Project's Evaluation Group )
https://www.ao-recruitment.gov.hk/mobile/tc_chi/sample_questions_for_JRE.html
隨便搵一份今屆立法會嘅discussion paper:
https://www.legco.gov.hk/yr17-18/english/panels/dev/papers/dev20171220cb1-343-3-e.pdf
希望係準備多咗啦
JRE考實用文?
明知未夠班真係唔洗去各位

考試係講運,但連基本工都無就唔洗去啦訓晏好過
師兄可以講多d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞