2018 JRE

1001 回覆
32 Like 16 Dislike
我身邊幾個都係寫中文先
英文真係冇乜野好寫
工係有限架 賓賓都黎同你爭eo咁明未呀
寫得快唔快
我中文諗左廿分鐘先敢起筆
封信係覆返國際人權組織&外傭團體喎,我就會選擇婉轉d喇
我寫取消同住理論上外傭可以更加有私隱,休息時不受打擾,更加自由
但實際執行會出現好多問題
1. 咁低人工出去租屋住,居住環境可能仲差過而家
2. 會引起僱主、外傭對上下班時間安排ge爭拗
對外傭都未必係好事,適得其反,所以現階段無意取消

贊成又好反對又好,題目第二部份係要你有咩措施,我寫左:
1. 會推出一份新指引,呼籲僱主將心比己,同外傭傾好作息時間、假日安排
2. 會舉辦好僱主嘉許計劃,頒獎俾同外傭關係融洽,為外傭提供良好居住環境的僱主,加強公眾教育
咁我認我對外傭嘅認知係最表層 如果有資料話真係有外傭有方法秘撈 咁我承認兩件事之間係有關係
中文最陰果個位係
明明d團體淨係叫你放d賓賓出去
你屌話放佢地出去做黑工
就算係真都唔講得
本身寫字唔靚 中文後面寫到鬼畫符 其實係咪可以疊埋心水
本地人請工人幫忙家務無後顧之憂就可以出黎打工,相反就要返去湊仔做家務
就係咁
後面條題偏偏提黑工
私隱問題 我有寫啲僱主過度監視啲工人 搞曬cctv缺乏私隱, 作息方面就應該係啲madam洗人唔洗本搞到人工時過長 隨傳隨到
我講左下如果取消會有咩壞處同後果,
最初開放外傭入港工作同埋訂立條約既原意

出左去住就咩福利都唔會有, 人工咁低又住唔起出面等等

之後比D建議點修改下D條約咁
諗左五分鍾 draft5分鐘
利.
1.一齊住有有感情 有歸屬感(warm d)
2.即時長時間服務
3.賓賓人工應付唔到出面租金

1.私隱+作息
(因為我係寫唔取消 刻係係弊寫少d)

建議
1.修改法例 明確講明賓賓私人空間定義 簽約要寫明 尊重人權(留意到對方有人權組織)
2.要求中介公司幫手做僱主外傭評分制度(我認為雙方都好既話 問題發生機會就細)
3.如果雙方住夠三年 有一定了解 賓賓先提出要求
咁樣對僱主都有保障(了解賓賓平時份人係點之後先比+因為我吹佢地出去住 都係想同同鄉住)
利申: exam period 隨心考下 冇準備
呀。。。都有考。。。想問大概如果咁好彩有得in既話大概幾時有通知?過完年後?
直接? 我份人冇乜所謂,我做到中文part冇乜時間剩,可能冇清楚題目,犯咗天條都唔出奇。
我成篇都係重覆本局無意取消強制留宿… 之類嘅話。冇寫“支持/反對”,我當時當正自己幫局長draft 回應,覺得話“本局支持/反對…” 語境未必啱。
可能已經因為咁炮灰咗。
巴打 大家都是炮灰
建議我完全零創意
加強同執法機關合作
繼續同社福團體緊密聯絡
其實反對既話 我覺得唔應該刻意提出去做黑工
好似同人罵交咁:屌 知你想點啦 你都係想出去做野姐
好似踢爆人咁 所以我不斷講到好似好體諒賓賓咁就算
下面建議都盡講保護賓賓唔好比人蝦
唔係講明要寫支持/反對咩 一定要寫立場喎
個人諗法: 個建議幾tricky, 按道理,我寫完應該俾上頭局長過目,如果話依家d嘢唔L掂,呀局長一間睇到…
同埋變相幫政府認錯
所以我話一直致力維護外傭權益,會優化現有… 簡化舉報程序,加快處理申訴,增加透明度。加強教育,確啲外傭知道有乜法例保障,同知道如何申訴。
但冇時間,寫得少。
冇時間望清楚,同埋諗清楚
我都係
我諗真ge 草稿應該得百幾字
政府彩你都on9
但我又唔敢寫咁少
我寫左取消留宿賓賓出面有咩事受傷工傷保險唔包 如果僱主唔洗補貼,就會卸膊將住宿問題扔比賓賓你自己搞唔掂自己事,要補貼相當於成本變高,僱主寧願揀家務助理
其實應該調轉諗 因為未出街 你應該盡量innovative(9up)
局長嬲咪再寫
有冇人有innovative 建議
想學下野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞