2018 JRE

1001 回覆
32 Like 16 Dislike
巴打你draft百幾字做乜
好似logic咁推理咪算
咁我真係唔知
有冇現職可以指點吓
引入流動車 & 同大學合作 算不算
其實唔洗寫咁長
3,4版有point已經夠
又唔洗諗到咁陰謀既
真實政府hea到傻 可能唔覆添呀
利申:做過政府intern 有難case拖得就拖 但我做既dept已經比人話勤力
其實真係入去做
份份email都係幫局長寫
xx代行
唔好比封面呃到 唔洗innovative ga
林奠Facebook 全部都係ao打
我中文果題下款係寫
勞工及福利事務局局長
(陳一心代行

見d政府信好多時都係咁寫
外傭組織話要保障外傭休息時間同私隱 咁要講搬出去住改善唔到問題咪得囉 作息呢點好易講姐
租用閒置嘅學校設施做場地?
我都係呀
我冇寫上下款
唔知點寫
應該唔係重點
要寫上下款咖咩 上年女朋友冇寫都有interview
其實特登提僱主要免費住宿, 而題目只係問取唔取消同住, 冇話取消免費住宿

所以我覺得「賓賓人工應付唔到出面租金」唔係一個「利」,
因為取消咗都係要僱主俾租金,
所以個利點係喺僱主成本嗰到
但我題目係勞福局做,講埋啲:“出面啲租貴呀,姐姐…” 或者,“你地一齊返工,咪塞爆港九?”
應該唔係勞福局講? 唔會離題? 語境冇問題?
唔係語境問題
而係你無啦啦assume咗如果取消留宿就要外傭自己俾租金
岩 可能我一句冇講晒
我pt入面都有提賓賓自己比+成本轉嫁比僱主兩個情況 可能最尾影響到賓賓個就業率
所以留宿對佢地係最大既保護
我覺得如果你真係send
用英文
你收到應該係咁
Dear XXX,
Upon your request on xxxx, I regret to inform you that according to xxx ordinance, (content of ordinance), workers are required to live with their employers.
For your concern on living conditions, we are willing to provide a safe working environment xxxxx. If you are uncertain of xxx , please contact xxx hotline for further enquiries.
We hope the above has addressed your concern.

Yours sincerely,
(Chan Yat-sum)
For Secretary of Labour and Welfare Bureau
根本現實政府冇可能會回信講支持取消某樣政策/規定
真。所以敢寫支持我覺得好神 我地正常都唔會咁講野啦

我支持你呀 你個建議好正 以下咁正 不如咁丫 仲正呀
我就係咁先寫: 本局現階段無意取消...
如果賓賓出去住,d 錢好大機會要僱主出?
我假設係
僱主仍然有責任o係佢ge住所提供免費住宿
但外傭可以自己揀要唔要
唔要就自費去出面租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞