返左一日u記狗 已經唔想返

298 回覆
30 Like 165 Dislike
U記不嬲西,但做熟左都幾好玩,叫賣?我理撚得佢我唔會鳩叫,無野做咪拎件衫重覆摺扮下工
不過依家都返少好多,搵到份仲Hea

我記得有幾個星期瘋狂黑雨,搞到target 追唔到就cut人件費,屌佢勁大間鋪夠膽死星期六日叫四五個人一更心諗企門口又要摺又要幫客搵貨,到你夠鐘放break 都無人黎換更真係
好多pt都唔包飯鐘
唔想咪搵返包架囉
你唔問清楚就做其實你on9
馬莎夠hea,人工又高,
但ft又係地獄工
本身公司制度狗冇得講 日本公司就係咁
日日都唔想番工 放工勁攰
要講既話做collect point仲西仲慘
45蚊做足十個鐘都係得一個break
但我覺得真係好睇做邊間 同事影響真係好大
有聽過其他分店pic好嚴好西
我自己就成日都好想走但都係因為班同事好所以一拖再拖
規距呢啲野做耐左就慣 但都見住有好多新同事做冇幾日就頂唔順quit
最誇張係有個番左幾個鐘就走人
但飯鐘呢樣野就真係好多sales賣衫都冇
之前仲有做過esprit 化妝品個d都冇飯鐘

利申 現職parttime 考完dse就做到而加 年半有多
你真係去咗翻u記 你邊間
去做luxury brand 好過啦
Hea又hea 成十幾廿倍
人工又高過佢
都唔明點解仲有人做U記
其實好睇d同事關係
我做左3個月 日日番去做既野都好悶好頹
但真係識到唔少friend 最重要有女
冇friend冇女一早quit左
其實好睇d同事關係

呢樣真啲同事勁好人,收夜成日都食糖水果啲
笑到傻 擺明岩出黎做野
小學雞到你 要扮工搵u 記
u咩野記狗, 有咩零售sales唔撚係做狗?無論經理定前線員工都係咁。

利申: 做過pt, 忍夠個班對前線一無所知既管理層

有邊份工啲管理層知前綫有認識
其實好睇d同事關係

呢樣真啲同事勁好人,收夜成日都食糖水果啲

D full time 係咪唔會點同pt玩
50搞咁多野
第一日係training, 要7點半返,無錯,係朝頭早7點半,真係返學都無咁早
做既野都算正常既,都係清潔,摺衫等等
但入面既風氣先係最大問題,可能因為係日本公司,briefing時好大聲一氣呵成咁講清楚,明白等等字句,我企係班ptft隔離,簡直覺得佢地做緊咩宗教儀式
又要記咩野最好賣,有咩promotion, 個promotion做到幾時,咩產品放左係邊度等等,我都覺記呢d野係正常sales要做既,但當初其實我諗住入黎扮工乍
仲有仲有,原來食飯鐘係無錢 我以前返既工係包飯鐘,如果唔包,時薪係會比較高,我返u記做到狗咁,終於到一個鐘breaktime有得坐下,點知無飯鐘錢仲要自己俾幾十蚊買個午餐食下,個下心情真係跌落谷底
更甚,唔知係第一日返工關係定係日本公司文化,午餐竟然要同上司一齊去食,本身仲諗住跟一樣新入職既同事傾下做狗既辛酸
不過唯一好處係認識到唔少同年紀既同事,都算係多d機會識到朋友

btw唔知幾時quit呢

自己冇了解清楚 返完一日工就呻
依個返工心態都有問題啦 繼續廢青吧啦你

我覺得問題係你地對於而家社會現象習以為常,就算待遇不好,都只選擇忍,到有人出聲,你地會鬧佢點解唔跟其他人一樣選擇忍

聽你講衛論咁撚掂 唔見你死去同上頭反映下?
我好想要埋飯鐘錢啊老細 不如請撚埋你食飯好唔好
定係你覺得話鳩我地好心話你知現況既人係奴隸就叫出左聲反現況
組織下先放出黎講啦傻撚小學雞

我唔會長做,起碼我未來有權力揀待遇更好既工作

咁你有咩資格呻 小學雞
返U記算係咁啦

你試下返飲食業waiter果d
對住西客西老闆重慘過狗
垃圾廢青
真正辛苦既工一定係廚房收尾
你quit喇 繁忙期早更返6點 夜更收3點
港豬奴隸大戰
U記好多女做喎食返幾件先走啦
part time 唔計有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞