返左一日u記狗 已經唔想返

298 回覆
30 Like 165 Dislike
第一日係training, 要7點半返,無錯,係朝頭早7點半,真係返學都無咁早
做既野都算正常既,都係清潔,摺衫等等
但入面既風氣先係最大問題,可能因為係日本公司,briefing時好大聲一氣呵成咁講清楚,明白等等字句,我企係班ptft隔離,簡直覺得佢地做緊咩宗教儀式
又要記咩野最好賣,有咩promotion, 個promotion做到幾時,咩產品放左係邊度等等,我都覺記呢d野係正常sales要做既,但當初其實我諗住入黎扮工乍
仲有仲有,原來食飯鐘係無錢 我以前返既工係包飯鐘,如果唔包,時薪係會比較高,我返u記做到狗咁,終於到一個鐘breaktime有得坐下,點知無飯鐘錢仲要自己俾幾十蚊買個午餐食下,個下心情真係跌落谷底
更甚,唔知係第一日返工關係定係日本公司文化,午餐竟然要同上司一齊去食,本身仲諗住跟一樣新入職既同事傾下做狗既辛酸
不過唯一好處係認識到唔少同年紀既同事,都算係多d機會識到朋友

btw唔知幾時quit呢
第一日係training, 要7點半返,無錯,係朝頭早7點半,真係返學都無咁早
但入面既風氣先係最大問題,可能因為係日本公司,briefing時好大聲一氣呵成咁講清楚,明白等等字句,我企係班ptft隔離,簡直覺得佢地做緊咩宗教儀式
又要記咩野最好賣,有咩promotion, 個promotion做到幾時,咩產品放左係邊度等等,我都覺記呢d野係正常sales要做既,但當初其實我諗住入黎扮工乍
仲有仲有,原來食飯鐘係無錢 我以前返既工係包飯鐘,如果唔包,時薪係會比較高,我返u記做到狗咁,終於到一個鐘breaktime有得坐下,點知無飯鐘錢仲要自己俾幾十蚊買個午餐食下,個下心情真係跌落谷底
更甚,唔知係第一日返工關係定係日本公司文化,午餐竟然要同上司一齊去食,本身仲諗住跟一樣新入職既同事傾下做狗既辛酸
不過唯一好處係認識到唔少同年紀既同事,都算係多d機會識到朋友

開工前唔係應該了解清楚福利決定咩
上黎呻乜9

開工前唔係應該了解清楚福利決定咩
上黎呻乜9

我覺得福利好差,得未?
又唔係日日7點半 咁都好講
第一日同上司食唔係好正常咩
通常都會喺咁咦關心下你 問你慣唔慣
u咩野記狗, 有咩零售sales唔撚係做狗?無論經理定前線員工都係咁。

利申: 做過pt, 忍夠個班對前線一無所知既管理層
做狗都冇咁辛苦
點都好過所謂on job training但實制上唔會有人教你

唔係你返,你梗係咁講
第一日同上司食唔係好正常咩
通常都會喺咁咦關心下你 問你慣唔慣

兩個上司自己傾計,無理過我地新同事故 更加唔好話問我習唔唔習慣
廢青
Sales飯鐘唔包錢好正常
做過外判pt
朝早個briefing好似邪教咁大叫 都痴線
而且未開鋪唔開冷氣呢樣野真係好小家 完全無當職員係人
u咩野記狗, 有咩零售sales唔撚係做狗?無論經理定前線員工都係咁。

利申: 做過pt, 忍夠個班對前線一無所知既管理層

唔一定每一份sales係西既
之前返過份pt
日日七點半都係咁返

做開奴隸

唔係你返,你梗係咁講

做過既話你知,training 完係日日七點啵
之前返過份pt
日日七點半都係咁返

你第一日出嚟做嘢?

做開奴隸

認真賣衫好多都唔包食飯…做日本仔公司更加無得扮工啦
唔岩做就快啲quit 啦

唔係你返,你梗係咁講

我知道後喊出黎
真係好彩我唔係ft
u記號稱賣衫界最難做 規矩既野多到你煩,你training 都話辛苦真係快啲走啦
返七點都屌
溫室小花

做開奴隸

巴打好心講個fact你知 仲話人做奴隸

唔係你返,你梗係咁講

我知道後喊出黎
真係好彩我唔係ft

ft有時佢成個場既貨轉位果陣番六點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞