返左一日u記狗 已經唔想返

298 回覆
30 Like 165 Dislike
班崇日既港豬話日本人好撚有禮貌,但身處其中就話做奴隸

笑死我
崇日撚快撚啲屌7呢道d人啦,奴咩隸,一啲都唔敬業
之前返覺得冇咩嘢 天生辛苦命
唔緊要啦 咁多囡囡同你一齊玩

呢樣真 仲要質素唔錯

沙田新城市果間d女高質到

返得依d工 緊係食女食返夠本 先可以彌補工作的壓力
收撚皮啦臭閪
做雞咪唔辛苦囉
當年返過一日已經頂唔順
日資公司太講求規矩
幫襯就好 做就不了
返一日七半就叫曬春咁
大把人日日返七半收八都未出聲
佢啲番放工時間係好戇鳩
飯鐘錢基本上係大公司都一定包,唔明話唔包果啲有無做過大公司嘅sales,除非你係做外判果啲咪無囉
其實u記係用黎識女 瞓醒未
我都係2個月quit左
你話d衫賣緊幾千蚊件就話多多規矩姐
返份垃圾工搞咁撚多野
第一日係training, 要7點半返,無錯,係朝頭早7點半,真係返學都無咁早
做既野都算正常既,都係清潔,摺衫等等
但入面既風氣先係最大問題,可能因為係日本公司,briefing時好大聲一氣呵成咁講清楚,明白等等字句,我企係班ptft隔離,簡直覺得佢地做緊咩宗教儀式
又要記咩野最好賣,有咩promotion, 個promotion做到幾時,咩產品放左係邊度等等,我都覺記呢d野係正常sales要做既,但當初其實我諗住入黎扮工乍
仲有仲有,原來食飯鐘係無錢 我以前返既工係包飯鐘,如果唔包,時薪係會比較高,我返u記做到狗咁,終於到一個鐘breaktime有得坐下,點知無飯鐘錢仲要自己俾幾十蚊買個午餐食下,個下心情真係跌落谷底
更甚,唔知係第一日返工關係定係日本公司文化,午餐竟然要同上司一齊去食,本身仲諗住跟一樣新入職既同事傾下做狗既辛酸
不過唯一好處係認識到唔少同年紀既同事,都算係多d機會識到朋友

btw唔知幾時quit呢

Interview簽約都講明唔包 其實返平日可以扮工 有時星期六日都得 過埋新年咪唔忙
講閒我果間係最hea
利申黃埔pt做左三個月
我以前返學都有做u記parttime
因為我返開特別更 所以我甚少要briefing
一入休息室電腦打卡 放底野 睇做咩區 就衝出去做機械人
所以我係極度輕鬆自在

另外我都見過新入職fulltime 背唔熟啲口號 hotsale要留堂

係你地做開無飯錢既sales姐
有點樣既奴隸,就有點樣既老闆

屌你老母小學雞 有人話個社會現況過你條廢青知就話人奴隸
你訓撚醒未啊? 返去打機算啦 咪撚做野喇
睇你個柒理論比撚盡你廿歲啦 快撚啲quit喇 唔撚quit累埋你同事啊

我覺得問題係你地對於而家社會現象習以為常,就算待遇不好,都只選擇忍,到有人出聲,你地會鬧佢點解唔跟其他人一樣選擇忍

贊成你呀巴打 完全係心聲
巴打唔好忍呀 下次返工記住即刻屌柒佢地班on9
等你做英雄同上黎報喜呀

係叻仔就即刻屌撚左啦 上黎死淨把口
第一日係training, 要7點半返,無錯,係朝頭早7點半,真係返學都無咁早
做既野都算正常既,都係清潔,摺衫等等
但入面既風氣先係最大問題,可能因為係日本公司,briefing時好大聲一氣呵成咁講清楚,明白等等字句,我企係班ptft隔離,簡直覺得佢地做緊咩宗教儀式
又要記咩野最好賣,有咩promotion, 個promotion做到幾時,咩產品放左係邊度等等,我都覺記呢d野係正常sales要做既,但當初其實我諗住入黎扮工乍
仲有仲有,原來食飯鐘係無錢 我以前返既工係包飯鐘,如果唔包,時薪係會比較高,我返u記做到狗咁,終於到一個鐘breaktime有得坐下,點知無飯鐘錢仲要自己俾幾十蚊買個午餐食下,個下心情真係跌落谷底
更甚,唔知係第一日返工關係定係日本公司文化,午餐竟然要同上司一齊去食,本身仲諗住跟一樣新入職既同事傾下做狗既辛酸
不過唯一好處係認識到唔少同年紀既同事,都算係多d機會識到朋友

btw唔知幾時quit呢

Interview簽約都講明唔包 其實返平日可以扮工 有時星期六日都得 過埋新年咪唔忙
聽講我果間係最hea
利申黃埔pt做左三個月
又唔係日日7點半 咁都好講

我之前返u記日日7點
利申:返咗一年
u記慘過做狗
嬲嬲地quit左 依家依份都係sales但50+
重要有得坐
佢尼個文化就係確保服務質素夠
做落左慣哂就無咩野
你講到明扮工就唔應該搵u記
雖然做落左其實大撚把位可以扮
同埋第一日返工人地搵你食晏有咩問題
令你熟習間公司同人事 咁都好屌?
同埋做pt無飯鐘錢有幾出奇?
樓主未做過野?
利申已離職 做左兩年
外判價早啲 但唔一定俾到更 而且有機會太多人就cut你更
同埋佢講明唔請新人 姐係要做過
利申 唔撚係呢間agency既員工 只係以前跟呢間返過pt 開心share
外判價啲 但唔一定俾到更 而且有機會太多人就cut你更
利申 唔撚係呢間agency既員工 只係以前跟呢間返過pt 開心share
其實uniqlo都話辛苦 香港唔多適合您
前uniqlo員工 做左兩年半

老老實實,u記喺呢行應該算係一數二攞命,個個fd都越做越瘦
傳說中近幾年重越來越麻煩同度縮
利申: 頭幾期入職,做左4年,AC 有店長權限

慘到做地盤咁

我可以好肯定咁話你知,係慘過做地盤
地盤都叫準時收工,無福利但人工高
u記最顛試過由0700開工,收貨check list開 draw出貨諗layout砌layout清機數錢一腳踢,做撚到0500
最重要係唔到taget無夜業

有冇做過地盤先你

我宜加突然打電話俾佢地請唔請我?
第一日翻完就quit咗

唔係打電話架.. 係wtsapp佢

唔係打電話架.. 係wtsapp佢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞