有冇fg仲未搵到工(27)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
屌d老屎忽永遠都以為淨係佢地揀candidates.. cls
老屎忽:你公開試唔勁點教小學雞。
唔quote 啦
你知唔知佢嬲咩 佢嬲我唔撚識佢呀
佢話佢自己好出名喎
個公司director 我知
佢我真係唔撚識囉
祝你快d搵到
今日見左間伏味濃公司
開頭做written答下濕鳩題目都正正常常
之後就等見大佬等左大半個鐘先入嚟
兩個人一入嚟坐底自我介紹都無就問我野
問我知唔知佢公司啲野
自己想行咩職業路向
問學科野問到你唔識打擊你信心
之後就話覺唔覺你開價太高
你個價根據啲咩開出嚟
問返佢心目中咩價錢先啱又唔撚答
講埋咩公司薪金階級分明啲濕鳩野
我求其講少1k都可接受佢先話個價合佢心水

又查家宅問我屋企咩情況
起清哂我底最後問返我有無問題
嗰陣問先知份工詳細內容係點
最後叫我等多陣即場出埋offer講下福利
詳細hr會打電話再講
下星期一返工
見完我連佢係做咩位都唔知on99
擺明就又等人用又要壓價
慌唔係今年新請啲fg劈炮而家急急腳再請人

其實本身有另一個offer
本住見埋呢份比較下嘅心態嚟in
一比就即刻決定返第二份
聽朝就打返去寸鳩佢有好啲嘅offer唔柒返佢間垃圾公司
Agent secondment 合約銀行工
得七日大假 冇福利保險
16k
係咪狗也不屌?
做咩
7日al
銀行番5日都可以屌住先啦
垃圾閪公司
約未滿走 分分鐘要賠錢比agent
仲要由agent出糧
Fg翻左一星期工有感
千奇唔好為左逃離廢青做唔想做既工
建議返住pt搵
讀完MA,8月尾開始搵 9月尾正式grad,quit過閪工仲要賠錢,又reject過西offer,到依家都未搵到

無番pt,不過都夠錢捱多幾個月既
年尾真係得堆伏工/secondment agency contract
通常呢啲合約工做夠contract period會有gratuity
但係冇人係公司當你係員工+多數0sl/medical coverage 0福利
不過要留意辭職嘅通知期,正常呢啲係冇試用期+1個月通知(其實係睇contract點寫,所以簽約要100%打醒精神,有咩唔明即時同agent講 )
即係你未返工但簽左約想走人都可能要做左1個月/賠錢先得
如果唔打算長做又驚hea太耐7日al都要住先啦 (反正多數頭2/3個月都唔會有al比你放
出年年頭再繼續搵好啲嘅工啦

利申 我都屌緊呢啲垃圾工
想搵份政府contract7日notice工做住先
隨時射波見工
有街去就好d
一到星期一至五自己困係屋企又無工見就會好灰
自資咪一撚樣咁難
低技術IT BA 定 QA 定跟project
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞