有冇fg仲未搵到工(27)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
慘在我地兩個搬咗出嚟住
大把野供
我自己壓力大又對自己要求高所以咁

辭職要一個月通知
我而家Sd咗信搵緊
下星期一又會In rthk
好緊張 我完全唔知點準備
rthk in pa 因為我自己係讀傳播
加油啊 比啲信心
男友都叫我讀個傳播嘅master
有需要嗎
我之前都有打算過master
但講真 個人認為如非教書
相關行業好似經驗實際好多
所以year3/4已經不停搵地方拎經驗
同意 一搵工就發現經驗好緊要 衰在我grad咗先對digital marketing有興趣
搵份part time都比人問 做咩唔搵長工
IN完 兩個星期內通知
銀行BACK OFFICE AND IT ROLE
港資銀行 FG都請
PM傾
https://t.me/fungaoaoaoao
返咗幾個月 同事老細相處都好好 但每日返去都唔算忙 可能兩個鐘就做哂要做既野 都算輕鬆 唔知咁算唔算係好
rthk有無skill test?
入黎拜下offer神先
諗住freelance畫插畫
或者去雕刻

真心乞食
讀啲曬最後去左in份admin clerk 等七日電話
同我差唔多,同事老細都好好人,返去都係以hea為主,不過人工低,又學唔到野,想轉
屌 上個禮拜去in 佢話請我但係我想返屋企同屋企人傾下先因為fg唔知頭唔知路 個時覺得除左人工有d低其他都好好 佢叫我今日覆返佢
點知今日打去另外一個manager(唔係in我個個)
話要再諗下 因為仲要in其他人
唔知係咪大公司就係咁
細公司邊可能會咁
巴打好慘
好唔開心 因為都大公司
間公司大既話,
加薪幅度高,
其實一開頭人工低少少都狗衝啦,
老實講fg 乜柒都唔識其實都冇乜bargaining power 同對方傾人工,
除非你有其他offer 錢途同前途都好過呢間公司
因為之後幾日都有in其他所以諗住in埋再決定
我都怕佢請咗其他人所以今朝一早打去點知另外個manager話要睇睇 不過聽佢把聲同埋講嘢方式都好撚西 好想搵返in我個個勁nice
岩岩收到Johnson Group MT 同埋
交銀嘅Corporate Finance Service Trainee
interview call
有無伏 會唔會係假MT 真sales
求指點
依加依個時間既mt 10份有9份伏

剩低一份因為未有人試過唔知
有無過來人經驗分享下 入世未深唔識野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞