有冇fg仲未搵到工(27)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Hd grad咋
主力都係搵緊clerk 因為想廢住先
睇黎都要搵多幾行
Clerk真係人工福利都差少少
OT要補水既除左機場同部分shipping真係冇乜
可能係我fg太天真
仲以為OT有水補係基本
有啲想去做服務業算了 起碼人地計鐘
我u grad做文員都係得13k咋 都係一樣OT無補水
之前屋企人朋友請做酒樓reception 成18k 早知走去做
呢個年代u grad岩岩出黎都係搵得13-15K左右, 當然我唔計你MT同專科
你諗下當一大堆u grad走黎同你爭文員仔做
你既bargining power其實更低
所以想搵一份hea底12K 5day文員其實好難
巴打想將來發展係點樣先?
就算你走去做服務業, 都係辛苦錢黎, 仲要比客屌
我當你22歲HD畢業, 做十年升個經理, 都一樣走唔出OT同比客屌呢個地獄
倒不如而家辛苦少少搵份經驗值錢既工, 或者搵門手藝學師
到時就算要OT冇補水, 你既人工都可以補償返
好大經濟壓力..好難頂 做緊份得13K既工
今日second in做完written test之後 HR sd左email叫我補番D公開考試同transcript嘅copy 想問下咁樣係咪即係有機?
巴打有無興趣做銀行P 18K
老實講做文員都係比老細同同事屌
比客屌都係屌個一陣 第日又唔會見到佢
可能之前返過啲前線pt 潛意識覺得服務業易handle啲
其實我自己讀multimedia 本身都想做返呢行
但見到啲同學朋友 入左production house做到好辛苦OT到十點幾都得車費 冇水補
我就放棄左 因為個行其實真係好難捱 讀書個陣都體驗過
成日比人彈橋 精神壓力好大

其實都有想執返起啲program 去做it9
但係如果真係咁 CV就空左呢一年都唔知點兜好
之前見過一份 其實我畢業都有即刻做住pt 個hr都問點解你唔一畢業就搵ft? 就知啲hr幾癲
已經唔知自己想點
見左份自我介紹都唔洗既工,又話好等人用,以為終於有工翻,點知一直無打黎,如果打去問/send電郵會唔會唔係咁好
唔怕辛苦其實酒樓 炒散係幾好pay
屋企人做過酒店自助餐個啲 成十年前都60蚊個鐘
而家應該都有成80蚊個鐘
不過我體力比較弱 呢啲體力勞動唔岩我

但做酒樓呢啲好難話有得升 都係等每年薪金升幅
雖然做文員都唔見得有咩好好升職機會
真係好撚想知結果,唔想做左另一份佢先打黎話請我
PROGRAMMER
production係好難捱, 我之前都搵過makreting/pr呢類
真係chur到爆
不過你會唔會考慮下做in house果類marketing? 應該冇咁辛苦
同埋你話去做it狗
你意思係你而家由零開始學要學1年所以會空白1年?

btw垃圾hr一街都係, 我空白半年都冇比hr追住問
uk master eng 都係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞