有冇fg仲未搵到工(27)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
見過份燈塔in house graphic design 不過冇請
In house marketing 我都冇點諗過 可以試下搵下先

讀書個陣有學過java既 但做it9應該唔會夠用
想學多幾樣 C++ 個啲 同埋想學埋寫website
識website好似吃香好多
我冇信心自己幾個月可以精通 所以真係學可能會空一年做住pt學
香港啲hr有啲真係好癲 見工見工心攰好大部分都係因為呢啲癲hr
試下in house先, 有一堆都唔洗u grad就入得, 加上你讀media應該識畫野剪片架啦, 唔比白紙u grad輸蝕

做it9就java唔夠啦, 閒閒地開個job ad睇都要人識c++ html sql十幾樣野
不過你要空白1年黎學老實講有D危險
一陣你學到半桶水又入唔到IT, 又白左成年, 就算你有cert比hr睇到你真係去學野, 都有機會比佢追問點解學完又唔入IT, 到時你真係口啞啞 你要諗清楚值唔值得咁樣一博先
會所好像難d有晉升空間?
Offer計落差不多,諗長遠少少邊份工作經驗幫到你?
其實都岩既 我都係乖乖地繼續搵工
唔該巴打
咁睇落銀行好啲 同埋附近多啲餐廳
如果你真係好想做IT既話不如考慮下搵份database center既工
我記得之前有巴打開過post討論過, 你當係database既看更
咁或者有D時間就可以一邊返工一邊學code
唔肯定work唔work, 你去check下先, 唔好100%信哂住
9-5 無ot
14AL
13k admin take 唔take 好?
做住先?睇下岩唔岩自己
唔係就做住搵?

Admin 我真係勸你唔好做
無技能 學唔到野
又難轉工

唉 揾工揾到好攰
想問一個可能好弱智嘅問題
係咪通常入職第一年係咪冇annual leave?
要第二年先開始有?
睇公司
我9月尾入職
有6日AL
而家迫我放
學訂鉛筆
正常probation 就冇
如果第一年冇果d西工黎
頂 咁好似中中到伏添
但除咗依樣其他野算係咁
Grad左咁耐都係斷斷續續做啲極短Full time
搵工好煩 又唔知做乜 私人工又九成都伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞