有冇fg仲未搵到工(27)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
正路唔係一路搵份工做住先
知入到班先班辭咩
我果陣就係phone in完佢話要有某樣條件我冇所以冇請 但又覺得自己表達得唔太清楚 可能用唔同wordings會有影響 唔太gur
幾日後見佢又出post就求其再apply過 搏佢再打黎 點知真係同一條友再打黎 好似唔知我apply過咁 我用第二個方式答佢同一條問題又過到骨 佢話我就算經驗唔太夠 但問下個supervisor先 之後就再打黎叫我去in person見supervisor 我溫晒書先去 結果就請左

利申 加國大公司 fg18
你厲害 但我呢行呃唔到 個cv design過
不過你本身符合要求既 但我就全面符合但唔夠叻
我都覺得好奇 咁大間公司點解會唔知我apply過 巴打邊行?
仲長期做緊pt contract同freelance
見到身邊好多朋友都揾左ft
覺得自己係0
好難搵呢d
Digital media果方面 你係果邊讀完留係到做?
難得有間公司請我做個文員仔
Google 完發現原來係黑底公司
上去見啲人都正正常常,唔似黑社會地方
有offer 但唔係最想做既,打頭上仲有好幾個interview
應該take 左先再繼續in 其他定直接reject ?
覺得做兩日又唔做係比到麻煩人 ,求指教/屌醒
唔等錢咪試多幾間先
試多幾間意思係見埋其他?
係呀 psych相關
一陣去見工
想呻
好多外國frd grad完都話休息一年先揾工
係香港會當你廢青,好on9
讀左十幾年書
之後幾十年如無意外就要為糊口勞碌

不過佢地其實佢地都唔太care你點解隔左一段時間先搵工 有其他野想襯仲有空閒時間果陣見識/做又好 儘量唔好直接講hea左半年就ok
佢真係咁介意呢啲空白期既應該唔會晒時間in你掛
假如全部衰哂,變返無offer會唔會後悔?
下下都咁諗做乜
閪工做到抑鬱症仲騎牛搵馬?
佢連做都未做喎問題係.....
身邊幾個朋友都不斷重覆呢個Loop, 所以要諗多少少:
返工幾個月唔開心-->裸辭-->大半年都搵唔到工-->仲抑鬱-->是旦搵份工-->仲衰過原來個份-->再抑鬱-->裸辭...................
當然如果有父幹有家底,以上都唔係問題
咁要知道第1份工係咪都係是但搵
就是認真搵,份工你好想做,仍然會好多其他因素令你唔開心,e.g. 同事關係差,老闆痴線,workload唔合理,無得加人工etc.......
講到尾想講,好少工作會好開心,點好的工作都會有唔開心的地方,但唔開心程度去到影響日常生活就考慮走啦🙌🏾
(好明顯唔係fg但都經歷過)
我之前番個份副教師就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞