點解古時人類未絕種?

236 回覆
475 Like 22 Dislike
https://youtu.be/h_oGuUA2hgE

睇完你仲會咁講
咁簡單,全部動物都驚火,得人類識用火
有無諗過古時人類其實好勁
不過科學進步搞到退化到咁
都睇到資料好似樓上幾位講人類最出色係強到爆嘅耐力
仲有就係投擲能力令人類係世界生存到
佢地唔算古時嘅人,已經有文明
其實可以練返出黎,三項鐵人選手都幾乎等同無限跑啦,大家掛住經濟活動姐,所以上面有巴打話現代d人可能仲蠢係冇錯,d惡毒主義,同思想太多
咁咩叫古人,識群居既人類已經可以做到佢地呢個level
單VS量~
有工具
你以為
因為人類搵到傳承知識同記事嘅方法
經驗可以透過口耳相傳
每一代人都比上一代企得更高望得更遠
野獸傳承得到嘅只有本能 傳唔到歷代技能
未係人之前你猿~猿點解可以生存?~
熊貓BB同豆腐冇分別~未開眼~會被母親壓死~熊貓一樣未絕種~
此帖已完
認真答:
人類係唯一姆指可以靈活扣到其他手指既物種,
其他物種如靈長類其他、部分鳥類都有用工具能力
但手指靈巧令到人可以用工具製造工具,改良石器,從而累積到知識挑戰到環境(包括用火、種植、製陷阱、改良居所)
人類直立行 腦部得以發展
人類手指向內彎 可拎 製造工具

人類唔係冇俾猛獸襲擊 而係猛獸智力不足以大舉殲滅人類依個物種
伐伐伐伐伐伐伐木工

甚至唔好忘記我哋係唯一生存落嚟嘅一種"人類"
其他homo已經絕哂種

雖然可能係比我哋啲祖先ko咗
啲牛冇語言,冇辦法組織同控制到咁大嘅群體嚟完成一個共同目標

唔係話冇動物識得溝通,亦都唔係話冇動物有階級制嘅群體生活,但係能夠綜合咁多嘢而成功嘅就得人類 (sapiens)
學到野
貓淨係賣萌就統治地球添
由人類識得站立行開始已經站係生物鏈既頂端,多左對手出黎用,間接刺激腦部發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞