點解古時人類未絕種?

236 回覆
475 Like 22 Dislike
有無睇動物朋友?
人類識用火用工具睇字
識長跑(羚羊果d 跑得快但只可以短跑)
散熱能力好

有條片係非洲人徒手追捕羚羊
個人走去隻羚羊度,隻羚羊跑走啦
咁當然跟唔上啦
於是個土人跟據足跡追上去,又見返隻羚羊
如是者追左好耐
隻羚羊就會頂唔順攤左落地典典下
個土人就抬左隻羚羊返去屋企
佢老婆仔女就迎接佢開大餐了

因為人可以跑長跑,羚羊只可以短跑
人散熱又好就做到呢樣野
再認真答:

其實現代人唔係未經歷過滅族危機
以前睇人類學書目有講,現代既族群至少有兩次下降到近乎滅亡既水平

人類之所以有能力過渡到文明年代(有社會、文化、確保穩定熱量吸收)
其中一個關鍵係會有目的地遷徙,然後會改良工具、改變環境
而遠古時由宗教到家庭都好有目的性,係為左確保族群穩定存續

例如宗教化左自然現象,有豐收神去鼓勵秋收冬藏
禁止亂倫去確保基因多樣性

到農業畜牧技巧穩定成熟(有趣的是其實不少動物皆有農畜行為,如切葉蟻識種植),城鄉部落就陸續出現,但中間相距好多萬年就真

到點解呢兩三萬年文明急速上升,就係另一個話題,我自己就信technological determinism theory
人類適應力強
除左人類之外
有冇邊個物種可以係地上面跑 跑跑下可以扒上樹
扒扒下又可以跳落海遊 仲要只係雙足生物而唔係四足
呢點其實幾屈機
遠古人類仲係部落社會時
人類識得威嚇比佢強大既動物

人類識得流汗 耐力強
令到幾乎冇動物可以逃過人既追捕
(大把動物陸上爆發力好過人類
但佢地好快就會冇氣比人追)

仲有 因為二足行走
身體重心低 同 手眼協調好
可以準確投擲武器(石頭 樹枝...etc)
你叫猩猩馬嬲掉野攻擊 會掉到1679咁

呢幾點都未計人類既OP技
智力 同 文明
點解大家會覺得人類係弱勢動物

Ps: 可以上youtube 睇 tierzoo 段
Are humans OP?
唔係未絕種,係絕咗種嘅見唔到
人地有強健肌肉
唔似我地連登仔
我覺得人類最弱的特點應該係生仔
生產時死亡率高
又要幾年時間先長大到有能力搵食
平均壽命可能得十幾廿歲
一有自然災難就好易滅絕
綿羊係人類最早馴化嘅幾種動物黎架
認真
殺一隻長毛象夠全村人食一排,又有毛造衫
生物界仲有動物係為適應環境退化既添
群居已經好大優勢

捕獵者冇必要去冒大風險面對一大班人,而個結果只係為啖飯
水牛皮獅子有排咬先咬得爛
人類用長矛一掟就插得入

群居+手腳構造+製造武器+投擲能力
無得輸
我記得有條類似o既片
不過個人係著住波鞋
可能就係因為身體發展不足,所以發展出智慧黎力求生存
毒撚有睇no game no life都知人類身體質素唔係最top
但可以靠智慧黎取勝
當見到獅子時:
🐃:大家一齊走,如果有走散嘅大家一齊衝去救佢!

當見到人類時:
🐃:班生番又黎啦,走呀
我諗樓主想講初版人類咁弱點解生存.

咁應該係啱啱由猩猩轉人似似地馬嬲O個個時期.
其實睇番馬嬲同而家啲原始部落可以睇到.

第一識霸地盤, 佢地當然會搵少威脅既地方安居, 易防守, 加上善長利用地型.
加埋群居, 已經好夠做.

我最記得有個探險隊入阿瑪遜森林, 有個原住民勁近距離用箭指住佢地勁耐佢地都睇唔到.
古人類係利用地型防守係天生特強, 強到一個點真係無動物可以攻得入.

第二雜食, 真係乜都放得入口, 好多種食物, 應對天災能力強.

第三, 可以長距離移動, 當出現特大天災都有辦法去到極遠求生.

最後, 其實自然界個競爭無樓主諗得咁強, 肉食生物有個好大特點, 就係環境一唔好死亡率好高.
好景大把野食唔駛食人, 唔好景又死得快, 人不嬲都唔肉食生物既主要對象.

天災先係人類發展最大問題.但都係天災令人不斷進化再鬥贏埋個天係到屈機.
如果你講到要係無工具無火之前,人類都成隻猩猩咁一拳打死牛羊,就係有左智慧唔駛用蠻力搵食咁力量咪退化iq上升囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞