點解古時人類未絕種?

236 回覆
475 Like 22 Dislike
兩樣野黎,佢想知人類生火前點樣自保
and
我想講人類已經無天敵到可以自傷殘殺

馴化狗都已經係係發明生火之後既事了
我都有睇開
但佢金字塔果集同今集既資料唔夠多,有d野無講到
岩岩睇左少少,原來有好多人種已經滅絕左
我地係剩返果種
古代人同現代人構造未必一樣
同埋夭折率高但可能啲人亂咁生 數量都贏
而且你睇返強大既野獸生殖率並唔係你想像中好像昆蟲咁生得
而古代用樹皮 草已經可以保暖,呢啲係本能
直立既另一個好處係可以望遠好多

著皮草就可以解決凍既問題,同埋生火係人類歷史上算係早期既能力黎
呢樣咪係人既特別
一開始未必係生火,自然界都好多火
至於你話一開始新手果陣係點 數量多,只要未絕曬種,都可以捱到?
有乜出奇 有毛 有洞穴 有草
係阿巴打

我最大疑問係人類點解先天咁少生存能力(相比其他生物)
牛有角
羚羊同馬跑得快
狼犬有尖牙
呢類對抗其他物種嘅先天武器

再嚟就係對抗自然能力
人天生唔識生火
又無厚毛
點對抗炎熱同寒冷
視力嗅覺又無其他生物咁靈敏
搵野食同危險意識無咁高

咁唔係地球上最弱墊嘅生物咩
其實樓主認同猩猩生存到,其實人類祖先咪又係同猩猩咁生存,因為慢慢進化,變得有智慧同識群居同用工具,咁身體既爪同毛髮變得無用咪退化左囉
我問嘅就係最開始最開始嘅人類啦
人類最強既地方就係識傳承
將過往經驗傳畀後代
慢慢累積令人類拋離其他動物
蟻多嬲死象
以前既人類其實都好勁,,為生存識好多技能,例如要識整武器,要知天氣同有咩食得同唔食得,一個人做哂其他職業,所以腦容量比我地依家仲大。
適應性
睇咗成個post咁耐,好驚樓主係耶撚,好似想推翻物競天擇,進化論咁
勁=叻?
如果係,現代人都一樣有叻人
帶頭做傳銷果啲、建立政府果啲、銀行果啲、信用卡⋯⋯
同以前一樣,都係小部分人head 住一大班愚民
屌你老母
但呢d唔係天生嘅能力
咁學識呢d技能之前
點維持生命
放心,唔係,無神論
只係有日忽然覺得
人類嘅天生能力係經驗累積
好奇咁經驗之前點對抗依個世界?
你要每一項同呢個世界最top既動物比係得長跑會贏
人既視覺比唔上貓科同鳥類,但好過其他
嗅覺比唔上犬科,但好過其他
聽覺可以訓練
手腳唔夠其他靈長類靈活但識爬樹識游水
高效高耐久既心肺能力,無論個佈局同效果都係動物界少見
高效率排熱排汗能力,動物界少見
雙足步行既腿步構造,動物界未見

唔係要有對翼,有對爪先叫獨有生存能力,有d身體構造你覺得好平常,但卻係人類得天獨厚既野,淨係講靈活既手指,已經勁過哂所有動物,係你睇得動物太大有偏見睇小人類,其實人類構造基本上係地球生物中進化最完整,最有特色

有厚毛但其實人類好耐熱,響防寒同耐熱人類簡左耐熱之餘響高溫環境下有盡量大既活動能力,超過40度其實大部份動物都會收皮,捱到既都係犧牲左活動能力之類既,冇完美又防寒又耐熱既物種,人類之於呢類環境個進化方向係傾向耐熱之餘,以活動能力為大前提,事實上係最成功既例子,禦寒可以靠外力,唔耐熱=活動能力受限,反而冇厚毛,識出汗係人類優勢,你用全動物界比,防寒你講熊,耐熱你講昆蟲,梗係冇得比,但人類一樣有辦法獵到熊,支配到蟲,就算古人都一樣
同意
但只係靠經驗唔算天生技能
即係打機殺唔到怪都升唔到lv
點玩到後面點技能
學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞