點解古時人類未絕種?

236 回覆
475 Like 22 Dislike
邊度黎矛盾極多
ff
北京人,其實唔係現代智人呀,你初中之後有冇再讀過science
你可以話佢地都係智人近親
全世界咁多年來,發現左幾多種不同程度的猿人/靈長類動物
再加埋現代DNA分析,更加準確推測到演化過程
例如以前有一個case,係發現到一種新猿人的三粒手指化石,商量左好耐,磨唔磨碎其中一粒去拎DNA,結果DNA結果證明佢同所有現有猿人都唔相同,又多一個物種
閣下既矛盾處極多
智商,識整工具同團體合作,動物界最強既散熱能力同長跑能力,動物界第3強既免疫力
好多動物短跑快過人類,但係得好少動物可以好似人咁連續跑幾個鐘
而且人可以一路行一路食野同飲水

幾年前有單新聞係幾個非洲人追住隻黑豹跑,最後活捉左隻黑豹
咁係因為個體壽命長

其他動物冇能力保護幼體,所以要響出生前武裝佢地,變相限制佢地發展,或者加大個生育數,以圖更多幼體存續落黎,好似魚咁,有大量天敵,逼成佢地要大量產卵,個體質素低,基因多相性嚴重下降,所以進化得慢

哺乳類動物多為動物界高層而且甚少天敵就係呢一套繁衍方式極有利後代發展,用長時間哺育高壽既後代,佢地既經驗會累積,佢地既基因發展亦會多樣化,因為個體高壽,以致可生育期長,佢地一生可以同其他唔同既個體交配好多次,雜交性高,而且哺乳類動物幼體生存率對比大量繁殖既動物仍然更高,昆蟲,魚類,佢地既卵可能一陣風,一道浪就收皮,唔只止要面對大量天敵,自然力量既威脅亦都唔係人類幼體可比,而且哺乳類幼體既免疫力可以話係該物種最強既時期,學習能力,適應性亦係最高既時期,所以哺乳類動物雖然出生率低,但生存率高,而且一代比一代強係常態,將冇天敵既優勢發揮到最大,一代一代慢慢跑贏哂其他動物,而人類就係哺乳類動物最top既,就係因為繁衍系統相對其他動物都係好,獅子老虎豹得果10零年命根本成就唔到任何野,但人類有2,30年命,部落存續都易得多啊
生育繁殖意慾高

以前會用埋法律和稅黎逼你生仔

女子十五不嫁,家人坐之
女子年十五以上至三十不嫁,五算 (五倍稅率)
K策略
識用工具係天生架
除左人類,只有少數動物識用工具,係高智商既證明
睇曬成個post

開頭個問題都算係幾學術性,

但睇落去就發現樓主係鐘意為駁而駁既人

有好多巴打已經認真答左樓主, 但樓主淨係識得不停搵位駁駁駁, 仲講埋外星人

屌你問得學術性問題就咪撚推崇自己既理論啦屌
樓豬想了解多d可以睇下一本書,叫「人類大歷史」,英文名係sapiens
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞