點解古時人類未絕種?

236 回覆
475 Like 22 Dislike
其實喊係咪人類獨有?又大聲又不能自控

等同叫其他動物黎食我一樣
識用工具呢方面都唔算係天生嘅本能
咁有人類呢個物種嘅時候點樣捱到去有工具先
我喺人類身上睇唔出有咩先天優勢可以喺地球生存至「有文明」
我查過鱷魚同熊貓BB出世都會哭喊
但至少鱷魚同熊貓有尖牙利爪去保護
而人類就只有肉
有人研究過係"行路"
人類長時間行走既能力係好高
1堆人邊走邊打 好多動物都耐唔何
我比較Buy外星人論
人類係外星人移居或後代,甚至可能係監獄
其實現代人絕對仲識爬樹,你睇上次山竹之後第二日d人點返工就知
十幾廿條友住埋一齊 又有火,最大威脅咪就係獅子老虎
綿羊淨賣毛就唔洗死 醒到
行路
無諗過

好似人類無厚嘅皮毛,但人類天生好似需要著衫
適應唔到天氣變化,人會曬傷易凍親(我估古代人都係)
但偏偏無厚皮毛
又無天生獵食嘅武器

唔會一出世就有新手箱有武器裝備比你㗎嘛
古時人類已經要靠其他動物嘅皮毛黎保暖
依一點唔覺得好諷刺咩?

大家都係地球嘅生物
你估人一出世就有火就識生火咩
原則上生火算係生存嘅bug

人類點樣捱到呢個世界有人學識生火呢?
唔識生火就等死
日頭怕曬傷夜晚怕凍仲要靠火先取到暖同驅趕生物

唔好同牛講你來自地球添阿,好丟假
會唔會係人本身係穴居動物
天氣差就喺竇入面扑野玩武器
得閒就出去執柴搵食
同’屋企’呢個concept差唔多
大佬古時d人成隻猩猩咁
係有文明有火有洞穴先退化到無毛排骨姐
原始人好撚多毛
呢個都算係生存方式!
穴居似係最適合人類生存

有無連登專家有多d資訊比我學下
真係好奇一問

利申:乜都唔識鳩up求解
唔記得邊度睇過人嘅耐力係遠高過其他動物
基本上得人可以keep住行/跑幾十km
多毛無去到保溫果種吓話
想知多d!一陣食飯 google 下先
其實古代人係外星人黎有外星科技
我同意㗎!
人類太唔似地球產品物
其實古代人係外星人黎有外星科技
我同意㗎!
人類太唔似地球產物

人類本身係好敏銳,比好多動物更快感覺到四周既動靜,同時分辦各動危險.係社會形成咗之後由於無需要呢種能力所以先退化.李維史陀曾經研究過巴西既野人,發現佢地比所謂文明人更聰明,更敏捷敏銳,更懂得團體組織,亦更具創意,體能上可以長距離追蹤獵物,絕對係森林既王者.
人類身體一d都唔弱

適應力強,耐力強,體型大,基本上人類體型以下既動物都唔會夠人類打

淨係適應力同耐力,已經可以玩死9成動物,有尖牙利爪又點,冇耐力唔捱得夜一樣可以跑到d獅子老虎豹力竭而亡

人類除左智慧仲有好多優勢,群居性強,強到部落大過哂其他肉食動物,雜食,作息時間隨意分配,冇天敵,淨係計本能同肉體能力都係食物鏈頂層,你用現代人放棄左鍛鍊肉體能力,又以俾動物爪傷就收皮既標準黎定勝負梗係狗都打唔贏,原始人係搏命,生死相搏,同你個標準係兩回事,單挑獅子老虎硬撼係唔贏,但係豹啊,鹿啊果d,輕取啦
NHK 有個節目叫 人類誕生
幾好睇
講漏咗,馬同某啲狗都可以跑咁長⋯⋯但基本上極大部分嘅predators都人咁持久
因為人識狗閪,恐龍淨識恐龍閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞