點解古時人類未絕種?

236 回覆
475 Like 22 Dislike
人類古代未有咁高智慧
無尖牙無利爪,繁殖率又唔高(一般一年先一隻)
又多病痛又唔敏捷靈活,唔會好似馬嬲猩猩咁爬樹保護自己
嬰兒出世仲要喊得大聲,驚死野獸唔知有野食咁
又無保護色,嗅覺視覺又唔係特別好,又無厚毛保護

點解仲可以生存到有文明?
佢地有一樣你無嘅野
人地識整武器
因為有工具,有火
天擇、地擇
猿人古代已經 高 智慧過 所有其他動物 識生火 整武器 和群體生活
我淨係知人類由192x年1x億人口去到2018年有差唔多70億人口
智慧同身體能力係慢慢trade off 況且現代人都識爬樹啦 城市人冇機會姐 何況原始人 再諗人類現代保護前既食竹熊貓都生存倒 人生存唔倒先奇
有腦
點解你會覺得你有智慧過古代人類,biologically speaking, 依家啲人其實同幾千年前嗰啲差唔多。

依家啲人係有多左知識,唔係智慧。

特別係依家呢個年代, 少咗汰弱留強, 物競天擇, 適者生存, 分分鐘其實蠢過古代人都唔出奇。

你望啲蝗蟲就知啦
人類古時都好醒
有火之前呢
都唔夠野獸打㗎
熊貓都有尖牙利爪,野生熊貓應該都唔溫純㗎
原始年乜都無,生仔又嘈,唔係應該成為被獵食對象咩
群居,有武器
你咁講,綿羊重廢啦,咪又係未絕種
野果,蛇,蟲,鼠,昆蟲
最重要係佢地可以維持到群居,部落生活
人多勢眾,有分工,打長毛象都輕鬆啦
上網搵到嘅資料

科學家認為,綿羊是曾在歐亞兩洲分佈的野生盤羊的後代。這種野生盤羊在古代美索不達米亞(Mesopotamia)地區數量極多,該地區位於目前中東地區的腹地,包括現在的伊拉克、科威特、敘利亞東部和土耳其東南部地區。

野生盤羊擁有一對粗壯的彎角來保護自己。如今,經過品種改良的家養綿羊是一種毛髮蓬鬆的動物,覆蓋全身的羊毛能夠不停生長,終年為農民賺錢。

今天的綿羊仍然保持著一些生存技巧。

https://www.google.com.hk/amp/s/www.bbc.com/ukchina/trad/amp/vert-earth-39934965
淨係群居同識用工具已經夠做啦
唔洗隻隻動物都要打得贏,識避強殺弱就生存到落黎
瑪雅文明堆fd走哂邊
因為人類係最撚鍾意仆野既物種,雖然生得慢,但仆得密,成功率遠高幾他物種
因為我睇discovery channel
就算好多群居生物,羚羊、斑馬、牛之類
一樣會被一群獅子,豹,鬣狗去追捕
咁人類跑唔快,唔係更加好捕獵咩?
直頭開大餐啦

人求生本能一定自保先,有事仲唔走先咩

我好奇嘅位佢地有文明之前係點樣生存

而唔係有屋有刀劍斧嘅情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞