點解古時人類未絕種?

236 回覆
475 Like 22 Dislike
都冇*
可能古代人住喺啲好熱既地方呢,你見非洲人都可以唔著衫周街走唔會凍親
狗跑幾公里都會過熱死,長距離真係得馬勁過人
古人係會因為天氣同環境變化而遷徙
睇黎要正經覆

人類既歷史就係由舊石器時代開始
當有一隻人猿無端端執起粒石打磨佢做武器既一日,佢正式成為人類,當時係距離而家250萬年前

當時既人類係體格上,因為生活環境既關係,同我地既近親黑猩猩唔會有太大分別,駝背彎腰,毛髮濃密,並且開始有基本既溝通能力,可以交流情報,傳授知識,放哨等等

人類係呢個世界上最強既長跑手,基本上打獵都唔係硬碰係先消秏獵物既體力先以強取弱。非洲有d部落既成人禮就係要以咁既方法狩獵獅子以完成儀式

防守方面,狩獵既時侯意外咁馴化左狼做狗,受人馴養既狗亦都由狼嚎變成狗吠,目的就係作為警報用途

地球曾經經歷過好幾次大小冰河時期,人類靠既就係居穴同著皮草,出面凍死既野生生物又令佢地意外發現儲存肉類既方法。無獵物好打就採果實

講到未人類最大既敵人就係人類自己,尼安德塔人就係俾競爭對手智人滅左種,當然有d混種既就繼續帶住少量尼安德塔基因繼續落去
古人係黎自非洲,係目前最多人認同既學說
得好少部份狗可以 e.g.北極拉雪橇嗰啲
所以當人馴化埋馬同狗其實已經贏晒
馬都要訓練,但佢地唔會無端端自發咁做
淨係識玩火已經趕走哂啲野獸
原來有瀕臨過
識用工具應該仲係直立人未到智人
所以其實係要講清楚人類定智人
我哋智人以外係存在過其他人 e.g. Neaderthals
https://youtu.be/sWY1PtudTEA

信不信由你 但我覺得佢鳩噏得嚟幾有道理 起碼做足資料蒐集 推測都係合理 唔係求其ff兩句就算
呢個你又識search
學到嘢
我講嘅係未有文明前嘅人類
綿羊係人類馴化野生羊唧產物
所以行路可能唔係一個自然嘅動作 要穩陣梗係四肢掂地
可能有日有條友突然爬爬下企咗起身 就有人學咗佢 之後發現依個行動方法好屈機 可以行走得耐 又可以邊行邊打
最緊要係人可以透過練習去熟悉 之後就識行路囉

以前啲人係多毛啲 保暖係其中一個作用 但係如果人類係喺非洲(南蘇丹)移居出去 佢哋應該係識搵保暖方法先會出去 南歐or亞洲個氣溫普遍都仲ok 去到北歐or北亞就會凍死
一陣睇下先
原來有分咁多
我睇多d資料再問下
但令一方面亦可呼喊同伴黎救援
人類有思考能力 變通
啲手腳係工具
梗係唔跑啦,起屋、牆、火
有種打獵方法係不停長跑追一隻動物,等佢地過熱而訓低,人類長跑勁過所有動物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞