點解古時人類未絕種?

236 回覆
475 Like 22 Dislike
好多巴打都講咗,依家我地係智人,其他古代人種都已經死晒
唯一不解係點解無疾病一鋪清袋,我諗真係純粹好彩
我諗似分布夠廣好難感染全球似
一開始係因為非密集式居住 殺唔曬
黑死病係一個轉捩點 密集式居住 唔注意衛生
最後因為分佈夠廣 感染嘅人死曬
之後開始注意衛生 發展相關科技 就捱到依家
Link
咁馬呢
識唔識生火先
智慧
其實演化係一個過程,人類進代到今時今日咁既文明,過程入面係經過咗好好野,亦失去咗好多先天優勢。
以前猿人既腦容量冇咁大,BB個頭好易就過到盆骨,所以唔存在你講既嗰啲問題。
而猿人就係靠係現代人眼中微不足道既智慧就已經足夠係自然界立足。
真係唔好太睇小類人猿,大型靈長類,體格普遍好過現代人,雖然智慧仲差好遠但已經識用工具,靠團結就唔再怕任何猛獸。

Btw我以前睇狼圖騰話人類起源係非洲,係因為猿猴進入平原之後發現好少樹,爬樹既技能就減弱咗,為咗企高啲早啲發現敵人,所以先學識咗兩腳直立,然後空出黎既手就令人類開始稱霸世界。
除左馬嬲仲有咩物種識拎野掟?
人類拎一堆石掟其他物種都掟撚死啦,你估好似你唔做運動咁細力咩,而且人類體形大加上係企係到,所以阻嚇力高
樓主你有冇讀bio?見你咁on9真係覺得可悲
我聽過的講法係半人類(當係猿同人類的中間形態先)喺森林生活的時候已經係直立
唔知係因為天災定係其他原因
呢班半人類走左去平原生活
以你邏輯點解釋老虎獅子都瀕臨絕種?
如果你講智人都岩既, 但智人之前果D就同現代人唔一樣
無條件無需要無時間
野豬同豬, 狼同狗嚴格上都係同一種生物, 你都可以睇到好大差別, 何況佢地只係我地好早以前既近親?
咁一定嫁, 有外星人就可以解釋到一切
點解有飛機, 因為有外星人幫
點解有地球, 因為有外星人想做研究

無敵嫁喎
人類唔至識制作工具,仲識得馴服其他物種幫自己生存
同埋人猿去到人並唔係1->5, 無左234

由一開始相信係人類同黑猩猩既共同祖先查德人猿開始
之後有圖根原人, 阿法南方古猿, 非洲南方古猿 <-猿
再之後就係傍人, 能人, 巧人, 直立人, 匠人 <-猿人
之後又有尼安德塔人同智人 <-已經同現代人相差不遠
又要睇KUAIZERO
認真答你,公元前10萬年前已經發生過核戰爭,當時佢地居住地,係一個極大既地下城。 所以以前係有文明,至不過大量死亡,出現左文化斷層! 到現今遺址中既文字,語言學家仍然破解唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞