點解古時人類未絕種?

236 回覆
475 Like 22 Dislike
真正決勝負 係3萬年前 智人突然識合作 係幾百人一齊合作
其實除左基本生存要考慮既能力之外
疾病 細菌對古代人既影響都好重要
因為基本上古代人衛生意識應該唔高
動物 人類既腐屍產生既瘟疫,進食,天氣
全部都會令到人類患病....唔通古代人靠抵抗力就捱過晒?
利申 咩都唔識 但係好好奇
人類=實驗品

做實驗既人又點會俾人類絕種
因為世界係適者生存 唔係 強者生存
有個以色列學者Yuval Noah Harari講過人同猩猩既分別,猩猩個體同人類相比強大,生存機會高,亦同樣識群體生活。
個但分別在於群體數量,猩猩群體最多可能有一百零隻,人類係可以成千上萬。
最大因素係人類認知到「概念」呢樣野。
動物只會相信客觀存在既事物,但人類係想像力帶動之下創造左神鬼宗教,令帶頭既雄性更有號召力形成高度組織既部落社會。
所以話古代撚已經識sale空氣,仲要sale空氣最叻果班都係群體既領頭人。
https://youtu.be/P73REgj-3UE

Youtube大把片教你 古代人係點生存,

唔夠野獸打?古代人見到野獸係走,整倒刺係間屋到 做防衛

殺野獸係靠陷阱嫁

同埋智慧
忙完返黎見到好多有用嘅留言

多謝咁多位耐心解答

所以古代人抵抗力應該比現代人高
人類係退化左

而家凍d就傷風,熱d就中暑
郁d就病,仲容易傳播
行幾步就攰,仲容易有腰酸背痛
因為佢地有練腹肌
古代平均壽命三十至四十左右,一場瘟疫死數以百千萬計人口,人類係去到近代一百年前左右先大幅度提高壽命,話古人抵抗力強過現代人又唔太算既。
而家D人孱左我認為係人類生活模式集慣,食物,污染等等有關。
遠古人類好似得十幾年命
識用陷阱已經玩9死好多動物
睇睇而家原始部落 生活太好 唔會進化
槍炮 鋼鐵 細菌
你Google下
人類最強大既地法就係識得冼鳩人

冼鳩死隻動物 - 可以有食物
冼鳩死村長 - 可以獲得一條村
冼鳩死你上司 - 可以升職
冼鳩死你兄弟 - 可以照顧埋佢老婆

人類真係屈機...試問邊隻動物識得 冼鳩其他同伴?
書嚟
有無d再原始d嘅推薦
睇返進化論,人(/任何物種)唔係忽然間變出嚟,猿人用幾十萬再慢慢變直立人,學用火,慢慢離開非洲,進化出現代智人(我地)
而猿人本來可以消化植物纖維(好似係用盲腸),同埋有較強嘅面部肌肉,但識用火煮嘢食之後退化咗
學識整衫跟住無咗皮毛同可以去凍嘅地方,例如北面,無咁多陽光,變白同無乜製造黑色素嘅能力
所以以前係適應到環境嘅人生存,適應唔到嘅死,所以現代人唔係有先天優勢生存到有文明,而係不停進化死凈我地,過程中發展出社會,而我地嘅初期社會令到我地到生存到而家咁
講起耐力,呢樣諗起鬣狗,好多人以為鬣狗係靠從其他predator搶獵物為生,但其實佢地作為predator獵食能力比獅子群高好多,大部分情況都係靠群體追獵物九條街,追到獵物體力透支,呢種好多人覺得唔型嘅獵食方法反而最有效,相反純粹靠速度嘅,比如花豹咁係好型,但成功率非常低,就算成功,因為冇晒體力,好多時保唔住獵物被搶,同人類剛好相反(有速度冇耐力,單體能力高)

另外講視力,人類其實好勁,呢家啲人由細到大讀書玩手機梗係廢,但睇過條記錄片影住個非洲佬獵食,隻眼千里眼咁望到好遠(個鏡頭乜都冇 ),但就算講現代人,視距已經勁過所有貓科犬類動物,仲有光譜寬,立體視覺強,因為雙眼距離近,比如可視角度雖然比馬牛羊差,但擅長測量距離,對投擲/跳躍準確度好大幫助

講起投擲又要講埋,呢樣嘢幾咁屈,絕大部分動物都冇投擲能力(暫時只係醒起有種魚會吐水打啲昆蟲落水),陸地上好似只有人類有,當幾十個人向住你瘋狂掉石頭,對大部分動物黎講係好危險,因為只要有少少傷係野外差唔多係致命(被獵食/獵食唔到/細菌感染),所以動物天性係唔會冒險受傷,就算只係石頭飛埋黎已經可以做到剋制效果,情況似係平日人遇到狗有敵意一樣用石頭就可以自保,講下講下其實人類身體能力唔計智慧已經好勁揪
我記得睇過 discovery channel
人類係投擲能力最強既生化
遠攻打近攻 仲要群體
點有得輸
第一個人係中國人 靠偷呃拐騙贏曬各生物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞