『薪火post』BNO 續期資訊(25) 睇公海教學唔明就唔好問我地

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
以我所知, 你只要有佢地既名同出生日期,就可以你自己去補領佢地既出生證明同結婚証明
兩老係大陸出生就直情咁講就得啦
補領香港出世紙......

你兩老係大陸出世,寫兩句野解釋下咪得(我估)
家變
你上左去gov.uk答問題跟住做得架啦,佢自己會分
寫兩老大陸出世 無出世紙就得家啦
因為唔係點牽涉英國本土利益
你話如果有居留權,肯定嚴好撚多
其實都係英國嘅法律文件,英國出本passport要承認個持有人係英國籍,係外交問題上英國係必須要承認持有人係英國籍嚟同其他國家交涉,甚至有咩人道問題,英國係要無條件去幫助全部英籍人士(而且亦發生過)
唔好用依啲咁鄙視同兒戲嘅態度對待,HMPO對國民身份嘅認真態度從來冇粗疏過,就算有好撚多人為錯失同酌情處理bno人士、曾經包容過啲資料失漏,都唔代表可以用依啲心態對待。咩批bno「冇咁嚴」係好侮辱嘅說法,一個國籍唔係你想像中咁兒戲。
一個國籍唔係你想像中咁兒戲。

偏偏大部分香港人係咁諗
16號郵局寄空郵掛號
22號果邊簽收
今日24號轉Dispatched
我本bc 93年攞03到期過左15年今個月先續
要我副簽無理佢只係自己加多張hk出世紙正本比佢就照寄
祖國果邊簽收兩日就轉Dispatched
所以感覺就算有居留權都一d都唔嚴
DHL
我明明改左禮拜六收
點知今日照送上黎
好彩屋企有人
冇寄錯畀你咪算囉
有冇check下係咪你㗎
bc都唔keep住續
1-2個工作日
仆街寄撚埋出去先見到原來要父母出世紙同結婚證書
依家份野得相、住址證明、彩印特衰、bno、副簽同自己出世紙copy,等佢再問先算
Btw想問下copy同正本差異大唔大,可以既話真係唔想寄正本出去,申請張打直既出世紙黎擺又唔知點咁
我寄影印本
之後佢要我補正本
焗住去申請張直版出世線紙
所以我不嬲都話唔寄好過寄影印本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞