『薪火post』BNO 續期資訊(25) 睇公海教學唔明就唔好問我地

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
如果你是因名字包括在父/母/其他人的英國護照內而首次申請護照的或你被系統歸類為首次申請英國護照者
如果你是被系統歸類為首次申請英國護照者,據過往經驗不少成功續領的申請人並無提供下列文件,所以如果你難以提供下列文件的話,可以選擇不郵寄這些文件或只提供影印本並於additional information解釋無法提供正本的原因。但HMPO保留要求你出示這些文件的權力。
你的出生登記紀錄的核證副本(出世紙)(正本)
你的父母的出生登記紀錄的核證副本(出世紙)(正本)
你的父母的結婚證書/核證副本(正本)

有冇巴打試過寄副本而成功左? 寄正本驚佢整唔見
有人係寄副本而被要求寄返正本
請自己評估風險
有人寄正本連埋副本,個職員眼殘( )淨係見到副本,叫嗰個人交返本已經唔係佢手嘅正本
湯加王國、瑙魯🇳🇷都有了
我出世紙
父母出世紙
父母結婚證書
都係彩print寄

今日收到DHL但我不在家
聽日自己拎
睇人,我all副本ok
可能就係經過呢d地方?
我從未擁有英國國民(海外)護照,現在仍有資格申請嗎?
申請登記成為英國國民(海外)的手續必須於一九九七年七月一日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥。假如你未能在該日期前登記成為英國國民(海外),現在不論在任何情況下,HMPO也不能接受你的逾期申請。

我係97年前香港出世,但我爸爸媽媽冇幫我申請過BNO 而佢地就有,可唔可以我爸爸媽媽續領後加我名, 咁既方法我可唔可以拎BNO? 我係喺港英殖民地出世架
我覺得應該係當地速遞公司啲人靜雞雞攞啲資料賣俾詐騙集團,呢啲case香港都會發生,不過主任咁樣收到咁高頻既電話就真係怪左少少

或者你可以娶個bc絲打反cup
DHL express喎
如果係噉真係好大件事
身份證大法?
岩岩上網再睇到D資料 應該唔得啦
咁都有… 我都係見過一兩次咋
唔係喎,我岩岩睇我爸爸本bno,children嗰欄冇寫我(因為未出世 ),但我媽嗰本可能有寫我,佢200X年好似有續過,但宜家唔見咗,所以唔知
問題1: 我應唔應該哂千幾蚊寄去英國check下我有冇資格
問題2:宜家新嗰本bno個人資料嗰版仲有冇寫children嗰欄?如果有,我咪可以透過我媽續領bno,就知我有冇包入我媽本bno度囉
求教 唔該各位巴打
用身份證大法好過
我都諗緊用唔用身份證大法,最多蝕千幾蚊
身份證大法成功率超過九成
起碼呢度無人衰過
即係雖然我冇申請過bno,但有可能擁有bno身份?
去到非洲有枯枝唔奇...
我意思係我個名有可能喺我媽本bno入面 咁我真係冇申請過呀嘛
你到底知唔知咩叫身份證大法
https://www.bnohk.org/bno-hk-idcard/
唔知 但我有睇呢個架

正常來說,你只能夠直接向HMPO遞交護照申請並繳付相關付用,HMPO才會對你的英國國籍作出審查。請留意如果最終HMPO發現你是沒有任何英國國籍身份,所繳交的申請費用不會退還。但其實有一部分人可用以下方法來確認自己的 BN(O) 身份。
如果你於1997年7月(或同年12月)前屬以下人士的話請留意:

未滿11歲並且未持有11歲-17歲人士香港永久性居民身份證;或

你肯定自己曾經持有一張沒有相片的11歲以下人士兒童身份證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞