『薪火post』BNO 續期資訊(25) 睇公海教學唔明就唔好問我地

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
當時讀U貪平整左32頁。無陰功去日本開齋果陣﹐比個19海關SKIP左1版CUP印, 哂左一頁
護照吸印唔駛順序㗎喎 有空位就印得
同埋吸印嗰位係移民官
有啲好鍾意明明左右兩頁都有位都開新一頁貼右邊
改咗
唔專業嘅小弟之前誤解咗
lm
好似係國會都提過?
之前聽過hk watch講過「下年一月係英國下議院提出」
係上年嘅事
anyway作為bno holder都要簽同share出去先
我本32頁,
如果嚟緊要轉藍色護照我申請48頁嘅話
個有效期會延長左係咪變相抵咗
如果佢當BNO holder 唔係UK citizen 係咪可以扮無數唔對呢條問題表態
對上一本小童bno已經係07年過咗期,歸咗類做首次申請

但阿媽唔知阿公英文名點拼 咁係咪就咁幫佢用譯音拼住填落form先

同埋我呢個case 跟據之前追post 係咪應該要執呢啲文件:

相x2
舊bno正本
有效特衰全本彩色copy
住址証明
我同父母嘅出世紙
父母結婚證書
同埋要搵人副署

(阿媽想出世紙同結婚證書寄副本先,俾人彈返轉頭先再去申請補發得唔得架? )

有錯嘅話希望大家屌得細力啲 thanks
我都係寫阿公係大陸人又死咗,冇英文名提供去解釋就算
月頭申請加寄 今個星期四收到
96年兒童護照 個陣2-3歲左右
無副簽 無父母結婚証書 無父母出世紙
(有關父母結婚個度填表寫揀左unknow)
淨係填表寫左母親生日
寄左特衰正本去
岩岩kix見到幾個人用bno

之前係0咁濟

另外日本個貼紙轉左幾靚
Done
想問下通常文件佢地簽收左之後幾耐先會轉status ,我而家仲係Awaiting information from the applicant
好似好唔準的
驚佢地冇收到 唔該巴打
出世紙可以,逐張計,你要兩張都得
今朝問無人理我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞