『薪火post』BNO 續期資訊(25) 睇公海教學唔明就唔好問我地

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
點解啲支那人咁憎香港人戀英,但啲支那人自己又咁努力喺英國讀書同做嘢拎bc
用口愛國用腳投票是常識吧
原來唔係無左本身國籍就可以做BC!?
點解d 支那人唔買本地野要黎攻陷香港
冇 certificate of naturalization 會唔會申請唔到?
續期
香港咋
好似係
Armed Forces: Foreigners living abroad invited to join http://www.bbc.co.uk/news/uk-46092838

BNO可以參army啦
It means people from Commonwealth countries - including India, Australia, Kenya, Fiji and Sri Lanka - will be considered for roles, even if they have never lived in Britain.
The government already allows 200 Commonwealth citizens who have not met the requirement of living in the UK for five years to apply for a limited number of jobs every year. They introduced the rule in 2016.
不嬲都唔係。講明係指定日期之後放棄非英籍都唔會畀BC。

BN(O)係2009年3月19日,其他非BC英籍係2002年7月4日

呢啲BOC之所以會炒粉,係因為有部份人係呢個指定日期後先至放棄馬來西亞籍所導致。
BN(O)參軍唔係跟Commonwealth 嗰套,我以前都搞錯,有巴打問過要跟返BC嗰套,揸正黎做要住夠五年先有得玩。

不過既然有人揸BN(O)入到御林軍嘅,咁應該都有得酌情嘅我諗
https://apply.army.mod.uk/how-to-join/can-i-join/nationality

但係依到話BC唔洗喎
依家係連commonwealth都唔洗住5年
跟BC反而要?
Sor 自膠 無撳過入去睇
其實我都記得係有類似「bno唔當乜乜」嘅規定
但係如果係army嘅BC要住5年咪好怪囉
commonwealth反而唔洗
但依家commonwealth冇住過都得
啫係如果係噉嘅話,依定係BC要security clearance 但commonwealth唔洗喎
有咩用

10月20寄嘅空郵雙掛號 今日收件
我見第4~7頁有説明文字,呢幾頁可唔可以照cup印/貼visa?
同埋緊急聯絡人頁上面將nfc tag寫住please remove this label,有無人連label帶tag搣走?有啲銀眼…
我希望你唔係假膠啦
巴打你諗膠問題都有一番創意
要搣
小心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞