『薪火post』BNO 續期資訊(25) 睇公海教學唔明就唔好問我地

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
我未有sms 排緊隊應該 track到
不過唔知打風會唔會星期六唔得
想請教下各位巴打

如果係荷蘭買野想退稅既時候

用BNO既同時需唔需要出示埋HKID先得

嚟緊就快去驚佢地唔肯退

出去玩個陣張身份証又唔想拎埋出去
我建議就拎埋喇,佢可能當咗你係BC唔俾你退架
我就係驚有呢個情況出現

但我唔想因為咁走去用特衰
咁你寧願用廁板定拎埋張身份證
緊係拎身份証
想問有無人經空路用BNO入愛爾蘭
有無經驗分享?
所有正本文件都會寄返比你
後悔就咪撚renew bno
聽邊個講呀
個啲多數唔知自己係BC。
只有該國公民先一定要比你入..
話時話,有冇聽過有BNO holder 俾英國refuse landing?
如果真係轉咗國籍嘅話,入台灣點算
咪就係一定要用bno香港澳門同中國以外嘅護照入台灣。
使唔使同台灣預先登記/申報

依篇嘢垃圾到臭喎,噉都可以出得?
開頭話咩「網民話好麻煩」,之後quote啲fb嘅留言、再戴晒頭盔quote啲地勤又騎晒牆話「有啲國家得,有啲io會做嘢」,睇完根本一啲嘢都冇帶出過
仲要啲分段大大隻字content farm噉講一啲個人見解

到拉落下面就見到佢問「各國領事館」,但就得香港、日本、韓國、台灣,而且韓國同台灣仲要係截稿前冇回應
啫係成篇嘢都係鳩噏同quote啲人鳩噏

我質疑佢地係真係咁急出篇嘢要製造個混亂定咩
講咗一大堆嘢,最後都係講話帶晒無壞
gotrip真係港豬最愛
我幻想到所有睇完篇嘢嘅人都係諗「哎呀好亂,好擔心,唔想煩,都係用返特區算」

唔好睇咁多垃圾啦會壞眼同腦呀
BC黎既 真係不遺餘力呀連BC都出埋
香港人唔係成日俾人餵大嘅話,其實上一上人地國家嘅網,都一定搵到入境要求
但香港人真係太習慣係喺旅遊書同人地把口中聽依啲重要嘢,其實好多嘢都唔睇source、唔睇可信性,所以好易養到fake news,好危險
入境已經係一樣要認真同要嚴肅對待嘅嘢,護照亦同樣,去邊到搭車呀、買咩電話咭、邊到影相都尚叫可以懶、做伸手黨,但整護照、入境真係自己上返官網認真對待好
有啲國家係的確對BNO嘅資料唔足,我地好了解,見到依啲問題嘅話就揀最安全嘅選擇,可能要visa就申請咗先、可能唔畀雙重國籍就揀定一本,再唔係嘅就send下email去直接問下
不如出本閃令令 BNO旅遊書啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞