文學放不開?只有鄧小樺放得開!評論香港港台節目「五夜講場」《文學放得開》

260 回覆
128 Like 0 Dislike
唔否認
我自己都好迷deleuze baudrillard lacan
不過我覺得後結構都係其中一個套路姐
ok我誤解左
我道歉
諗緊點寫果陣,發現wiki本身已經寫得好好,大家都可睇左先,唔洗睇我既廢話

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%8E%8B%E9%9F%AC_(%E6%80%9D%E6%83%B3%E5%AE%B6)

王韜(1828 -1897年)身為清末最早一班放眼世界既中國人,早年隨教會翻譯流布西方文化,1862年因太平天國時期同太平軍扯上關係,比清朝通緝而流亡香港。係香港繼續治學、翻譯,1884年回到上海,為近代第一報——《申報》做主編,並終老於此。

佢最重要既成就,係於1874係香港創立中國第一份有代表性既華資報紙——《循環日報》。

中國第一份漢語報紙係1861年既《上海新報》,當時既華語報紙固然係由華人主編(也有刊物由傳教士主編,如內容精彩既《遐邇貫珍》),但出錢既都係老外,立場難免偏向洋人。《循環日報》的創立,意味著華人終於有獨立、自主的公共言論空間。

但單係依一點,王韜都未必值得我地注意。王韜既獨到之處,在於佢係《循環日報》既政論部份,提出左中國最早既變法主張。當時中國人以為洋人長處,只在於船堅炮利。但王韜早已認識到,中國需要係教育、社會、經濟、甚至政治方面,大力改革,先可以追趕列強,擺脫弱勢。雖然佢既言論當時未被當權者重視,但意義仍然重大。

依度附上中國當時簡要年表,以供參照:
1836-1842 : 鴉片戰爭
1856-1860:英法聯軍
1861:洋務開始,如我地所知,依個只注意表面既洋務運動,最後只係隻紙老虎
1894:甲午戰爭,中國人的自尊正式粉碎
1900:八國聯軍
1911:中國革命

如果淨係注意到王韜既遊記,咁就真係太可惜啦。

《循環日報》報影
我比較鐘意哲學嗰邊呀豬文同康廷
隨便幫公共圖書館做下宣傳
PL本身都放左好多香港舊報紙上網,其中包括1874年到1886年既《循環日報》:

https://mmis.hkpl.gov.hk/search-result?p_p_id=search_WAR_mmisportalportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&_search_WAR_mmisportalportlet_keywords=%E5%BE%AA%E7%92%B0%E6%97%A5%E5%A0%B1&_search_WAR_mmisportalportlet_hsf=%E5%BE%AA%E7%92%B0%E6%97%A5%E5%A0%B1&p_r_p_-1078056564_sort_field=score&_search_WAR_mmisportalportlet_mode=Basic&p_r_p_-1078056564_collection_type=&p_r_p_-1078056564_freetext_filter=&p_r_p_-1078056564_curr_page=1&p_r_p_-1078056564_show_for_all_ages=&p_r_p_-1078056564_new_search=true&p_r_p_-1078056564_q=%E5%BE%AA%E7%92%B0%E6%97%A5%E5%A0%B1&p_r_p_-1078056564_sort_order=desc&p_r_p_-1078056564_actual_q=%28%20%28%20allTermsMandatory%3A%28true%29%20OR+all_dc.title%3A%28%E5%BE%AA%E7%92%B0%E6%97%A5%E5%A0%B1%29%20OR+all_dc.creator%3A%28%E5%BE%AA%E7%92%B0%E6%97%A5%E5%A0%B1%29%20OR+all_dc.contributor%3A%28%E5%BE%AA%E7%92%B0%E6%97%A5%E5%A0%B1%29%20OR+all_dc.subject%3A%28%E5%BE%AA%E7%92%B0%E6%97%A5%E5%A0%B1%29%20OR+fulltext%3A%28%E5%BE%AA%E7%92%B0%E6%97%A5%E5%A0%B1%29%20OR+all_dc.description%3A%28%E5%BE%AA%E7%92%B0%E6%97%A5%E5%A0%B1%29%20%29%20%29&p_r_p_-1078056564_filter=&_search_WAR_mmisportalportlet_jspPage=%2Fjsp%2Fsearch%2Fcnsc05.jsp

但依套野唔太完整,之前查過,1874.8.11-1800.2.12從缺。不幸的是,王韜部份變革言論就係依D期數之內。

(之前諗過去港大圖書館菲林部睇下有無完整版,因為懶無去到,而家更加入唔到
大英圖書館同日本仔有一套,唔知情況如何,假設完整,如果有巴打有幸入去印一套返黎,都未免係功德一件 )

圖書館網上系統(MMIS)收錄舊報刊的介紹 (中央圖書館有本小冊子介紹,但係網絡搵唔到 )
http://www.hkpl.gov.hk/tc/common/attachments/hkcl/resources/resources_ra_01.pdf

(順便可以睇下《遐邇貫珍》,個序好值得睇)
我覺得批鄧小能力其實無咩謂,佢認真準備既,可能唔係佢既專長,但佢唔會講咩野大錯特錯既野,最多係刻版印象出事。

佢最大問題係個格 但問題係呢個問題係改唔到既
圖書館藏循環日報太唔齊
好多嘢都做唔到

華字日報、工商日報都已經再後一期
港大都無? 其實現存既《循環日報》本身齊唔齊?

工商係後一期,但華字唔算掛,1872年出。

另,幾年前係日本搵返早期既華字日報。日本真係藏寶聖地,去旅行得閒唔好掛住食飯shopping,拎錢去印返D好野返黎啦
http://media.people.com.cn/n/2014/1226/c14677-26280740.html
香港大學都有一部分,但都係唔齊,佢有啲日子會冇咗

華字現家公開見到嗰啲都已經唔係最早嗰批,搵呢啲舊報紙真係搵到一殼眼淚
咁樣係想當然耳
「相通」唔代表「唔可以分門別類」,今時今日有好多跨學科研究,咁唔通傳統學科分類就可以取消?
再重覆一次
我地話四部分類過時,主要係佢唔可以處理到現代既新興學科
(係清《四庫提要》入面,醫書類個小序出左名寫得衰、充內行,大家可以諗下點解)
但治傳統學術時,佢仍然好有用

杜澤遜《文獻學概要》提到古代圖書分類有兩個目的:
「一是為了查找分類。書多了不便查閱,於是根據內容,把相同相近的圖書放在一起...
二是能夠通過分門別類總結學術源流。中國古代圖書分類始終以圖書內容、學術門類為主要根據,從這個意義上說,分類是能夠從一個角度體現學術發展歷史狀況的。」

兄可能將焦點放左係一(而就算係咁亦不盡然),但第二點對學者黎講更加重要
四部唔止係一個分類咁簡單,佢反映左「傳統學術」到底係乜野 (例如,點解要分「經史子集」?經要第一大家都明,但點解史要第二,子要第三?)
古典學者治學,入門都係由讀目錄開始(漢藝文志、隋唐經籍志、清四庫提要)。中國古代目錄就似今日寫論文既文獻綜述一樣,除左分類又有提要,簡述了文獻既內容價值。
如治學必讀既《四庫提要》,清人已經幫你將治學最重要既文獻編排、分類一次,並且介紹該門學術既發展、成果。

空言無實,姑以《四庫提要》既經部為例:
https://zh.wikisource.org/wiki/%E5%9B%9B%E5%BA%AB%E5%85%A8%E6%9B%B8%E7%B8%BD%E7%9B%AE%E6%8F%90%E8%A6%81/%E5%8D%B7001

首先係經部總敍。佢簡介左「經」既性質,然後講述「經學」二千年既發展,最後
「分爲十類:曰易,曰書,曰詩,曰禮,曰春秋,曰孝經,曰五經總義,曰四書,曰樂,曰小學。」

再看易學分類,分類以下又有小序,介紹治易學的方法同流源

再看第一卷所列易書:
經部一 《易類》
《子夏易傳》 十一卷
《周易鄭康成註》 一卷
《新本鄭氏周易》 三卷
《陸氏易解》 一卷
《周易註》 十卷
《周易正義》 十卷
《周易口訣義》 六卷
《周易舉正》 三卷

除左最重要既幾本書,基本係按時序排列,每本書又有簡介、評述(由大名鼎鼎既紀曉嵐主筆——紀氏本人即是一超級學者)
如果過時係完全可被取代,我們邊度搵咁多人力物力再去整理傳統文獻一次?

用一句過時拋棄前人既成果,看似進步,其實係未察治學既實情。簡言之,兄係依方面唔係行內人 (隨便提一句,我聽過做文獻既人恥笑中哲學者整理既古籍,話佢地斷句校勘都有問題。字都唔識讀,講咩引申丫...)

古典文獻學(目錄、版本、校勘)係一個實用、經驗行先既學科, 好難好理論化咁講,所以咁鬼長氣,還請見諒

---
又,答薑汁巴打:
唔係大學打工,本人實際上做緊泥工
其實上打出黎既都係該科常識、不出google既野,再深D就露底,邊夠格去大學搵食丫
樓上兩位臥虎藏龍
不過講起,黃正謙先生幾年前已經過咗身
1)你嘅回應,最主要問題,就係你將「圖書分類」呢個相念同「學術分類」混埋一齊。(前者可以話係目錄學嘅工作,後者屬於校讎學嘅工作。但為左避免討論
何謂目錄學,何謂校讎學,我以下唔會用呢個區分)
雖然圖書分類同學術分類有一定重疊之處,但亦有相異之處。至少,兩者係概念上係不同,討論之時應該分清楚。

2)至於四部分類法係圖書分類定學術分類?

原意佢係一種圖書分類,因為佢只係分甲乙丙丁(晉 荀勖)
後世的確有人想將民種圖書分類,提高到有一種學術源流嘅含意 (如,鄭樵
章學誠)。係主要經過章學誠嘅影響,先將呢種分類睇到有學術源流嘅含意

杜定友:「自章學誠後,“言目錄學者,無不首重學術源流,竊以為言之過甚也」

「辨章學術,部次甲乙,使圖書典籍按類而歸,以見學術之範圍、各科之關係;考鏡源流,猶其餘事”。而且,“學術之分類,與書籍之分類不同。」

但至少大體而言,四部分類法係冇學術源流嘅含意,否則章學誠就唔需要專登「考鏡源流」

所以,你話「//四部唔止係一個分類咁簡單,佢反映左「傳統學術」到底係乜野」呢個係錯誤嘅講法
史記果個好似因為係先秦時「去」有「離開」,無go to既意思?
而我地睇黎,都係一個字姐,全篇大致意思都理解到,可能唔洗咁介意

----
我都同意你講,如只是愛好者,點讀都無所謂。睇下白話譯本、通論,得閒讀下掌故,長長知識,亦不失為有益。

不過如果想真係認真學,始終係有d門檻既。

姑以讀詩為例。古詩多用典,而典故、意象多出於經史子部。如淺嘗即止當然無問題,但認真讀既話,點可以唔一一留心?
(例如宋詩,講咩太多用典,唔似詩歌,無唐詩好。大師咁講無問題,旁人跟住講,只代表佢唔識讀詩,無真正讀通詩。)

而當認真讀時,問題就係,猛人十分多(同神棍一樣多)

我覺得自己上完文學史背完堂上教既詩教既詩好勁,點知已有猛人詩騷漢魏文選唐宋都讀遍。可以同你細細分析邊句對句好邊句用字唔好。

又如我覺得自己睇完萬曆十五年好威威,黎指點河山講中國點解唔得點解收皮,殊不知人地已經通讀明實錄會典諸家文集然後逐條黃仁宇拎黎恥笑。

唔係話唔好立說,唔係話唔好思考。但始終要認真、謙虛。

清朝考據家覺得宋明儒都係鳩UP,希望考據出字既本義黎逼近經既本義,籍此明道。但事實係,佢地見識多不如宋明儒。錢穆先生批評佢地為要寫文,專攻難處黎考據,卻忽視易睇易明,需要躬行實踐既道理。

其實都唔係話讀咩咩唔好,讀咩咩大哂。無依回事,千言萬語,都係隨分讀書,虛心討論(唔好崖岸自高),求己有得而已。

----

另外,
/你講緊嗰班除咗校勘,應該重有文字聲韻訓詁嘅學者,有啲確實輕視中哲,或者歷史學家,覺得佢地不通古文,以致斷句上問題叢生。//

要加埋文學研究者。佢地通常有種莫名既自信,覺得自己以為理解力、識力過人,係古人(社會/世界)真正既解人,結果...

有一單野,大陸有個名家寫孟郊既《列仙文》,多重假設多重分析又多重推理,結論係寫比伶人既神功戲。之後又有個名家出黎同佢理論,話唔係神功戲,應該係乜乜乜。

結果?結果篇野根本唔係孟郊寫既,係晉朝道教既歌訣,混入左孟郊詩集度。

搞一場大龍鳳,結果係得啖笑
(來源: https://book.douban.com/review/7854216/)
章學誠長於理論,但實際考過咩源流?又唔係前人做既野,然後佢拎黎講?

(章學誠既理論高,但落到實處問題多多,而佢本人眼高手低,成日犯低級錯誤,兄可以睇下余嘉錫既〈書《章實齋》遺書後〉)

(章、鄭的主張之所以係大行於今世,主要係因為佢地既主張切合現代學術的情況。但傳統學者睇黎,佢地都係唔太掂

余嘉錫就笑過鄭樵個分類分得咁密,只因佢屋企書唔多,點分都得... )
同埋 如果只係一個圖書分類 咁歷代目錄既大序小序提要又點黎?
有咩衝突呢?漢書藝文志 都係做緊圖書分類
而家 d人都好鍾意引用藝文志「九流十家」嘅講法
佢當中有將學術源流分家,但佢整體係做緊圖書分類
而你唔會話佢整體嘅圖書分類 ,都係反映到學術源流
否則就唔只九流十家

同理,你唔可以講四部分類係直接反映左學術源流
你可以根據呢個分類中嘅資源,考察出學術源流
但話四部分類係反映左學術源流 係一個太過嘅講法
係既
余嘉錫《目錄學發微》:

章學誠謂“古人著錄,不徒為甲乙部次計”,《校讎通義互著篇》。又曰“《藝文》一志,實為學術之宗,明道之要,而後人著錄,乃用之為甲乙計數而已矣”,其陳義甚高。實則目錄之興,本以為甲乙計數,而“學術之宗,明道之要”,特因而寓之而已。譬之《易》本為卜筮,而以寓事物變易之理;《春秋》本為記事,而以寓褒貶之義。古今學術,其初無不因事實之需要而為之法,以便人用,傳之久,研之精,而後義理著焉。必欲以《易》為卦歌,《春秋》為朝報,固未可,而謂其始本不為此而作,則亦非也。

………
但就算係咁 ,古典目錄學同四部幾乎分唔開, 變相就係學者研究古典野時,四部分類始終係入門良方
「四部分類法 反映學術源流 」
呢個講法,一係誤導,一係錯誤

1) 四部分類法晉朝先出現,譬如漢書藝文志,七略,都冇「史部」
但你唔會推論漢朝冇史學
咁究竟話四部分類法 反映學術源流係咩意思?
呢個講法至少需要進一步釐清
唔係想像中咁方便 有個分類 就理解到咩叫學術源流

2) 四部分類法 有時係根據書嘅數量來分類
唔可以直接反映出學術源流

黄晏妤:「章學誠總結了從漢代的《七略》流為四部的五條理由,前三條都涉及書的數量:減少者一,“名、墨諸家,後世不復有其支別”;增加者二,“史部日繁”和“文集熾盛”,皆不能以原來的名目涵蓋。同樣, 一般都同意《七略》中的諸子、兵書、數術、方技等四略到四部中合併成子部,一個主要原因就是官家藏書中此類書籍流失太多,數量已不足成類。又如《隋書·經籍志》中史部的“起居注”一類,原有數十種,到清代僅存《溫大雅》一書,故在四庫全書的史部中就只能併入“編年類”了。既然以“書之多少”來決定類別的分合廢立,要說是學術分類,顯然勉強。」

3) 要注意現代圖書館分類 係跟學術而分
而家大概好多學者 都係受左西方圖書館分類影響
先誤以為以前嘅四部分類法 都有學術分類嘅含意
我嘅立場只係:
四部分類法呢個分類,唔符合現代圖書館分類嘅有d合理要求
譬如,四部分類法有一定嘅武斷性,唔係根據學科分類
正正因為四部分類法,唔直接反映學科源流變化
所以你先要去睇晒唔同類別嘅資料
(我正正係話呢個分類有問題,所以你先要咁做到咁「相通」,
呢種「相通」比起現代人講跨學科,更加高要求
但你去研究古代野,暫時都冇法唔用呢個分類)
正正係佢先無睇

蕭生就係中大教緊
聽佢用日文讀詩好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞