文學放不開?只有鄧小樺放得開!評論香港港台節目「五夜講場」《文學放得開》

260 回覆
128 Like 0 Dislike
6. 節目youtube有幾個觀眾長期留言,採謾罵和人身攻擊的方式,踩到節目和我及部分主持一文不值,但卻集集都來留言。這是種奇妙的心態。如果是我,不喜歡就不看了,為什麼花時間罵?為發洩嗎?還是有針對性,想造勢罵到港台換主持?其實換了別人,根本不會回應,目前會回應的主持也只有我呢個傻婆而已。我來討論,是因為我喜歡追求進步;但一個人是沒辦法討好所有人,是常識吧。雖然節目已經有口碑和穩定的支持者,但我也會想看看那些明明應該是同好者的人,對節目的障礙到底在哪裡呢。

鐘意歷史,雖然有固定班底,但大家同心協力去講到一個課題通俗易明、循序漸進。
鐘意哲學,主持人各安其位。吳啟超真係知道自己作為主持應該要點,其他人拋出疑問質疑帶大家思辨。
但你文學放得開集集有重量級嘉賓,但集集睇上去都係一樣樣,傾傾下變左幾個固定班底喺度吹水,唔夠時間就閘停嘉賓講野。明明五夜講場入面最鐘意嘅範疇係文學,但因為主持人關係,偏偏睇得最少嘅就係文學,生人霸死地先鬧你呀
岩岩先發現有人敢批評鄧小樺 其實無論識佢定聽過佢名既人都知佢唔批評得

唔好天真啦,巴打,佢搵到自己錯處一定改,佢搵唔到就一定覺得自己無錯既。

送一句我一直袋係身既說話比你,沈教授結婚果陣講過,同鄧小樺一輩既都知,鄧小樺唔得罪得,無論對錯,佢一定會同你筆戰到2046
文學霸權
咁講又唔公道,霸權係講用手上權力攏斷,佢份人唔係呢種人。

你可以挑戰佢,但你一定會輸,因為佢唔會認輸,佢可以無了期同你筆戰到2046 然後可能如果隔幾年,佢忽然諗起你,佢可以繼續再戰300回合,而且係打同一個point無限loop

呢啲唔係霸權,係爛佬怕既野 (屌,好驚比女權人狙擊我
佢幾乎壟斷曬「香港文學」個話語權,咁都唔霸權?好似所有關於香港嘅文學嘢都一定要經佢手咁。

筆戰,之前墳總青永屍咪喺Facebook同佢嘈過,文學綜援,某文化人動員曬左膠眾星拱照全台總動員咁起勢瘋狂狂屌。我真係覺得呢個post分分鐘幾個鐘後就會無啦啦畀連狗delete埋,有人係唔屌得,諗都唔可以
睇過幾集
閒話太多 深入討論過少
滿足唔到對題目有認識既觀眾
但作為對大眾入門ok
巴打,香港文學好多山頭既,佢連最大果座山頭都唔係,只不過佢真係好多野講,咩事都要同人吵,呢啲好難話叫霸權

佢同你樓下個師奶無分別架,都係成日叫成班三姑六婆同人吵架,你唔會話你樓下個師奶霸權架嘛

真正既霸權係某個係大陸有影響力既香港詩人,為左打開台灣市場,係中國大陸既文學評論平台,不斷攻擊台灣年輕詩人,果條仆街就真係霸權啦
文學乞衣肥鴨?

將香港文學個朵搞到臭曬條友?
接觸年輕人同熱門少少嘅文學嘢基本上都同鄧小樺有關 老是常出現
呢d懶文學哲學對立 節目效果架啦
批佢呢d 意思不大 預左佢咁兜
之前見人地鬧佢尼采個集 佢都有係 youtube留言應

但唔講鄧小樺 d態度囂張
純粹睇理據
我完全唔明點解佢講到好似人地因為性別而歧視佢
話人地淨係鍾意男嘉賓 暗示人地性別歧視咁
呢d真係卑鄙左少少
巴打介唔介意講多啲
呢位巴打亦直接指出問題鳥,相信亦係好多人嘅心聲

就咁睇下鄧小樺呢點嘅回應,頭一大段同探長嘅論點根本無乜關係
反而佢係要表達出:好多人批評佢係針對佢,而家佢肯同你討論㗎啦,已經好畀面㗎啦,你再逐點駁佢,即係你都針對佢啦

樓下亦有巴打提到佢唔批評得——希望探長你唔會喺文壇消失啦
香港文學圈不嬲都圍爐

字花 文學生活館 文學放得開等等

黎黎去去都係個堆人

鄧小樺都唔係第一次比人屌 不過依然係咁
想問 唔係佢地搞咁邊個搞
香港演藝/金像獎成日見到黃秋生係咪又圍爐呢?
話人台灣某啲寫情詩既詩人,銷量高唔代表寫得好,相反只係寫一啲媚俗既野,言談中極有種叫人唔好買果啲詩集既感覺 但事實上果位詩人某啲詩仲矯情過台灣班小清新詩人。

而小道消息係果位詩人正打算進軍台灣市場,用受中港兩地歡迎的詩人身份

個詩人姓廖。

屌,廖生唔好狙擊我
睇文學同佢有無墨水就兩件事
又唔好話係買辦 人地都做左好多野
但可能係我偏見啦 有時覺得文學人唔識史哲(社科野) 點都係差咁d
講就係霸權姐 圈子外誰也不是
非常同意
我睇文學哲學思怨情仇嗰集時
鄧小樺無啦啦走去串人溝唔到女
都覺得佢好有改善空間

繼續觀察下一季文學放得開

等我覆埋主持鄧小樺回應
再同大家吹水
其實我近排都好忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞