文學放不開?只有鄧小樺放得開!評論香港港台節目「五夜講場」《文學放得開》

260 回覆
128 Like 0 Dislike
我都唔算太熟西方搞中哲嘅學界
我係自己留意到道家似乎有一種 語言悖論嘅議題
再搵下有冇人講過類似嘅野
之後搵到 The Limit of Language in Daoism,出自Koji Tanaka
佢提到佢有 d觀點係出自 Chad Hansen嘅野
再睇左幾篇同類嘅野
都覺得好有啟發性

相反華語界寫道家個d人, e.g 陳鼓應
淨係講來講去都係道係形上實體 跟住搞一大堆野合理化道家
寫到道家d野好似常識咁 咩無為就係唔好做多餘嘅野
得牟宗三 make sense少少 理解道家唔係講d無根據嘅形上學
之前睇左呢個series 個哲學版,啲內容好似倒喉唔到廢咁,某個topic 開左冇耐就下一個topic,睇啲評論咁講好似文學版個情況仲不堪
LM
經史子集其實係一個沉澱咗好多年,改過無限次而最後得出嘅相對可靠嘅古代圖書分類法
我都係流於印象 哲學仔中意釋道墨法就好似覺得唔洗理儒家 中意儒家既就睇四書就得 唔洗理經咁
同埋 你讀史唔會遍及埋集部??
按清四庫總目 東京夢華錄係史部地理雜記類 唔係集部
太平廣記等類書就唔洗講啦 我指既係文集本身 歷史人物既書信、奏議 讀史總不能忽略吧
巴打有無留意佢本 "漫遊隨錄圖記"?

寫佢自己去歐洲唔同國家嘅遊歷,有圖有字,生動有趣
入面仲有提到香港
如果對本土歷史有興趣既話,不妨一讀
王韜同香港既淵源 當然不止於一本遊記
放工返屋企再講
我都睇過,真心覺得個節目被隻肥鴨哂左。
留名學嘢!!
睇嚟大家都好多貨

留名學嘢again~
我建議巴打唔好理性回應,唔好逐點同佢討論,剩係人身攻擊算啦。係咁講粗口屌佢話佢死八婆600磅肥婆冇仔溝晚晚要食牛腩運動又唔做,咁佢就會當你係痴線佬,雖然日後抽水都少不免但係起碼佢唔會再狙擊,如果唔係你而家開左個頭,冇得埋尾架喇
其實晚清有大量文集、書信、尺牘,都有好多同香港相關嘅嘢,不過響應者少,個關注都唔多
高汁post G持
書信咪姐係尺牘
重有報紙呀
之前寫論文諗住做革命前申報中的香港
結果無做到 原因唔係搵唔到 係太撚多
同埋講起,Frank Welsh本香港史就係用左殖民時期洋人對香港的紀錄,建構左個同我地唔同既香港印象,幾有意思(華人覺得尚可接受甚至已經好好既生活環境係鬼佬眼中係值得可憐的 真陰功

某d文化學者成日鬧東方主義,其實唔同文化接觸,認識唔多唔少都有偏差。但唔係全部偏見都係惡意、「錯誤」,有d其實都好有價值或趣味
其實都有啲唔同,尺牘雖然主要指書信,不過有時有啲好散嘅手跡都係歸入尺牘
書信,五四前後都已經有好多白話書信,同文言尺牘都係有唔同
報紙,的確太多太亂

鄧小樺既本質同學術台阿joe同黃世澤一樣冇分別,你批評佢/同佢打所謂筆戰都係冇意義,到你戰戰發現無意義果陣先停手反而助長佢ego,佢覺得自己又打一場勝仗再一次合理化自己行為,之後再閒時抽下你水。

反正結果都係一樣不如一開始就屌佢係肥婆自己仲爽d
樓主唔係為啖氣而寫文
但係 引左好多為啖氣既人出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞