文學放不開?只有鄧小樺放得開!評論香港港台節目「五夜講場」《文學放得開》

260 回覆
128 Like 0 Dislike

今次連欣師都出聲屌7肥婆 欣師真係正義嘅代表
據我睇過既先秦經學史,都會有「諸子既經學」既章節

//經學就好似西方嘅神學咁,有一種宣傳目的
佢講嘅義理,都係儒家嘅義理
變相會引人誤會,先秦之時,六經係儒家壟斷 //
依度你講左一點,經學係一種意識形態下既產物。而依個意識形態,講穿左就係推尊周禮(周朝既法度、人文精神)

先秦儒家既主張係圍住周經(禮)黎行,我地講果堆「仁、義」既義理,其實算係儒家研究經既副產品(可以諗下點解孟子比荀子批評,以及點解儒家長期係講「周孔」唔係講「孔孟」)
依度睇,兄好似覺得係儒家有套義理先,然後先套落周經度??
咁咪有誤導性
而家你講經學,多數人唔會係想像到有「諸子既經學」呢一回事
而我地討論緊經史子集中嘅經部,可唔可以反映學術源流
如果你話可以,亦指反映左先秦諸子已有經學呢一回事
咁經部嘅圖書,好應該納入儒家以外對經典嘅著作

如果你話儒家以外嘅學派,冇寫過呢方面嘅任何著作
所以納入唔到
咁其實已經表示圖書分類,反映唔到學術分類
所以我強調,概念上唔應該將兩者混淆
有時佢地係重疊,但有時佢地有分別,唔可以想當然地將兩者等同

//先秦儒家既主張係圍住周經(禮)黎行,我地講果堆「仁、義」既義理,其實算係儒家研究經既副產品(可以諗下點解孟子比荀子批評,以及點解儒家長期係講「周孔」唔係講「孔孟」)
依度睇,兄好似覺得係儒家有套義理先,然後先套落周經度??//

我話經學係後世,作為一種啟發義理嘅學問, 有一種宣傳儒家思想嘅目的
當然唔係指,先有一套完整嘅「儒家思想」去套入去經典

情況好似我地話,基督教,猶太教,伊斯蘭教對於希伯來聖經,各自有自己唔同嘅睇法
當我地用「耶穌思想」呢個詞,當然唔係話,耶穌先有一套完整嘅教義,再套入去
而係佢有佢嘅興趣,角度理解呢套經典,
係呢個角度下,經典又再啟發佢,令佢可以發展佢套思想

但當你用「舊約聖經」來指涉「希伯來聖經」,
其實已經唔算中性,因為呢個用詞有一種用耶穌思想來理解希伯來聖經嘅含意

而「經學」一詞可以係中性,唔係專指儒家對經典詮釋嘅學問
問題係,多數人唔係咁使用「經學」一詞,
大家講緊係儒家角度下研究經典嘅學問
巴打可唔可以開po講李白
將來會,但下次會先講莊子
咁幾時講?

希望新年
要睇下嗰幾集
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞