文學放不開?只有鄧小樺放得開!評論香港港台節目「五夜講場」《文學放得開》

260 回覆
128 Like 0 Dislike
孫柏文果集好痴線,兩條女係咁jer住佢嚟串

問題佢地都唔係針孫柏文個theory,只係針佢個人
肥鴨都唔係第一次
死不認錯
好鍾意睇煒舜講野
佢個回應係完全唔覺得自己有問題

呢d人你同佢拗都只係哂氣
我唔知係咪咁:
文化界好興文人相輕,不論地位高低,圈內人都好喜歡互相輕視,甚至互相攻擊。圈子已經唔大。靠打低自己友,去爭嗰幾個越嚟越少錢嘅funding,對成個文化界壞處好大。
鄧小樺過去有太多牙齒印,所以佢一出口,就會好多人自動上綱鬧佢。是對是錯,講唔清。但係有建設性、有意義嘅建議 (好似巴打嗰啲),我真係好期待。
香港文學已經係marginal,同室操戈又何必呢?
邊行都多山頭 興旺與否與操戈無關
邊度都多山頭 興旺與否與操唔操戈無關
市場係咁大,你做唔到黃碧雲,又唔似董啟章有家庭支持,你就一定要搵資源,但資源就得咁少,唔係鄧小樺想打走一批人,係市場要淘汰一批人。平心而論,佢份人點另一回事,但佢真係好搏殺,結果就留得低佢lor。牙齒印就算啦,呢個圈邊個無幾個仇家

但如果有巴打想比建議佢,唔係長文打一堆野咁,唔work架 你偶爾比1-2句提議,而且唔好用自己AC,講一句:今集唔錯,但個節奏有啲亂,可唔可以嘉賓講解詳細啲?佢會自己審視有無問題架啦,雖然佢唔接受人意見,但自我要求唔低既。

加下咁樣,就算佢真係覺得自己有錯,都唔會理你

佢係一個知識份子之前,首先係一個人,有佢自己既性格特點。而且文人性格好多都比較偏激,而我都幾肯定沈旭暉果句:同鄧小樺打筆戰係自討苦吃
諗起一樣野 好多文學人唔識消極修辭 但其實消極修辭先係更重要同更有用既
其實我幾鍾意睇佢主持,有時幾好笑

有over 左既位,我覺得都接受到。小圈子黎講,我覺得哲學果邊仲小圈子。

不過兩邊都幾鍾意,期待下一季
鄧小樺算唔算才女
文筆好似唔錯
〈文學放得開.討論中進步〉

其實我知,問題問歪一點,可能更能與大眾接軌;但我總怕浪費節目的寶貴時間,希望做到含英咀華,觀眾接觸到的都是有深度有質素的資料及論點。大主題下的各節小主題要有一點鬆散,因為談論文學需要引用大量例證 - - 就像規劃出一個條件不錯的小園林,讓各有專精的主持和嘉賓放自己的山石盆景進去。
- - 鄧小樺〈文學放得開.閒談中創造〉

我們能否以理服人,達到討論之效果、目的,其實還要看許多的相關因素,其中關鍵,當是說者與聽者之間的態度了。《詩經》云:「有匪君子,如切如磋,如琢如磨。」為了不被誤解,這邊我取的「君子」之意,並非針對性別,而是形容理性論學,期許改善之文友。我很高興能夠看到主持鄧小樺撰寫回應,這至少已經是針對公共事務交流、溝通之基礎,撰文者能被看見,受評者可以回應。「兼聽則明」,正是我感到欣慰的原因了。

溝通有時難免誤解彼此,需要一而再,再而三的澄清,也是令外界能夠更加接受其公共事務之表現,或苦衷。尤其在電視節目,有時候主持與嘉賓之互動,當時其情其景或許不作他想,但在觀眾眼中之效果如何,可能又是另一回事了。主持要兼顧之事很廣,每個人都有能見與不能見,也是我強調「兼聽則明」之因了。就像經過此一回應,我多少能夠更加了解鄧小樺呢。

我比較驚訝的是文中不斷強調「性別」:「我希望不會因為我是女性,又笑嘻嘻,就會被認為是無point。」我也希望不會因為我是男性,就被誤解為歧視女性。若不「壟斷發言」,如「話說古龍」,「笑嘻嘻」又有什麼問題?如果說我有強調身分之差異,大抵是在拙文中不斷出現的「主持」、「嘉賓」,此乃一節目定位中的職業分工,應有其相對之理想功能存在。讀古典也無阻看現代,我也很喜歡夏宇之詩作,拙文所批評實是表現手法之考量罷了。正如DSE本是一個比喻,而非標準,旨在說明不要冷落嘉賓呢。

略舉以上誤解澄清,主因在於,香港文學之推廣本已困難,這些卻是拙文中最希望能夠傳遞之關鍵意見。我在拙文中也已談及批評之立場、原則:「文學普及,似乎從不易做。主持偶有口誤,狀態不佳,又或對相關議題比較陌生,也是合情合理。愛好文學者,身處在香港這個對文藝如此冷漠的地方,理應互相支持,嘗試努力推廣文學,其實也是為香港文化之豐富多元出一分力。」

正如鄧小樺回應中談到「我來討論,是因為我喜歡追求進步」,我很期待,能夠看見第三季《文學放得開》的進步、改善,也盼望更多文學同好者表達自己的意見。
戈登兄所言,盡得「文質彬彬,然後君子」 之所指矣!
都係嘅 後生仔講兩句就已經要郁人地
仲要呼籲啲人完全封殺盧斯達 要佢係文壇度完全消失 同埋屈人地改佢圖果單野 都見到佢幾癲
咁但係都唔係霸道到講咩我代表香港文學咁樣呀?佢憑咩代表香港文學?
另外回應埋各位巴打嘅意見、關心先

其實我都理解各位嘅諗法,有時候限於好多各種唔同嘅原因,就算唔少人有相似嘅意見,都未必願意提出、表達。我諗呢篇短評會有咁多人回應、關注,都唔應該忽略,背後其實有值得參考嘅意見。

有巴打引沈生嘅說話,話唔好同鄧小樺筆戰,無好結果。但我或者都有幾分「知其不可為而為之」嘅人生態度,既然我唔係出於一己私利、私見批評佢,只係著眼係文學普及(我自己都好關注呢一方面)、節目討論,無論結果係點,出現比較有條理嘅聲音,始終都係好事。

還原返最最基本,盡量都係針對返件事去講,至於係邊個人,邊個組識,我都唔太介意。要講嘅,要寫嘅,我希望可以做到坦誠、厚道咁發表自己睇法。

所以見到又有兩三位巴打關心我會唔會發生咩事……我諗起朱光潛講過:「以出世的精神,做入世的事業。」雖然好似好誇張咁,但大概嘅意思就係,我都唔係求實在嘅名利(除咗希望推動文藝普及有少少成效,請大家多多支持),無咩好驚。

總之多謝哂各位巴絲打支持、討論加關心~~~
探長胸襟,令人敬佩

又或者可以咁睇:未必下下都要上到筆戰嘅層次嘅(雖然之後既事無人知⋯⋯)

如果交流到咪當係交換意見,如果之後模式照舊咪當今次係各自表述lor

邊個真係放得開,點放法,又唔係大台膠劇,觀眾有眼見嘅~
感謝立場新聞邀約轉載拙文〈文學放不開?只有鄧小樺放得開!評論香港港台節目「五夜講場」《文學放得開》〉。

內文附有主持鄧小樺回應,以及我再作討論之超連結。歡迎大家交流、討論,促進香港文藝的溝通。

https://thestandnews.com/culture/%E6%96%87%E5%AD%B8%E6%94%BE%E4%B8%8D%E9%96%8B-%E5%8F%AA%E6%9C%89%E9%84%A7%E5%B0%8F%E6%A8%BA%E6%94%BE%E5%BE%97%E9%96%8B-%E8%A9%95%E8%AB%96%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%B8%AF%E5%8F%B0%E7%AF%80%E7%9B%AE-%E4%BA%94%E5%A4%9C%E8%AC%9B%E5%A0%B4-%E6%96%87%E5%AD%B8%E6%94%BE%E5%BE%97%E9%96%8B/
為探長喝彩
五夜最垃圾就係文學綜援戶 月巴甲烏 主持嘅文學

最精彩係頭一、兩輯哲學
中大最正嘅 Lecturer 齊章
我都覺,眼冇神,皮笑肉不笑,講野口唔郁,但又唔知點解好丁。

節目其實幾對題(學人講經濟),專欄作家性學家個啲真係唔岩上去,冇研究冇數據,有啲位連理性都冇埋,不如經濟學大師對話/演講好過
痴線,我真係因為巴打特登走去睇哲學果集,鄧小樺講d野基本上錯曬咁濟

最癲就係人地舉例說明隱喻係咩野,佢打斷人話人地個比喻好差勁 ,我屌咁人地要說明梗係講個簡單架啦

之後學人講speech act又係一舊舊完全唔知關咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞