文學放不開?只有鄧小樺放得開!評論香港港台節目「五夜講場」《文學放得開》

260 回覆
128 Like 0 Dislike
睇多幾集就好似小樺講文學咁樣
探長講得好 !
我好想喺自己facebook share 探長喺立場篇文。但係無論我點試,只要一擺條link 上去,就見到有肥鴨相既preview。

然後我delete 個post ,然後,唉,我死返去講故事算
好憎d人一講就拎自己的性別黎擋
同佢認真講個節目可以點改善,反求諸己,就扯去性別,立於不敗之地、道德高地,誅心完就覺得自己贏曬
原文都直接鋤人地「壟斷發言」、「不懂裝懂」 你話唔係想開人波我都唔信啦
「壟斷發言」、「不懂裝懂」,我覺得已經好含蓄啦......

我得一句:收皮啦
咁樣叫含蓄?咁唔好扮自己係尊重緊人地,係議事論事啦
同雨傘一樣
好難控制到其他人
我諗探長都係想大家留意返個節目
原文都直接鋤人地「壟斷發言」、「不懂裝懂」 你話唔係想開人波我都唔信啦
「壟斷發言」、「不懂裝懂」,我覺得已經好含蓄啦......

我得一句:收皮啦
咁樣叫含蓄?咁唔好(用詞太過 不好意思 現改如左)自己係尊重緊人地,係議事論事啦
樓主唔好撈過界OK?
鄧講後結構個part,熟相關哲學既都知佢係指緊Derrida而唔係其他既後結構主義者,樓主唔識哲學就一樣唔好亂講 後結構唔一定係要好似豬文篇入面既Foucault講權力分析,況且豬文篇其實好多野都係約化左,比人當101咁睇

利申唔識文學
你一定係乜都知啦
咁事實上鬼記得咁多唔同哲學同哲學家咁多細節上既野咩,除非係研究開個範既學者,大把人對大把野都有刻板印象架啦,撚唔知要認真討論就完全係另一回事咩,就好似啲人會成日話freud既理論就係戀母一尻樣
老實鄧小樺哲學其實唔差,但你唔能夠expect佢一定講到你同意既野
至於貶低哲學既問題,挑,成個哲學史就係一班哲學家互屌既過程咋嘛,邊有一部哲學係未比人當地底泥咁踩過?事實上讀過哲學歸左邊之後,大把哲學係你眼中就等同垃圾架啦,好出奇咩?
一睇竟然係波台既手足
而家咪話唔知係正常 你發乜癲?
世界杯個期姐
我只係講你覺得佢唔知唔等同佢一定唔知。
你想講乜?

我講左讀哲學大概都唔會記得
鄧小樺就咁問下都係合理
冒味問句 豬左幾多
無,啲人講到佢一定唔識哲學咁,睇唔過睇為佢平反下姐
無豬,最後決賽追得返
我正正幫緊鄧小樺呀呢度
至少呢個位 我唔會舉出來批佢
//事實上讀過哲學歸左邊之後,大把哲學係你眼中就等同垃圾架啦,好出奇咩?//

我懷疑讀完後結構既人比讀其他哲學既更有依個傾向
咩哲學文學對立
我理解係 柏拉圖本身貶到詩人好低
鄧小樺咪拎呢個位出來「玩下」
事實上,都唔會有乜哲學家認同柏拉圖呢種睇法
所以係一個好無傷大雅嘅討論咁解
鄧小樺本身討唔討厭哲學我就睇唔到
難得見到連登有以事論事post 本身以為會一面倒謾罵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞