日本鐵道消息及旅遊情報交流區(29)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
前幾日係Helsinki都見到好多alipay貼紙...
想問ic卡坐特急要點樣做?
上車補錢
買定特急券同指定券先上車係咪都ok
無錯
呢抽同其他Resort XXX分別不大, 冇乜興趣
反而期待伊豆嘅E261

對呢d觀光列車無乜太大興趣
我都係
除左pokemon個架
坐兩次都覺得好正
EVA500
更愛原裝500系
即係佢有d卷係專for ic咭?
東日本嗰d嚟嚟去去差唔多, 但個景好靚
九州嗰堆雖然全部水戶岡風格, 但唔睇厭嘅話係幾靚
閪日本比較唔突出, d車唔夠九州咁靚
四國嚟嚟去去得麵包超人
因鐵Norokko慢車號個景又係好正, 值得坐
其實同你唔用ic卡嗰時一樣

唔用ic卡: 乘車券(基本車費)+特急券(+指定券)
用ic卡: ic卡(基本車費)+特急券(+指定券)

有啲機可以用ic卡買特急券/指定券
特急券同指定券可以喺綠窗/指定席售賣機單買
Liner嘅話喺月台都會有機賣即班車嘅Liner券
其實用ic卡買特急券個concept似狗鐵用八仔買單程飛
只係用ic卡錢找數,點都係要出張飛
東日本好啲,有啲車頭頂有得拍suica verify,咁就唔使出張飛,直接store咗喺張卡到

如果怕麻煩就直接上車補錢
不過最好唔好上指定席/green席 因為你坐嗰個位可能已經有人劃咗
但係自由席又唔保證有位
如果唔識日文又可能會好麻煩

頭頂拍嗰個唔係只限首都圈普通車嗰度堆グリーン車咩
E353系好似有
657都好似有
未用得
如果用頭頂拍個功能,但係上咗車唔記得自己坐邊嘅話都幾尷尬
no,常磐線堆E657系、E353系都有,但E353系未用得
同埋東海道線既HOME LINER同SWALLOW AKAGI有人手版mark位
乜撚嘢headmark嚟... 廣告放第度唔得嘅...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞