日本鐵道消息及旅遊情報交流區(29)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
281--2024-2027
札幌市內4級
想問香港出左PASS之後 可唔可以叫日本朋友幫手劃定位?
未買都可以劃
但係用pass嘅話你個friend應該幫唔到你
(除咗sunrise出雲·瀨戶)
東海嗰堆應該唔會縮
西仔仲有keep幾多700系
12抽3000番台
16抽Railstar
想問香港出左PASS之後 可唔可以叫日本朋友幫手劃定位?
未買都可以劃(只限東日本同北海道)
但係用pass嘅話你個friend應該幫唔到你(意思係你自己上網book都得)
(除咗sunrise出雲·瀨戶)
咁就麻煩了 我怕聖誕跨年會無位

BTW 係咪有個線上劃位系統? 好似要俾手續費

買PASS 係咪都用唔到呢個
九州地頭用佢個1000yen服務都book到啲觀光列車
嗰12抽3000番台睇嚟要等到500系退先有得睇吓究竟係縮佢地頂定係直接用N700頂
東日本同北海道有ekinet網
可以先訂(但係要credit card擔保)
到你去到日本換飛嗰時show pass
咁就會當免費咁出俾你
但係如果你唔攞返自己訂咗嘅飛
佢會喺你張credit card度扣
但一定要喺JR東地頭攞飛
23/12 - 2/1 用西遊紀行坐山陽新幹線 係咪可以收定皮先
而其他JR分公司一訂就會扣錢
(但係你用pass嘅話本身唔使錢 但係要你本人攞住張pass去劃)
就算你有pass但係叫日本friend book
你個friend係要即刻俾錢攞飛
OK 咁唯有博一博 單車變摩托

23/12 落地即刻劃
西遊紀行唔係只包自由席咩
自由席無得劃?
你係17000 5日嗰隻?
西日本得山陽山陰同山陽山陰北九州有得劃
如果你淨係用嚟搭新幹線嘅話不如比多2000用山陽山陰,多兩日+指定席
原來係咁

上年用完全國同四國PASS既錯覺
用過全國green就返唔到轉頭
用完西日本自家pass你會更加返唔到轉頭
拎pass搭Mizuho指定席簡直係極致
咁都係買山陽山陰
用日版ekinet 出飛個陣show jr pass,全國指定席飛都出到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞