日本鐵道消息及旅遊情報交流區(29)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
最近講金山同名古屋中間個山王駅,正宗毒撚站
夾起兩個大站中間
仲要係名古屋變急行飛站
JANA
呢啲業務無得賺,搞手只求打個和,大家開開心心搭程車
因鐵
因鐵貴係正常呀 蝕到咁 經營環境又係最差
反而東海唔算貴先正常 中京圈咪又係俾名鐵近鐵打到仆街
因鐵: 今次又廢邊條線好呢? ...

北海道新幹線萬歲
東海関西線玩單線, 除咗平都冇得同人鬥
不過名鐵係大手私鐵入面同東京metro一樣基本車費最貴

btw中京圈好似係全國平均最多人有車既地區,所以鐵道好難搞
三重縣畀近鐵打到仆街,雖然KIHA75好正
不過佢有本錢wfc
如果佢有心做可以雙線+電化関西, 紀勢, 伊勢線, 肯定玩死近鐵
不過以本傷人, 結局可能兩敗俱傷
其實複線化關西線已經好好,不過
起完中央新幹線仲有閑錢就有機會啦
東海話我唔摺左條線佢你都要感恩啦
你睇吓呢幾條線嘅班次就知東海唔會有心搞
如果燒完錢電化+複線化之後客量都只係夠support呢啲班次嘅話不如唔好搞,因為而家東海就係睇到客量根本唔多,亦冇信心拉到新客搭,唔值得再蝕多啲落去
雖然複線化可以加密班次(縮短等車時間)+提速,但始終根本問題係沿線人口散/少
https://www.toonippo.co.jp/articles/-/58011
川重幫套動漫設計一堆新幹線電車
摺咗紀勢線就慘, 冇車由中部去南紀
反而名松線都唔知點解唔廢咗佢
我諗起伊勢JR PASS..大阪同名古屋要穿過關西本線
班次少到一個點
真係俾錢坐近鐵特急好喎
你睇吓呢幾條線嘅班次就知東海唔會有心搞
如果燒完錢電化+複線化之後客量都只係夠support呢啲班次嘅話不如唔好搞,因為而家東海就係睇到客量根本唔多,亦冇信心拉到新客搭,唔值得再蝕多啲落去
雖然複線化可以加密班次(縮短等車時間)+提速,但始終根本問題係沿線人口散/少
我諗起伊勢JR PASS..大阪同名古屋要穿過關西本線
班次少到一個點
真係俾錢坐近鐵特急好

坐過一次近鐵由大阪去名古屋
反而唔明近鐵大阪線點圍皮。沿途好似都係人口稀疏咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞