日本鐵道消息及旅遊情報交流區(29)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
ekinet要喺JR東地頭拎
去大阪點搞
改機票東京入,再坐Hikari去大阪
但呢隻冇得坐去四國松山一帶
飛高松 正想由尾道去今治再返高松

四國行程計完數 散買其實差唔多
點去將軍澳快?
特急
我只係夠錢買全國普通等
如果去關西主力留係京2~3日
我見一程haruka都2700yen
咁咪買三天jr pass咪必回本?
今年1月撞正年始喺日本用山陽山陰pass, 因為驚去到劃位太遲, 所以喺第1日開pass即刻坐Thurderbird去福井出ekinet飛
其實遊客搭haruka唔駛睇正價
出優惠飛嘅話由關空去京都都係1600yen
再者如果只係大阪(梅田)來往京都嘅話不如搭返新快速,都係560yen
仲要方便啲,唔駛專登去新大阪轉Haruka,又要行,計埋轉車時間分分鐘仲慢過新快速一程過
加上3日個隻pass又唔俾搭其他特急
山陽山陰pass cover到福井咩..........?
no
敦賀-福井一段不正乘車
不過敦賀條友唔識玩pass+ekinet出飛, 初頭出嘅飛價錢位唔係***, 佢幫我退咗再出過之後有一程唔記得新幹線定Haruka冇出到飛但又cancel唔到
總知最後比ekinet罰咗一程車好似2000幾yen, 當抵返嗰段霸王Thunderbird
都好遠水路下喎
特登用多幾多時間?
一個朝早呀
1月1號晨早流流6點鐘起身由神戶衝上福井再落返福山
求優惠飛詳情
我未必會去大阪呀
會直去京都
走果日睇時間,如果有時間先去半日大阪
點睇
好癲
chok里數
所以咪有報應
冇下次啦, 我幾驚10幾程新幹線全部比人罰錢
https://www.westjr.co.jp/global/tc/ticket/icoca-haruka/
淨係京都內玩一定唔駛買
買巴士pass好過
明白,問人借張ICOCA先
唔該巴打
再問多個鳩濕問題.. 護照就要啦..但洗唔洗一個人一張ICOCA

講起icoca&haruka
我有次拎左張四國icoca係關西買icoca&haruka去京都
個櫃台姐姐話四國icoca唔得,要我買過張icoca
我同佢講話上次係京都買都可以,佢先至肯出飛俾我
感謝巴打
再plan下點玩先
https://youtu.be/NAGDWU7ofFI

條總武線想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞