(籃球故) 《我和籃球的約定》

211 回覆
41 Like 11 Dislike
又要人唔屌 又要人理 好難服侍 利申 故已棄
我唔係唔可以比你地屌
唔好棄 la
屌你係咪on撚79?
大學生喇比d自己諗法啦,咁想要人幫自己刷存在感?
唔好成隻井底之蛙咁啦,寫埋d ff飛機文又唔合理既故仔,做下research大把網上料比你參考,google下好難?
咁想要人地讚你都要你自己做翻好先啦屌
寫d咁既野出黎又要意見又唔想比人屌
跟住又即刻話唔係唔可以屌
你精神分裂?
我都真係費撚事再覆
你不如專心讀好d書先啦靈寶
好 la
我知你地宜家唔 like我宜家咁
我已經盡量寫得真
但都唔夠好
我自己呢排壓力真係好大,成日都亂講野
我要抖下先
得我冇咁忙先再寫 la
我反省完,抖完啦
我好快就會再寫返
我一定會寫好佢,唔會爛尾
Sorry
我呢排真係冇乜心機寫
唔係我唔想寫
但我真係冇乜動力
好驚寫得唔好
今日我會出故
各位巴打 sorry
第二日,我參加左隊波第一次操練。

我同一大班隊友坐係地上,佢地身形比我高得多,坐著都比我高至少半個頭,我正驚嘆著的時候,有三個人行左出來,一個著西裝筆挺,另外兩個就著學校的運動外套,一睇就知係教練同埋助教。

教練係黑人,年紀大概係四十歲出頭,身材十分高大,一睇就知係前球員出身,另外有身邊有兩個助教,兩個年紀睇落就後生D,其中一個都係黑人,佢睇落竟然有D眼熟,仲有一個就應該係歐洲人,我反而唔太認得。

「Hello,各位球員,我地首先介紹下自己。」教練開口了。「我係 Elton Brand,呢位係 Yaroslav Korolev,另外果位就係 Loul Deng... 」聽到呢度,我先醒起佢曾經係公牛打波的 Deng。

「...我好希望你地之後可以努力,唔單只要為自己的前途努力,仲要為球隊而戰!我唔要有人玩玩下!」Mr. Brand好認真咁同我地講。

「YES!!」我地異口同聲道。

之後我地各自介紹自己,然後就開始進行訓練。Duke的訓練同學界完全唔同,強度高至少十倍,掌上壓,sit-up呢D自不必講,仲要做控球訓練,你唔好以為好容易,當你拍個波幾百次,又要唔甩波,其實係好消耗體力,做完之後,我已經抖唔到氣,但其他隊友就比我精神得。

果然,我要係球隊立足,係一D都唔容易。

係之後果一個幾月,我除左要上堂,仲要隔日接受訓練。訓練的內容,每一次都不同,亦都更辛苦。每一日,疲勞,都無情地接管我的身體。

幸運的是,我每日回到宿舍,都有三個美女陪伴我,而且,我的努力,漸漸都有人認同,有幾個隊友都同我做到朋友。當然,仍然有唔少人睇唔起我,不屑於和我做好友。

「萬事起頭難」,雖然我的籃球夢仍然好遙遠,但我相信,只要我努力,總會有人認同的!

Chapter 6 待續
終於到 sem break了
我之後都可以寫故
之後如果我寫得唔好,你地可以任屌我
只係想你地比少少支持我
冇你地的支持,我好唔開心
Sorry呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞