(籃球故) 《我和籃球的約定》

211 回覆
41 Like 11 Dislike
自從果日之後,我係學校的地位大升。

我係學校被視為英雄,校園報更加以「最後一秒創出奇蹟 『丙朗』一擊收高雷皮」為主頁標題。

個個都話我係觀塘籃球之光,之後一定可以入到香港本地的球隊打正選。

我係學校亦都漸漸受女仔歡迎。(當然唔包括我果另外三個死黨)

不過我自己知道,我的心已經比Emily俘虜了

佢固然係靚女,但佢對籃球的熱情,更加令我吸引。

自從果日交換左電話之後,我地每日都傾電話,互相認識對方。

原來佢爸爸曾經係籃球員,退休之後先組織家庭。當Emily仲係好細個果陣,佢爸爸巳經每日都會同佢一齊睇波,比佢吸收更多籃球的知識。

呢樣同我細個果陣一模一樣,只係佢始終唔識打波,不過佢依然對籃球好有熱誠。

我地每日都會傾計,關係亦慢慢拉近......
今日好攰,唔寫住 la

每日都好忙,又要諗點樣先寫得好,好辛苦
皮已正 G持樓豬

但我個腦塞得好犀利

都唔知加唔加甜好
最快聽日先有文

不過講開籃球

我畀一首歌大家聽下

好啱籃球嘅主題

https://m.youtube.com/watch?v=bbPNVEB8O7E
早晨

今日應該有文

但冇人支持
「喂!丙朗你呢排就威啦!學界場場入多過30分。」俊亨一邊食「臭撈」,一邊同我講。

「係lo!自從你轉左打 pg,成個人好似變左......你條仆街肯定食左禁藥!」業華笑道。

「屌你 la......你就食禁藥!」我怒道。

「唔係呀,丙朗條仆街......最近溝緊女呀!」從來唔識保守秘密的大威道。

「哇屌!你條冚家產都溝到女?」

「屌......叫左你唔好同人講啦.....」

「我都係講下姐......呢D開心事,緊係要同人分享啦.....」

「喂喂喂!條女點架?大唔大波架?」俊亨好奇地問道。

「er..... 」我都唔知點講好。「波就幾大ge,都叫做靚女......」

「Hello!」話都未講完,Emily就出現了。

「嘩!咁都叫幾大波,幾靚女?呢個根本就係女神級 wo!」佢地異口同聲道。

「妖!費時同你講.....sorry,我班朋友好冇禮貌......」我恨不得立即就閹左班仆街仔。

「唔緊要......係 la,你今日放學得唔得閒?」

「我 ok呀....」

「我想上你屋企......」

「吓?」

「係咁 ge.......我想睇下你打波,然後順便上你屋企,因為.......」

「因為乜?」

「因為......我鍾意你!」

「吓???!!!!」

「自從果場波之後,我就覺得你好型...你份人又好,又溫柔,我從來都未見過一個好似你咁的男仔......」

「....」我覺得好唔好意思,始終呢次係第一次有女仔讚我。

「不如.....你做我男朋友啦!」

我想了一會。

「你.....唔想?」

「.....」

我再考慮了一會,然後上前抱著佢。

「我當然想.....我應承你,我會打好之後的比賽,但你一定要來看我表演。」

「好!」

Chapter 3 待續
之後chapter 3會有返比賽

但冇人睇,我覺得寫來都冇乜意思
冇人睇
冇人理我
評下,屌下我篇文都好呀
睇緊啊 快啲出
情節冇驚喜
文筆差
平鋪直敘
細節位唔夠
樓主經常性叫春
算 la
我暫時唔up文住
等我改善下文筆
我再up

Or我其實唔岩寫呢D
快啲寫啦 幾好睇呀
我呢排狀態好差
有好多嘢做
加埋我本身文筆已經衰過人
所以都係遲啲先啦
我希望我寫嘅嘢可以令所有人都覺得好睇
我諗左好耐
呢個故我已經寫爛左
我會之後再重寫一次
我期間會再考慮寫其他故
但我大學好多野做,我個腦又廢
我只係希望我寫的故,係一個睇完會開心的故
真心樓主寫個籃球故寫到足球故咁
又腳法又射門又盛咁我仲以為睇緊足球故
仲要一寫女就寫隻雞出黎
鍾意人主動表白都算一野就要上人屋企
真心建議樓主諗清楚個故啲情節先寫
唔係變到好似我初中自己係到ff嗰啲on9飛機故咁
唉~
呢排好辛苦
不過我好想繼續呢個故
雖然我文筆唔好
不過我應承你地,之後個收,我唔會再9寫
我會好好咁寫,比賽我會寫得好熱血,同埋唔再亂加甜
你地比我的意見,批評,我會接受。
我自己都唔想呢個故爛尾
不過我好需要大家的支持
Ktklgss?
宜家寫少少 la
之前係衰左
我保證唔會再發生
Chapter 3 決賽

係我同 emily一齊左之時,我係學界比賽的表現都愈來愈好。

自從對高雷之後,張 sir就一直比我打 pg,我的身高同技術,都遠遠勝過其他學校的 pg,所以我打得得心應手。

學界比賽方面,我地16強,8強都以大比數大炒對手,4強對住宿敵聖言,憑藉我同福川神級的表現,最後以4分打敗佢地。

之後決賽的對手,係皇仁書院。

最強的拔萃今年竟然滑鐵盧,竟然8強輸左,不過皇仁實力都唔差,佢地的皇牌,係 center司徒文,佢係南華效力,被喻為香港籃球的希望,據悉佢已經受到唔少中國球隊,甚至係美國college的注視。

始終,佢家境甚好,成績又好,去美國讀書打波,並不是難事。

我地諗起佢,都不禁打左個震。

而且唔只佢勁,佢的其他隊友,都係十分厲害。

我地決賽......會唔會比佢地摧毀?
攰 la
聽日再寫la
大家唔好唔理我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞