(籃球故) 《我和籃球的約定》

211 回覆
41 Like 11 Dislike
啲比賽細節描述可以再細緻啲
畢竟寫文同漫畫唔同,冇圖。
人物刻畫又未清楚,角色性格暫時得爛口果個叫有啲feel。
我盡試 la
你繼續努力啦,紅van文筆都好差
仲有兩分鐘,我地一開波,就慢慢組織,嘗試突破佢的的防線。

但係高雷個勢擺到明就係玩鐵筒陣, 令我哋起唔到手射波。

控著波的大威一同心浮氣躁,當佢比pg姚強出言挑釁之後,一時忍耐唔住鬧:「 你講到我咁廢,我就威畀你睇!」立即轉身射波。

點知個波一飛沖天,好快就出咗界,仲失埋控球權。

「你冷靜D呀!宜家佢地就係要用人釘人戰術, 逼我哋9射或者失波呀!」我立即衝前指責大威。

「sorry lo..... 」

之後時間都係一樣,我們一直久攻不下,無法取得任何分數,幸運的是我們防守都算集中,只比對方攻入2分。

「嗶~~~」球證吹雞,完半場

Ktmc 34:48 高雷

第一節完時,我們話要追返落後的4分。

而家,我們仲比人拉開多十分。

唔通......大局已定?

「丙朗。」

「......係!」

「下半場你打 pg位,陳志文入替丁大威,打返 center。」張 sir發出指令。

「好......」

張 sir竟然調我打 guard?

究竟我,能否扭轉乾坤?

「嗶~~」

下半場,正式開始。
我拎到個波之後,就衝入去。我速度本身就好快,加埋平時私自練習都係以練 pg為主,所以,我好快就適應到呢個新位置。

「Ball!」福川向我示意要波,睇來佢廣東話唔算靈光。

「ok!」我二話不說就傳比佢。

佢一拎到波,就做一個起手的動作,江永文順勢起跳阻擋,點知佢輕輕一避,就避過了,之後先起手射個3分波。

當然係入左。

「great play!」我讚道

「you too!」佢亦回敬一句。

之後 喺我們兩人聯手攻擊之下,差距逐漸縮細。加上陳志文又成功代替我原本的位置,封阻了不少對手的射門,我們第三節打出了11-4的攻勢。

高雷呢4分,當然仍由江永文包辦,佢仍然係最大的威脅,但自從我轉咗打pg之後,更加靈活的我成功限制到佢,再加埋福川的協防,佢先至入得4分。

第三節完結。ktmc 45-52 高雷。

仲有機會!我地一定會贏!
支持樓主
好中意睇愛情加籃球故
唔好爛尾
盡力 la
加油
去到第四節,我們仍佔盡優勢,我同福川不停拎到分,加上陳志文表現神勇,係最後一分鐘的時候,終於追到58分同分。

不過,高雷教練係第四節開頭收起左江永文,比佢休息,我們先攻得如此順利。而家,佢再一次派佢上陣,目標只有一個-----就係贏。

之後果一分鐘,係我一生人中,最難忘記的其中一分鐘。

當時江志文拎到個波,佢一面對著我,就施展佢精妙的腳法,我亦不敢鬆懈。

Shot clock最後幾秒,佢仍未能擊敗到我,佢把心一橫,竟然俾個 alley-oop......

「呯!」

Center孔志深大力跳起,將波灌入網中。

又落後了,仲要只係淨返30幾秒。

我接到波之後,竟有D心不在焉,之後竟然比江志文搶到波了!

仆街!

不可以再失分!再失就冇得追了!

我立刻轉身,全速奔去,只見佢已經準備上籃了!

不可以!!!!

我全力一擋.......

結果我將個波叉開少少,冇入到!!!

我立即接實個波,江永文失左呢個奠定勝局的機會,神情變得十分失望。

只有19秒,時間無多了。

「鐵桶陣!無論如何都唔可以畀佢地反勝!」

我今次小心好多,將波傳比福川,佢一接到波,立即幾個球員圍住佢,佢想射都射唔到。

5秒。

「You!」佢大叫之後,將個波比左我。

我心諗:「死就死 la!!」

2秒。

我立即跳起,射左個三分波。

「嗶~~」

雞聲響了,不過只要入左,仍然會計算左內。

我個心跳得非常厲害,好驚唔入。

最後........

個波直飛入網。

......

「YEAH!!!!!!!!!」

我們贏了!!!!!!

張 sir同埋一大班球員立即抱起我,不停拋我上天。其他同學都大聲歡呼。

「都話你得架 la!!!」大威稱讚道,雖然佢只係打左兩分鐘,冇乜貢獻。

佢地拋完我之後,我行去江永文到,同佢講:「你表現好好,我地贏,只係一時好彩.....」

「唔係」佢打斷我。「你表現都好好......睇來觀塘區又多左一個新星了!」

佢慢慢走回更衣室,突然,佢轉身同我講:

「終有一日,我地會係球場上再見ge!」

「一定會!」

正當我想走回更衣室沖涼之際......

「等等!你就係求先絕殺的同學?」

我轉身,係一個少女。

當時哪會知道,佢將會係我一生中,對我有極大影響的人。

Chapter 2待續
終於寫完了

遲D先有 chapter 2

大家可以評價下chapter 1

係咪好差
純個人意見。

我覺得巴打你有缺乏安全感,對自己嘅文筆又好、對觀衆嘅肯定或者好在意有冇人睇,其實我覺得你可以 Keep 住學習同時寫故事,只有努力鑽研先有進步嘅空間嘅,唔洗太怕自己文筆唔好,寫多啲自己就會知道自己要點調整,有時候讀者都未必幫到你。

同時如果你鐘意寫故嘅話其實唔好咁 care 故事有冇好多人睇先,如果唔係自己一定好辛苦。當你有一日冇咩人留意嘅時候就放棄就有點可惜(除非你寫故爲搏出位/紅,但我覺得你唔似)。

加油,堅持努力,總有成績嘅。

我會不斷改進架 la

Btw 你寫果篇都寫得好好
還可以 自己當故事作中學記錄 盡可寫好就滿意
其實我都係以原本中學的回憶,加入新的情節

好老實,我都係岩岩先係 ktmc畢業。

呢6年見到學校日漸衰落,校隊又愈來愈少

想幫佢地出返啖氣
Btw 之後比賽內容會少D,愛情,友情部份多D

適當時先加甜,但唔會好多
係春巴度入黎 個人覺得文筆還好 但個’D’字幾礙眼
同埋唔好成日話冇人睇 好叫春feel
會暫時追住先 加油
推阿
Hello
改左個名

不過我會繼續寫落去架 la

希望今日有文
好,宜家開 chapter 2

但今日應該完唔到
Chapter 2 相遇

「你係?......」

「我叫尹芷瑩,你可以叫我Emily。」

「Ok..... 我叫周景朗,英文名叫 Morris,但更多人叫我『丙朗』。」我笑道。

「你......求先打得好好......」

「係咩.......你鍾唔鍾意打波?」

「吓?我唔識打的.....不過我都鍾意睇。」

「哦~~」

「丙朗!快撚D過來啦!阿 sir話請我地食飯呀!」不識時務的大威同著我大叫。

「知 la!」我不耐煩地道。

「你要走啦?」Emily問。

「係呀......我地咁好傾,不如交換電話?」

「好呀......」

就係咁,我的人生,揭開了新的一頁。
Btw 大家之後想要咩劇情?
係咪大家唔鍾意我個名?

大家好似唔理我咁 ge
籃球故lm支持
lm
多謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞