(籃球故) 《我和籃球的約定》

211 回覆
41 Like 11 Dislike
出住咁多先

聽日再出。
大家暫時覺得點?
正,最仲意籃球故
有文 la
不過今日冇比賽住
第二日,個翻譯就同我搭車去durham,再去duke搞入學手續。

果度好大,比香港大學仲要大幾十倍,淨係main building睇落都只係比港大細少少。

「Morris chow..... 這個是你的名字?」GO的工作人員道。

「是。」

「ok......這麼你的入學手續大致已經完成,我先帶你去宿舍,放下你的行李。」

「好。」

佢帶左我去宿舍,果度又大又古老,同香港果D可以話係差天共地。

「你間房包括你在內,有4個人住,兩男兩女,他們都是新生,但他們會在開學時,先搬進宿舍。」

「好...」

「這麼好啦,你現在休息一下,我剛剛比你的文件夾有齊學校的資料同規則,上課的安排就晚點再給你。」

「嗯。」

佢走開之後,我首先觀察下環境,原來我這一層有八間房,升降機門前就有一個休憩空間,可以比你吹下水,飲下野。

但宜家,成條走廊靜到仆街,好似一個人都冇.....

至少開學前,我間房,就只會得我一個。

我開左我間房門,入面大概四,五百呎,一廳一房同廁所,兩張碌架床,設計同香港D私樓冇乜分別。

我先將行李放好,沖左個涼,然後坐係梳化上。

阿爸比左我1500美金傍身,然後每個月再過700美金比我,呢個對我屋企係唔少的負擔,好彩因為我入選左籃球隊,學費有80%資助,我屋企每年先唔使比咁多錢。

我心諗,如果我衰左,我應該點算?
今日個頭好痛
唔出住了
其實最新所謂既呢節對劇情推進有乜幫助?
唔係打左堆野就叫出文架
你不如自己寫哂大綱黎緊會有乜劇情想講先再所謂出文啦
其實我原本諗住寫多D
但我唔舒服
今日寫返多D
同埋我都要交代返D背景
Btw 其實我已經有個大綱
今日大學岩岩考完試
太攰啦
聽日再出文 la
應該純粹過度下

其實我仲未搞清楚樓主係想以比賽為主導定係生活點滴/劇情做主導

而家就咁似係後者
好快會有多D比賽架 la
係一場好detail既比賽喎
唔係好似之前嗰啲一個block就一場嗰啲
我之後有一場 ncaa會好 detail咁寫
你唔使擔心
但總不能全部都 detail
So sorry
呢排為咗諗點作篇文諗到頭都大埋
但其實好難嘅
我唔想寫得太假,但又想篇文好睇
加埋呢排大學有好多試要考
所以對唔住
但我保證一寫好篇文就會post上嚟
我都唔想我寫啲嘢再畀你哋屌
今晚應該可以出文
我盡量出多D la
我搞掂一切之後,見時間仲早,就去佢地的Cameron stadium,去練下籃球。

已經一段時間未打過了,所以我的球技有些少生疏,但我練左大概半小時後,漸漸已經回復小準。

正當我成功做到一個上籃之後,突然背後出現了拍掌聲,我扭過頭來,有一個40幾歲的男人走過來。

「聽講有個香港學生加入左我地的籃球隊,原來係你。」佢說。

「係....我只係趁得閒,練習下姐.....」我笑道。

佢亦微微一笑,說:「你現在17歲?」

「係。」

「我地籃球隊好少收咁後生的人....不過我求先睇左一陣,你球技都唔錯。」

「多謝....」我謝道。

「速度快,上籃都好流暢,而且你又夠高,有少少令我聯想起 Derrick rose,當然,你現在球技仍同佢相差太遠。」

「多謝你的讚賞....」竟然有人話我有D似 d.rose,我不禁有D飄飄然。

「唔記得問你,你叫咩名?」

「morris chow。」

「Morris... 呢個名幾好。」

「咁你呢?」

「我?我叫Shane battier。」

吓?????

呢個男人,竟然係曾經打過灰雄,火箭同熱火,而且實力都唔差的 Shane battier??

「嚇左一跳呢?我其實係喺 duke畢業的,本來今次想來探下D老師,不過聽佢地都係到談論緊你,我就來望下。」

「哦~~~多多指教了,Mr------」

「唔使咁見外,你叫我 shane得啦。」

「ok 。」我笑道。

「不如咁,你同我 one on one,好唔好?」

「吓?」我感到很驚訝,我竟然可以同一個前 nba球星打 one on one?

「唔使怕,我地純粹比試下,唔係好似比賽咁 ge」shane笑住說。

「咁好啦。」我亦笑道。
我拿到波之後,就嘗試引球突破,但 shane雖然年紀已大,但身體仍然keep得好好,加上佢身型比我更大,我如何衝刺,都難以突破。

佢伸一伸手,就已經令到我控甩左個波了。

「Fuck!」我暗罵。

我將波執起,比左佢。

宜家到佢進攻了,我嘗試盡量緊跟著佢,唔比佢前進。

我心諗,佢的技術水平唔算太高,又唔快,我應該勉強可以應付。

但係我一時唔知道,佢係熱火果陣,係以射三分或者中距離為自己的最強的武器的。

只見佢一奮力將波射上去,個波應聲入網。

我目瞪口呆,完全唔知講咩好。

之後幾次,我完全比佢擊潰了,我完全無辦法去招架。

「我...我完全...完全比你擊倒了...」我喘氣道。

「你...宜家當然...唔夠我來啦...」shane都喘左幾啖氣,但狀態仍比我好得多了。

「不過,你都叫做唔錯。」佢笑道

「多謝....」

「你如果努力,前途應該比我好好多。我睇好你。」

「嗯...」

「不過你要記住,一定要努力呀。」佢講完,就離開了。

我雖然好攰,但亦都好開心。

一個前 nba球員,竟然話我有潛質勁過佢!

我的夢,是否已經開始實現呢?

Chapter 5 待續
終於完chapter 4了。

下個禮拜一,我先測完驗

到時最多出多D文 la。
十卜

下一個chapter會以隊友同埋女為主
再下一個chapter先有比賽
呢排真係好忙
我又冇乜靈感
大家比少少 idea我,得唔得?
D Rose 50分?
嗰場波對我嘅感觸非常大
不過佢而家未正式打 nba
等佢入咗nba打波,我再加呢D環節
同Kyrie 綀波?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞