(籃球故) 《我和籃球的約定》

211 回覆
41 Like 11 Dislike
你唔出嘅就推爆你
支持
我今日出唔哂 chapter 1,就比你地任屌
不過我出文稍慢,呢個就唔好屌我
比D預告

有甜
咁唔睇了
少少姐
應承大家,甜只佔1%
99%都係熱血籃球故
到底係核心定後備
走甜ok?
慢慢會變核心
好la
唔係屌你阿ching 係覺得你個故有潛力啫
返到屋企,我成個人都散哂。

我心情又緊張又期待,因為後日就係比賽了。

高雷其他球員係一堆垃圾,我地基本上都可以摧毀佢地。

只係果個「觀塘高比」,令我最擔心。

聽聞上年高雷對拔萃,高雷輸58:96,佢一個人獨佔52分。

我有D驚佢,但心諗只要我地小心,係好大機會可以贏,晉身之後的16強。

想著想著,門口突然開了,原來我父母帶著兩個妹妹返來了。

我父母很年輕就生我,之後又生了兩個妹妹,一個9歲,一個6歲。

「哥哥!」兩個妹妹一入門口就衝前攬住我。

「乖.....今日咁早ge? 」我問父母。

「係呀,佢地今日唔使做其他活動....」母親道。

「阿仔,後日就比賽啦,你有冇信心?」父親激勵我。

「有!」

「咁就得!比賽輸左唔緊要,但一定唔可以輸比自己!」

「好!」

我地今晚食左餐好的,預祝我後日比賽可以旗開得勝。
唔一定的
第二日,我同大威兩個去左練習,另外兩個死黨都有來看我們練習。

校隊練習練的都是體能同埋5vs5比賽,我地都習以為常。

練左兩個小時,教練張sir示意我地圍埋一齊,講解之後的比賽。

「聽日比賽,高雷應該會以緊守為主,防範我地的攻勢,再打反擊。」

「觀塘高比最近狀態極盛,連續幾場都入左30分以上,我地一定要嚴密看管,務求最大程度限制到佢。」

「宜家公佈正選名單,backcourt由金志榮同埋郭定宏擔任,你地要好好 mark實佢,記住唔好鬆懈。」

「係!」

「frontcourt就派趙安同埋廖勝禧上陣,我知你地得分能力高過高雷frontcourt班契弟好多,你地唔好令我失望!」

「yes sir!」

「center原本一直由陳志文擔任,不過佢上場表現唔好,所以.....周景朗,你做正選。」

「我?!!」

「係,我見你練習永遠最落力,就俾個機會你,你唔好衰比我睇!」

「知道!」

「吓!正選?叻仔!」阿媽一聽到我打正選,就開心到跳起。

「咁你今次要醒醒定定啦!可惜我地都唔得閒睇我比賽......」

「 阿爸阿媽放心啦!我唔會令到你哋失望嘅!」我信心十足。

「咁就好!」

「哥哥你聽日要加油呀!」兩個妹妹都話。

「我知 la!」
之後再出
抖一陣
寫埋場波,就完 chapter 1

到時你地評下 la
終於到左比賽果日。

我打center,任務就係要封阻對手嘅射門同埋係內線得分。

我比高雷班球員高至少10cm,對住佢地應該冇問題。

不過要封阻「觀塘高比」江永文,談何容易?

球證雞聲一響,我跳起的走個波比隊友,比賽開始。

一開始,我表現中規中矩,mark實高雷的pg姚強同埋center孔志深,結果我成功地令佢地第一節得唔到分,我亦貢獻8分同埋3個籃板。

但江永文不愧比人話似高比,佢第一節已經撚到mark佢的郭定榮完全無招架之力。不經不覺已經入左13分。

第一節完,ktmc 20:24 高雷。

一節係8分鐘,即係我地仲有24分鐘,況且落後4分,要追?易過借火啦!

誰知,我地好快就見識到,觀塘高比的可怕......
第二節開始,高雷開波。

江永文一攞到波就狂衝,打 sf的趙安上前防佢,點知比佢幾腳玩弄,竟然比佢 ankle-break,跌左地上。

佢更無所顧忌,直衝三秒區要上籃得分.....

「啪」

我伸盡左手,係波離開手的一刻將波打走。

界外球。

我大大舒左一口氣,我竟然成功封阻江永文!

「丙朗好波呀!」張 sir大聲讚好,場邊的同學同埋我D朋友都拍掌鼓勵。

我向住同學大叫:「冇問題!!」

不過,呢次只係僥幸。

江永文好快重拾佳態,一次一次將我們擊倒。

佢的腳法,射術,一D都唔似係學界的水平。

當時我就認定一件事,而時間證明我的預言係岩的。

呢個人,絕非池中之物。佢大個,絕對有能力係NBA立足。

講返比賽,佢一次又一次將我們擊倒。

「嗶~」

金志榮係佢三分波發射之後侵犯左佢,而個波.......入左。

4-point play.

金志榮不停喃喃叫著:「冇可能的.....冇可能的.....」

而江永文,亦都射入罰球,比數而家係:

Ktmc 34:46 高雷,第二節仲有2分鐘。

張sir立即call timeout,等我地可以冷靜下。

同時,佢宣布換人。

我的老死丁大威入替金志榮,另一個後備,由日本移民來的福川正壽入替趙安。

我心想,好戲,要上演了。
如果冇人推,我冇乜動力再寫落去
落啲甜調解下啦。 唔係邊有睇頭
Chapter2 開始有女角色
到時適當地加D甜
如果有人睇
啲文筆真係
我知我文筆差
Sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞