(籃球故) 《我和籃球的約定》

211 回覆
41 Like 11 Dislike
其實小弟比d淺見,你比賽部分寫得太少,然後賽後既校園/溝女生活又唔係少,所以變左兩頭唔到岸。嘗試寫長d比賽內容,又或者搞清楚你個重點係籃球故定係敍述一個鍾意打波既普通學生
好啦
之後比賽情節會多返
唔會再亂來
今日晏D有文
比賽前一日,我完全訓唔著。

因為司徒文的關係,呢場波好有可能有一D中國同埋外國的球探左場睇波。

表現好,當然有可能獲得球探青睞,但如果出醜......我就真係樣衰到極。

突然,我諗起左我阿爸的一句說話。

「你肯試,就乜都有可能發生,哪怕只係得少少機會,但係,你唔肯試,就乜野都唔會做到!」

冇錯!宜家都未打,誰勝誰負,仍未知曉!

我話過,我要打入 NBA!

今次,就係最好的機會!
第二日,我一早就起身,做左D訓練,就去比賽場地。

好多朋友都有wts鼓勵我,emily亦都有幫我打氣。佢更加話:

「今次比賽,我會來睇架,你要加油呀!」

望到呢句,我信心突然大增。

冇錯!我不但要為左自己的前途著緊,仲要為自己的愛情著緊!
晏D再出
大家比少少意見la
其實你不如寫長少少一次過出
咁樣好散
三場比賽三句講完,真係籃球故黎?

我建議你睇下講故台其餘嗰兩個籃球故參考下

無論係文筆情節或者鋪排

講真嗰句,完全無興趣追落去
.....好 la
其實我個腦呢排都塞得好犀利
我自己中文又廢
我係好想寫得好,但有時真係力不從心

我寫得唔好,我都好唔開心
我都好痛苦
你抖抖先啦ching,或者你參考下紙言果d籃球故,睇下人地點樣寫,自己係落筆之前寫低呢個chapter要寫咩,理清個idea先
我知道la
加油啊樓主
你自己寫㗎:「你肯試,就乜都有可能發生,哪怕只係得少少機會,但係,你唔肯試,就乜野都唔會做到!」
幫手推推。

唔知巴打你嘅真是諗法係點,但以你平日講嘅野來睇,其實我會建議你再堅持努力啲。

努力啲在於你嘅實力上,正如小弟我一開始比嘅建議,努力鑽研唔同嘅作品,然後改善下自己嘅文筆、描寫、鋪排等等嘅技巧。

「 Work in silence , let your success be the noise. 」

有時候唔需要一直同人講自己幾差、好頹個啲,只要你係有心嘅就一定有進步,進步就一定會有人睇到。

冇人天生手筆就好勁,既然樓主知道自己不足就要努力啲,行動勝過一切言語
幫手推推。

唔知巴打你嘅真諗法係點,但以你平日講嘅野來睇,其實我會建議你再堅持努力啲。

努力啲在於你嘅實力上,正如小弟我一開始比嘅建議,努力鑽研唔同嘅作品,然後改善下自己嘅文筆、描寫、鋪排等等嘅技巧。

「 Work in silence , let your success be the noise. 」

有時候唔需要一直同人講自己幾差、好頹個啲,只要你係有心嘅就一定有進步,進步就一定會有人睇到。

冇人天生手筆就好勁,既然樓主知道自己不足就要努力啲,行動勝過一切言語
仲以為上屋企個到有甜
今日晏D出文
我會嘗試出哂成個 chapter 3
預告:主角好快就會面對人生第一個重大的抉擇
我驚一加甜
個故又會失控
仲有我其實係想寫一個熱血的籃球故
愛情的情節只係得少少
宜家出文
決賽,既令人興奮,亦都令人緊張。

我地行到呢步,其實並不容易。

但係你一到決賽,你總會諗:「我地咁艱辛先行到呢步,如果輸左就......」

但你總要知道,比賽有輸有贏,贏左,你要繼續努力,去維持佳態;輸左,你更加要努力,去東山再起。

你一定要知道,贏左,並唔係贏了一切;輸左,亦非輸掉所有。
「劉全,你打 pg位.......」張 sir下指令。

「下?」我感到很驚訝,pg位唔係我打開ge咩???

「你唔使下,你都打正選,不過打 PF位。」張 sir道。

「.......」pf?我之前好少打,點解阿 sir會比呢個位我打?

「你聽我講,司徒文係一個好難搞的對手,宜家我地的 center同佢單對單,一定會比佢打爆。但係我諗過,你夠高,防守力都唔錯,如果有你協防,佢未必贏到我地。」張 sir道。

「Ok...... 」我聽完之後,唯有接受。

「信我,你得的。」

當時的我,以為阿sir痴撚左線。

但我當時唔知,佢呢個決定,對我的之後的生涯,原來係有極大的影響。
「嗶~~~~」比賽開始。

經過張sir的指導之下,我地竟然可以勉強限制住皇仁。我的協防,的確令到司徒文唔能夠發揮全力,而我亦都趁機會得分。

但我唔驚?當然唔係,佢雖然冇我咁高,但身形就更加強壯,我防守佢時,其實已經消耗左我唔少體力。

而且我眼角一望,見到有幾個外國人係度睇緊,我就更加緊張。

第一節完結,ktmc 19:17 皇仁。

我地竟然領先。但不但我體力不足,其他隊友,都已經不停喘氣。

仲有三節......我地捱唔捱到?

不過呢個時候,我突然痴左線咁話:「我地既然領先到,就已經話比佢地聽,我地唔係垃圾!」

「嗯!」隊友們都變得鬥志激昂。

「要抖,完場先抖,係場上,我地要捱到尾!」

「好!!!!!!」

我點解講呢番說話?我都唔知,我只知我果陣時好激動,呢番話,不說不可。

但事實証明,呢番話,係非常有效的。
第四節,仲有40秒。

Ktmc 67:68 皇仁

同好多人預測唔同, 我地並冇比皇仁打殘,司徒文全場只得11分,但始終對手實力甚強,宜家我地仍然落後一分。

佢地將波傳出,經過一輪傳波之後,又傳返司徒文手上,當時,由我防住佢。

佢背身對住我,然後準備來個轉身fadeaway。

但正當佢轉身的時候,我的心不停想:「唔可以輸!唔可以輸!」

波離手的果一刻,我伸盡手臂,向著波用力打去。

「砰!」

我將波打出,隊友接到波了!

係機會了!

我大腳跑出,不停跑去對方空無一人的籃框。

「回防呀仆街!」司徒文大聲叫隊友回去防守。

不過,太遲了。

時間剩下17秒。

「波!波!」我向持波的劉全。

佢見有一個好機會,竟然拋個 alley-oop。

「嘩~~咁高?不過唔緊要!」

波拋得較高,但撞到籃板後,高度竟然岩岩好。

我見機會極之難得,就順勢跳起,大力銼樽。

終於領先了!!!!!

「好野!!」隊友已經慶祝了。

「唔好慶祝住!防埋呢十幾秒呀!」張 sir係場邊叫著。

最後呢十秒,我地眾志成城,終於頂住皇仁最後的掙扎,贏出決賽了。

「得左啦!!!!!!!!」

「好野!!!!!!」

我地終於贏了。

全部隊友都瘋狂慶祝,甚至連觀戰的同學都湧入球場。

Emily都唔例外,佢一落埸,就上前攬住我。

「你得左啦!」

「係呀!係呀...」我雖然筋疲力盡,但仍然難掩心中的高興。

之後,我地係咁多位同學面前,舉起學界獎杯。

阿爸,我得左啦。

不過你以為呢個係完結,其實,呢個先係我一切,一切的開始。

就當我準備同隊友去慶祝的時候,突然有一個外國人向我問道:

「Excuse me?Are you Morris.... Chow?」

「Yes...」英文一直不太好的我道。

之後又有一個西裝筆挺的人走來,說道:「你好,佢係美國Duke college籃球隊的球探 Mr. Brown,我係佢的翻譯。」

「ok....」見佢講返廣東話,我先鬆左一口氣。

「Mr. Brown話,你今場表現非常好,比起我地原本的目標--司徒文,表現更加光芒四射。」

我點著頭。

「你臨完場前的 dunk,完全展示出你的力量同決心,我地覺得,你有做 nba球員的潛質。」

「你ge意思係.....」

「冇錯,我地宜家,邀請你加盟我地的籃球隊。」

呢個邀請,我聽了之後,大大地嚇左我一跳。

Duke呢十年來,出產左好多質素甚高的球星,好似宜家係 nba代表人Jabari parker,同埋帝皇核心Marvin bagley。

呢個固然係我發展籃球的一大機會,但係...

「er.... 咁學業方面......」

「你唔使太擔心,仲有幾個月,美國college先開學,如果你接受我地的 offer,我地會幫你補底,你亦可以揀你鍾意的課程。」

「Ok.... 」

「你返去考慮下先,當你決定好就揾我 la,不過記住呢個禮拜要決定好。」說畢,佢就比左佢的電話我。

「see you!」Mr. brown笑著同我道別。

我一時間,都唔知點好。

我要留係香港繼續學業,定飛去美國,係籃球上展翅高飛?

Chapter 4 待續
終於寫完 chapter 3 la

大家睇下 la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞