(籃球故) 《我和籃球的約定》

211 回覆
41 Like 11 Dislike
Kyrie難D
不過tatum, ingram應該都可以ge
Kyrie都係Duke喎
我知
佢名氣太大(21年佢係全盛)
可能不屑於同新仔打波
Zion Wiliamson? J. J Redick?
Redick就算 la
其他新星我慢慢再加
一下子加咁多球星會好亂
樓豬想寫籃球故嘅理念幾好,始終比較少人寫運動故!

但我宜家好似睇緊主角嘅飛機文日記多個一個故...全部事都係主角嘅想法角度去寫,會太單調。有好多細節位可以寫長少少交代,令到個故仔更加立體豐富

進度太快: 幾個chapter就由香港學界後備變做Duke特別招嘅新生,會唔會太快太順利....無挫折下不斷自己靠無限正能量就可以做到任何野,離地左少少

另外有少少反智位,好似開頭又話條女Emily係人生中好重要嘅人,一黎就抄牌跟手就上屋企都算,最後就咁一句唔想long D 就收皮,點睇得出重要....就算有伏線嘅話都應該留少少線索吧

純粹個人意見,樓豬唔啱聽勿屌
我香港果段處理得太差
我自己都覺得寫得唔好
所以宜家開始我會寫慢D,詳細D
同埋女果方面,我會更小心地寫
即係唔係話打沉你
但係靈寶你次次都話會改,又 ,,又無端端屌下自己,跟手又話想要個有自己風格既故,
其實你知唔知自己個方向係點?
你無故事大綱逐章逐章諗都算,
如果你有個好既頭都話可以比你呃到睇多陣,
你依家個頭已經爛到乜咁,
又唔肯寫之前度好哂橋先,
到寫個陣又諗到乜就寫乜唔睇翻自己之前既野。
大佬,唔係話考完dse就當寫故係將堆形容詞、文字堆砌埋一切就算架
其實我唔係唔想
但係我真係有心無力
我已經plan好左之後再慢慢寫
而且我都有望過之前寫乜,再去鋪排
但寫故真係唔易
有時我驚寫太多,自已會寫爛
寫太少,又唔好
同埋我呢排個腦好攰
真係諗唔到D咩去寫
Sorry
終於考完試啦
我保證之後會將個故寫得好好睇睇
大家要支持我呀
師兄sic波 中意得司機既都係高質
鍾意又有咩用
個故寫得差就乜都死啦
你諗住個主角係讀滿4年先去draft定讀一年去draft?
應該一年之後就會去 draft
Sorry 呢排好忙
最快聽日先可以出到文
Chapter 5 新環境

之後果兩個月,我係學校都冇乜野做,一係就去練下波同體能,一係就去參觀下學校,亦都盡量去適應個環境。

呢兩個月,我都覺得幾孤獨,始終自己一個係美國,無人無物。雖然我每日都會同D死黨吹水,又會同屋企人傾訴,但呢D都唔能夠舒緩我孤獨的感覺。

好唔容易,終於到左開學果日,我跟著指示,去左個開學典禮,果度好多人,同中學的開學典禮完全唔同,目測都有6,7千人。

今日未使上堂住,不過第二日就要了.....好彩每日上堂時間都唔算長。

最緊要的係,今日我終於會知道同我同房的roommate...

同埋聽日正式開始的練波。

希望一切順利la......
當今日所有野都搞掂之後,我就返去宿舍了。

行到我房門果陣,我聽到有兩把聲,都係女仔聲。

「唔知今次邊D男仔同我地同房呢?」

「希望係靚仔黎 la.....」

我深深地吸左一口氣,個心不停祈求千其唔好係肥婆。

然後,我開左門。

我見到兩個無論身材定係樣貌都係完美的少女。

「hello.... 」一下子見例兩個靚女,原本口材好好的我都有D口吃了。

「hi!」兩個女仔都好熱情,同港女完全唔同。

「我叫 morris,你地呢?」見佢地都好熱情,我先鬆左一口氣。

「我係sarah,佢就係 mina。」佢地笑著說。

「哦~~」
晏D再出
即刻唔想睇一節8分鐘呢啲鳩野都講得出
呢個係我之前on9
之後永遠唔會再 on9
「你地由邊度來架?」我好奇地問道。

「我係美國人,mina就係俄羅斯來。」sarah道。

「ok... 」

「你由香港來?」mina問。

「係呀,你點知 ge?」

「 你個樣好似亞洲人,所以咪估下 lo。」佢笑道。

「Ok..... 」

「你點入來架?」sarah問。

「我係香港籃球打得好,佢地招攬我,我先入來架...」

「哇!呢度的籃球隊好勁㗎喎,你既然入到,咁你球技應該好勁....」

「邊到係姐...」我尷尬地道。

呢個時候,門突然開啟,門口企住兩個人,一個我就認得係 go見到的員工,另一個......咦,點解都係女仔黎 ge?唔係兩男兩女咩?

「sorry,因為今年女新生的數量比男仔多,男新生已經分配哂,所以....」

「唔緊要。」我地話。

「咁好 la,我走先 la,你地要好好相處呀。」佢講完就走了。

「hello!」我地同佢打招呼,佢都好靚女,而目好似仲大波,只係矮左D。

唔怪得個個都話,鬼妹永遠比港女好。

「hi!我叫 natalie,你地呢?」佢笑著向我地打招呼。

「我叫 morris,佢地分別係 sarah同 mina。」我道。

之後我地四個吹左好耐水,我亦都更加認識佢地。

識到呢幾個女仔,我的思鄉感,亦都減左大半了。
今日有D攰,出住少少先 la

聽日最多出多D
我接受你地批評我
但我求下你地唔好因為我寫得唔好而惡意鬧我
Sorry 今日有 essay要做
今日冇文
大家唔好屌我 la
So sorry
大家唔好唔理我呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞