(籃球故) 《我和籃球的約定》

211 回覆
41 Like 11 Dislike
Hello
呢次係我第一次寫故
見冇乜人出籃球嘅故仔,我決定試一試
希望有人可以支持下我
Btw 我文筆可能冇咁好,但我保證唔會爛尾

2011年6月2日,NBA決賽,第二場

「淨返幾秒鐘, 睇怕今次都ot啦....」

「未必, 而家嘅控球權喺小牛度,仲有機會......」

「睇下,Nowitzki 闖入禁區, 嘗試做一個layup...... 得咗!!!!!小牛領先....」

「好野!!!!!」我老豆亦都大聲歡呼。

當時六歲嘅我,都跟住老豆一齊歡呼, 然後問咗一句:「 爸爸, 呢個係邊個嚟?」

老豆話:「 阿仔,呢個叫 Nowitzki,雖然就嚟33歲, 但係佢好仲係好勁㗎!」

我呆呆地望著電視螢幕, 見到小牛班球員一齊慶祝贏波, 一個念頭突然喺我心入面冒起。

「 將來有一日,我都要好似Nowitzki咁,入nba打波!」

從此,我嘅籃球夢,就開始了。
不過問定先

有冇人想睇?

如果有,我聽朝再出
打法同埋位置未必係,仲諗緊
不過主角偶像一定係司機
而家開post但係聽朝出?
因為驚冇人睇
同埋仲差少少先寫完第一 part
最多聽朝一起身就 post
lm 運動故唔易寫 樓主加油
我盡力 la
籃球故要寫得好有難度,keep住
有文 la
Ch 1. 開端

2021年

呢幾年,NBA變左好多

自從小牛贏左 NBA之後,之後差唔多十年,冠軍都離不開熱火、勇士同埋騎士。

不過係一眾NBA巨星都年老退休,新星又唔夠接佢地班,NBA的的受歡迎程度一直下降。

係新星大多名大於實的程況下,NBA前景令人堪憂......
「 起身啦,衰仔!遲到啦!」

「呵欠~~~吓?屌!真係遲到啦!做咩唔早D叫我起身.....」

「叫左你十世,你都唔醒.....」

我冇理我老母D廢話,以極速換好校服,就立即出門口。

我叫做周景朗,因為諧音,個個都叫我做「丙朗」。宜家係ktmc讀緊中五。

Ktmc曾幾可時都係香港名校,校內校外都有好成績,但至從10年前果個校長上台之後,成績就愈來愈差。一年前, 更加將原本的男校轉咗做男女校。( 當然,呢一個轉動收到某D男仔嘅歡迎)

Anyway,好彩我跑得快,總算冇遲到,仲有時間坐低食早餐。

買完一坐低,遠遠就有一把聲音:「喂丙朗, 琴晚打飛機呀?咁撚遲先返到ge?」之後果個人大大力打落我膊頭。

「嘩屌.....好撚痛呀..... 琴晚練波練夜左,所以咪遲咗瞓囉....」

果個咁爛口的人,就係我的死黨,丁大威。

佢同我由細玩到大,由小學一齊升上中學,份人係好爛口,但打波好勁,球技唔比自己差好多。

點解會有得比?因為自從11年果場 nba決賽之後,我就愛上籃球,由小學開始練,練到宜家,而我宜家亦係學校A-grade校隊的核心。

我本身速度比較快,一直都係練習打 pg,但我身高1米86,係校隊係身高最高的一位,所以教練一直都焗住要我打 center。
講返學校,大威同我講:「做咩之前叫你出去打機,你都唔肯去?」

「阿丁生,就黎比賽啦,仲掛住打機.....」

「屌.....講下姐」

話都未完,又有兩個人行近我地,一個高大威猛,一個相對地就比較細粒。

「咁撚早ge你地?丁生你平時唔係訓到十二點先慢慢行返學校ge咩?」果個高大的人笑道。

「仆街啦你!」

「你平時做得太多呢D衰野,先比人話姐.....丙朗,你都好早 wo!」細粒的人說。

「 遲左 la!平時我仲可以練一陣波先食早餐.....」

果兩個人,高的叫馬俊亨,花名叫做「大舊衰」。矮的叫劉業華,花名就叫做「華Dee」。

我地四個由中一識到宜家,號稱「四大天王」,平時成日一齊玩,係最好的朋友。

不過因為我地太癲,所以亦唔多受女仔歡迎。
寫住先,晏D再出。
大家可以暫時評價一下

係咪好差
冇人理?
出多啲先有得評價
你淨係做左個介紹想有幾多人
等樓主出到比賽文再評價
好,宜家繼續
不過我打字慢,請大家見諒
「 係啦,下一場比賽幾時呀?」俊亨問

「後日,對高雷。」我答

「屌!高雷廢到咁,我自己一個打都贏佢地十碌八碌啦!」

「華dee,你又唔好咁敵,高雷宜家有個叫江永文的球員,比人話係『觀塘高比』架!」

「咁又點?得佢一個,其他都係垃圾,有春用咩? 」大威大笑道。

「鈴~~~~~」

打鐘了,我地四個一齊返上5A的班房。
其實每日上堂流程都係差唔多,都係上堂釣魚,食飯,再釣魚。因為冇人頂得順老師沉悶至極的講書。

好似上中文堂,老師屈sir講書講書悶到死,基本上冇一句野係我地聽得入耳的。只有班女仔同埋極少量的男仔係真係肯聽書。

唯獨PE堂,係我們可以盡情玩的堂。

咁岩今日有堂,之前果堂一放人,我地就立即衝落更衣室換衫打波。

PE堂其實有冇老師都唔緊要,因為只要佢點完名,就會放我地自由活動。

通常女仔玩排球,男仔一半踢波,一半打波。

而我地,當然係打波。

我今日特登著左對金色Jordan,就係要向班契弟施展腳法。

「丁生!傳比我!」

「好!」大威一個後手傳球,我前面完全空哂,再一下大風車上籃......

又入,我第四次得分成功。

「屌......你係咪食左過期春藥....咁撚勁ge?」一個防守我地的同學喘著氣道。

「唔係......最近睇左d.rose的上籃,想試下姐...

「你咁勁,張 sir之後一定比你做正選 la!」業華讚道。

「希望la...... 」

過往D比賽,我一直都只係擔任後備。

希望我聽日的訓練,可以打動到張sir啦....
晏D再有
今日一定完 chapter 1

大家比D鼓勵我 la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞