[威士忌] [朝聖] 蘇格蘭 比利時 瑞士 毒遊一個月威士忌鬼妹之旅

234 回覆
59 Like 6 Dislike
竟然係對角床位?
安頓好已經差唔多一點,咁我同哥倫比亞仔約好話夜晚8點hostel common room 等(咁原始係因為條友電話上唔到網 ),今日各自搵食玩!

我之前Google 過,話Skye 較有睇頭嘅bar 叫Seumas' Bar,而呢間Seumas‘ Bar 喺Sligachan 附近;要知道Skye 嘅public transport 唔算完善,星期六日更加係形同虛設。呢日正正係星期六,所以只能去近近地而且make sure 我夜晚翻得切黎。Sligachan 只係20分鐘車,有巴士來回,有威士忌飲,係露營聖地景色優美,實在係我呢個下午最佳選擇。

順利上左巴士(一日好似的6 7 班,夾到時間係好彩),同巴士呀叔講話Sligachan Hotel 落。唔使半個鐘就到了。

門口見到咁嘅牌,似乎行運了。

入到去,Bar 頭的確交到貨,本來我都唔expect 喺Skye 有好野飲到,所以都高興搵到呢間bar。

由於第一杯嘅關係,就飲冇咁濃味嘅bottle,順便試下平時少飲嘅廠,揀了Caperdonich

一黎,中伏。

咁嘅杯,馬上扣你50分。冇乜癮認真飲,Caperdoinich 叫得做Glen Grant #2,風味上的確相似。花香 蜜糖,少少青蘋果,不過不失嘅Speysider。

下杯我醒目,叫佢轉個高身杯比我。雖然唔係什麼標準威杯,但總比rock杯好。

去到Skye 循例都要飲杯Talisker,雖然話近幾年出品嘅Talisker 我真係唔太好。

不過不失吧,有明顯sherry influence 之餘亦飲得出廠風格。當然,同再舊版本嘅T25 同T20 比就不是嗰回事了。

飲完杯T25,仲有半個鐘有巴士去到Talisker,決定埋單出去行下當等車,始終Sligachan做得camp site 都有嘢睇下嘅。

fing 左一陣,乖乖地去巴士站等巴士

等等

等等等

唔...遲左10分鐘都未有車,ok嘅始終Skye 公共交通唔係十分鐘。

我由一班露營友由campervan 行去Seumas‘ Bar 飲嘢,等到飲醉出翻黎見到我,問我you still here mate?我就知要截順風車了。

第一次hitchhike 嘅興奮掩蓋左冇巴士嘅失落。其實班露營友話車我去Talisker,但係我見佢睇10米路都仆左三次,不了。

同我喺巴士站一齊截順風車嘅係一對法國情侶,吹開水先知道,原來好多法國人都鍾意趁long weekend 去Skye 踩下單車 行下山咁。講左兩句,佢地已經截到車,令我對hitchhiking 係充滿信心呀!

唔知係咪沿途嘅司機感受到我嘅信心決定等我歷練下,舉到拇指都抽筋都冇人理我 正當我想放棄去Talisker,搭翻巴士翻Portree,有個後生仔問我去邊。原來佢係Talisker 附近有個oyster shed 嘅員工,本身都住喺Carbost,就兜埋我去Talisker。

因為本身唔係Talisker fan,而且Skye trip 都算即興,所以冇book distillery tour。原本都話想去visitor centre 望望,但係因為巴士同hitchhiking,去到已經收工了。喺門口影相都夠滿足嘅。

(Skye 之二)
文呢
有keep住追㗎 寫文啊
樓主呢
LM
樓豬今晚出街踢波,聽日出文
樓豬早兩日開了海龍 很開心
富豪大學生海龍普飲
禁開心仲唔出文????????????
再唔出文嘅
以後飲唔到咁高汁波摩
bowmore狗也不屌
有無飲後感分享
又爛尾
上篇文係26日前
垃圾樓主唔出post
依家先留意到
屌 我當年訓個床位係exactly 你依家個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞