[威士忌] [朝聖] 蘇格蘭 比利時 瑞士 毒遊一個月威士忌鬼妹之旅

234 回覆
59 Like 6 Dislike
去完 Pot Still 之後嗰日,「上堂」地點係Glengoyne Distillery。你話呢d 咁嘅program 去邊度搵。

Glengoyne 雖然個名叫Highland malt,但係其實離Glasgow 非常近,揸車大概係45分鐘。事實上,Glengoyne 嘅「Highland」只係剛剛責界 - 廠嘅production facilities 喺高地分界線對上,一條馬路之隔嘅warehouse 仲係Lowland。話雖如此,但係 Glengoyne 出品嘅風格並唔係好似其他Lowlander咁輕柔花香蜜糖 - Glengoyne出品酒體油潤,大多重雪莉風格。Glengoyne 規模唔大,但係對whisky production 都好多堅持:長年使用Golden Promise barley(已放棄),喺西班牙source 質素較高嘅sherry seasoned casks等等,其實對於細規模嘅廠應該大負擔,所以仲肯繼續咁做都值得欣賞嘅。

估唔到一個鐘車唔到景觀已經咁大轉變。

樓豬例牌打個卡

七月尾剛剛係Glengoyne 嘅maintenance season,不過學校請去已經係意外收穫。而且都有得行廠tour + blender's masterclass 已經好爽。

老實講個tour 唔算太informative,主要係tour guide 質素問題...呢個亦都係行tour 冇得避嘅一樣嘢,只能夠自求多福。

有d production area 嘅相

Lyne Arm 向下 + 尚算細嘅still,new make 出黎會比較oily

反而最鍾意呢個位,適合新手一次過認清桶型,oak type 同 CASK PREVIOUS CONTENT對熟成嘅影響。

行完tour,入戲玉。Blender's Masterclass 主要係體驗廠嘅blender 點樣喺眾多cask samples入面挑選合適嘅桶,然後blend 出想呈現嘅味道同風格。譬如american oak hogshead 嘅奶油 辛香料 點樣同1st fill european sherry 嘅濃厚乾果 朱古力 烘烤果仁配合,份量又係幾多,種種都係經驗同功力嘅表現。

很美味的感覺

美帝子民們都玩得不亦樂乎,真係慢慢溝慢慢試,入完樽又篤計數機計翻percentage 寫abv。作為懶散,膚淺,以及不知性不識飲的我,喺sample 1-5 飲夠,放題之後,直接入哂sample 5 1st filled european sherry butt,單桶Glengoyne GET!

濃厚士多啤梨果醬,肉桂烤蘋果,木材香料,冧酒提子,乾果蛋糕。我唔明點解需要考慮。

好笑嘅係全程個tour guide 都係咁教我blend 啦blend 啦,最後過份到話唔blend 唔可以攞走 咁我話ok,我tea spoon 囉,你行家都係咁,先至放棄唔再煩我

Glengoyne 之旅到此結束,中午左右已經離開。估唔到嘅係,是日亮點喺下半日先真正開始。劇透小小:狗仔式 濕身 多人
teaspoon
早排去咗三間廠之後,舍妹都有差唔多感想:Glengoyne太好生意,啲tour guide雖然基本都算熟書,但幾趕,唔算最informative。反而之後去Auchentoshan,唔知是咪大公司福利,個guide幾enthusiastic,重幾多行業資訊講到。
我遇到個問題反而唔係趕,係真係知識缺乏甚至係錯誤觀念⋯
e.g 我問有冇new make 試,個妹妹仔答我飲左會盲
我要睇扑野
爛尾
樓主有文未呀?
文呢
潛水潛過P_ _ _ _ H_ _ _ _
上文講到全日嘅焦點喺下午

離開 Glengoyne 之後,我地去左 Loch Lomond。冇錯,可能有朋友已經認得Loch Lomond 呢個名係一間威廠,不過我地並唔係去間廠因為實在太難飲,而係去貨真價實嘅 Loch Lomond 羅夢湖。

Loch Lomond 就好大嘅,係全英國最大嘅淡水湖。點解無啦啦會去呢?係因為蘇格蘭嗰面間U喺羅夢湖畔有個莊園 就請我地去觀摩下順便食餐飯。

睇Loch Lomond 嘅文一定要聽 The Bonnie Banks o' Loch Lomond
https://www.youtube.com/watch?v=nNo9Xo-vl5g

個莊園叫 Ross Priory,似乎係好似鄉村俱樂部咁嘅感覺,有好多家庭帶細路黎玩,真係就咁跳落湖玩就得

莊園與R先生

濕身

狗仔式

美帝玩片石玩左半個鐘

湖中玩到陸地

最最最估唔到嘅係,竟然比我喺bar 搵到個莊園同間U 嘅裝瓶 買黎當個紀念

臨食飯打了2個洞過下手癮

之後全晚食飯吹水都係開心嘅,問心真係估唔到大家只係識左一個禮拜已經可以咁熟,如果可以一齊去下離島short trip 就好。

下一部將會係極其矛盾嘅一篇,因為要寫一個我反嘅地方...

最尾送上希臘妹,話影得好就唔介意人睇喎

雖然有興趣睇,但拋完西瓜樓主都要隔左禁耐先浮上水
有文了
pish
極度不情願地打呢篇 因為唔想有人睇完之後做迷Skye黨

由Glasgow 去Skye 都幾舟車勞頓,要坐5個幾鐘巴士,而且一日得幾班。其實Skye 本來唔喺我嘅計畫入面,但係有一日哥倫比亞仔 Mr M 竟然聊我話趁weekend 去,咁我見難得有新朋友興致勃勃,而且自己又未去過,就應承左他。

架巴士要百幾鎊 夠我來回Islay 兩次

六點幾就已經喺Glasgow 開車,總站係Campbeltown 難以想像去Springbank 會唔會搭到痴線

一路都好眼訓好眼訓(同埋差少少上唔到車 ),所以都冇點影相。時間快轉到登陸Skye 後。

我地落車嘅地方叫Portree,可以話係Skye 嘅首府。為左使少啲,我地book 左hostel 喺正Portree 中心,黎巴士站只係行3分鐘。後尾講起先知原來隔離威士忌post (https://lih.kg/AfJNzU)樓豬暨Skye旅遊大使當年去Skye 都係住呢間。

Portree 巴士站及我地㗎cap 水巴士916

既然hostel 咁近,我地check in 擺低袋先。去到counter,哥哥仔話我地book 間male dorm有少少問題而家唔夠床位,問我地轉去mixed dorm 介唔介意 喺我想嗌快點之前Mr M已經搶先一步Si no problemo

我地嘅床位,係粉紅色呀!

(Skye 之一)
樓豬淨係講搭車都係當一篇文
文呢
Skye
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞