[威士忌] [朝聖] 蘇格蘭 比利時 瑞士 毒遊一個月威士忌鬼妹之旅

234 回覆
59 Like 6 Dislike
其實都唔知人地乜野口味既話

好難推邊間廠就真

25年 我自己會揀部份IB 但都係因自己口味而異
93年?夾枝單桶多納最高興
1993 distilled 2018 bottled
樓主出一篇就停幾日
樓豬呢排要做功課
LM feel 到巴打係個好出色嘅人
巴打啲點評好似YouTube個林一峰咁多形容詞(有日推薦影片彈咗佢出嚟)
小弟酒量淺 如果想入門試下whisky可以點入手
淨係飲過glenfiddich ipa cask同響12
做完功課未
Lm
召喚老納?
如果想學下品威就買支聞香杯
然後去威post睇下page 1 d page/文

呢期都可以去whiskylive hk 11月
送隻杯仔
去下唔同廠booth 試下唔同廠
今個星期五3份deadline 多謝各位耐性
人地可能93 吧
巴打言重了 林一峰先生功力深厚好多
如果本身冇心水廠或者仲係摸索味道階段,我多數建議落whisky bar 試,因為有人guide 住會學得快好多,同埋較容易試多d 款

如果以你講嗰兩枝黎睇,都係個性唔算強但係容易入口嘅威士忌,鹿仔IPA 算係實驗性質作品添。呢條路線可能推介翻AnCnoc 12,多翻辛香料可以試Glengoyne12,多雪莉可以揀Glendronach 12。不過不太推薦成枝買黎試,始終入門都係落威bar 較好
thanks 巴打
有乜想討論隨時歡迎呀,多d人吹下威士忌都係推廣嘅一部份
咁普遍上點分一枝whisky/酒係好嘢定冇咁好?
每個人鐘意飲既野唔同
好難講好定唔好
問個白痴問題 嗰幾粒波波係咩嚟?
樓主交完功課未呀???
朱古力 我好反對food pairing 的,但係廠tour 包埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞